Cze wszystkim
Piszę do Was, bo bardzo chciałabym poznać Wasze opinie na temat tego, jak zabrać się za modelowanie tej części
Mam małe doświadczenie z oprogramowaniem i nie bardzo wiem, czy mogę zrobić wszystko w jednej funkcji, czy muszę najpierw zamodelować uchwyt, a potem prostokątną część funkcjonalną?
Dziękuję za pomoc :D
spatule.jpg
Witam
Szpatułka Thermomix jest piękna... Nie sądzę, aby dało się to zrobić w jednej funkcji, ale myślę, że najłatwiej byłoby zrobić rączkę, potem szpatułkę, a na końcu zakrzywioną ochronę...
Dziękuję za odpowiedź
Idąc za Twoją radą rozpocząłem szyjkę od wygładzenia, a następnie część "prostokątną" z funkcją wytłaczania
Ale mój problem jest na styku tych dwóch funkcji, nie wiem, jak uzyskać taki sam wynik jak na obrazie.
s-l300.jpg
Do której wersji należysz???
musiałbyś utworzyć płaszczyznę z kątem i położeniem, a następnie na tej płaszczyźnie wykonać szkic, a następnie wykonać płaszczyznę prostopadłą do niej i zrobić małe Ø na tej płaszczyźnie. Po wykonaniu usuwania materiału zmiecionego
.
http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Cutting_Tools.htm?id=1fbbe18350984bb4879b03886f081309
Dziękuję za odpowiedź
Zrobić ujęcie pod jakim kątem? Czy mógłbyś wyrazić się jaśniej? Na przykład diagram?
Oto mały przykład planu z kątem 
plan_avec_angle.jpg
W rzeczywistości musisz określić położenie małej listwy na środku uchwytu i sporządzić plan, na podstawie którego będziesz musiał wykonać szkic osi. Z tej płaszczyzny i osi wykonaj kolejną płaszczyznę o kącie, jaki ma listwa.
Dziękuję, to rozwiązanie, które mnie interesuje.
W przeciwnym razie pomyślałem o zrobieniu wszystkiego w 3D i szkicach powierzchni? Czy nie byłoby prościej?
To też jest rozwiązanie, ale jest to część, która nie jest zbyt skomplikowana. Zależy to również od funkcji, które najlepiej opanowujesz...