Witam, chcę wiedzieć, jak narysować kompletną podeszwę w solidworks?
Podeszwa typu.
Dziękuję
Witam, chcę wiedzieć, jak narysować kompletną podeszwę w solidworks?
Podeszwa typu.
Dziękuję
Witam
Obraz nie jest zbyt szczegółowy... Czy możliwe jest posiadanie innych obrazów, aby lepiej zobrazować tę podeszwę? Czy potrzebujesz tylko niebieskiej części?
Pozdrowienia
Witam, potrzebujesz całej podeszwy, a więc wszystkich elementów, które ją tworzą.
Dziękuję
Mam jeszcze inne drobne pytania.
Chcesz hiperprecyzyjny model (z, małymi falami...)?
Czy masz tę podeszwę w swoim posiadaniu?
Osobiście narysowałbym tego rodzaju obiekty, takie jak karoseria samochodowa.
Użyję albo prostowania objętości.
Zacznij od kilku szkiców zawierających różne krzywe, a następnie zamodeluj całość za pomocą krzywych prowadzących.
Tak, mam podeszwę w swoim posiadaniu. Im bardziej precyzyjnie tym lepiej, chcielibyśmy wysłać go później do drukarek 3D.
Różne warstwy podeszwy są cięte na płytki, a następnie formowane, aby nadać inny kształt łukowi i pięcie.
Najlepiej byłoby mieć skaner 3D =)
W przeciwnym razie radzę znaleźć widoki z przodu z boku itp. aby odtworzyć podeszwę w środku.
Lub alternatywnie, znajdź stopę już wymodelowaną, na Grabcad lub innym i stwórz podeszwę za pomocą już utworzonej stopy.
To rozwiązanie jest obecnie badane! ;-)
Mam pozytyw stopy 3D (. STL), który został wykonany przez klienta. Czy istnieje sposób na uformowanie płaskiej podeszwy do stopy w 3D?
Nie jest możliwe, abyśmy mieli różne widoki podeszwy, są one rysowane w oprogramowaniu 2D i po prostu w widoku z góry.
Dziękuję za odpowiedzi.
Czy masz stl klienta, żebym mógł zrobić test?
Tak @Bart, najlepszy byłby skaner 3D. Dlatego zapytałem, ponieważ kształty są dość złożone. Może być konieczne rozważenie zastosowania tej technologii, jeśli jest to duży projekt.
Moim zdaniem i biorąc pod uwagę, że jest to tylko splajn; Myślę, że trzeba zacząć od stworzenia podeszwy jako całości i w jednym kawałku. Podział ciał zostanie dokonany w drugiej fazie w celu sprawdzenia zazębienia się każdego ciała.
Musisz zrobić tak, jak @Bart napisałeś, czyli rysując krzywe według różnych widoków i pomiarów, które możesz wykonać na podeszwie. Następnie musimy połączyć te krzywe, wykonując powierzchnię.
Istnieje wiele samouczków na temat Lynkoa, które ilustrują proste przypadki, które poprowadzą Cię przez funkcje, z których należy korzystać.
Powodzenia!!
To jest to, co otrzymuję, importując stopę klienta i wykonując funkcję powłoki lub funkcję przesunięcia powierzchni.
Załączam wynik.
A oto część bazowa z funkcją powierzchni offsetowej.
Jeśli korzystasz z oprogramowania SW 2014, będziesz mógł je przeczytać.
Albo uda Ci się zdobyć punkty, aby przekadrować splajny. (szczególnie w kierunku środka)
W przeciwnym razie będziesz musiał przejść przez sekcje, aby zająć boki, przecinając podeszwę lub tworząc formę, aby uniknąć uszkodzenia podeszwy.
Po tym prawdopodobnie muszą być punkty odniesienia ze stopą przewidzianą w iges.
Nadal aktualne?
Zapomniałem o tym:p
Powodzenia!