Witam;
Chcę zostać "niezależnym rysownikiem mechanicznym".
Jednoosobowa firma usługowa (przynajmniej początkowo), która działa w formie zlecenia dla biur projektowych. Dziedzina: maszyna specjalna, produkt przemysłowy.
Mój szybki życiorys: 10 lat temu założyłem z bratem firmę produkującą oprzyrządowanie. Jest liderem projektu i menedżerem.
Z różnych powodów mam ochotę wystartować z tym projektem (ale na dobrych warunkach!).
Po kilku poszukiwaniach wydaje mi się niemożliwe, aby wrócić do pracy dla pracodawcy jako zwykły pracownik! Zasmakowałam pewnej niezależności, chciałabym ją zachować!
Ale zadałem sobie następujące pytanie:
Jaka jest stawka godzinowa? 45 € bez podatku/godz . 55 € bez podatku/godz.?
Czy istnieje kilka stawek godzinowych w zależności od pracy do wykonania?
Czy znasz jakieś osoby pracujące na własny rachunek? Czy udaje im się zarobić na godne życie z misji?
Jak myślisz, co sprawia, że jest dobrym freelancerem? Rzetelne i bezproblemowe badania po ich zakończeniu, dotrzymanie terminów dostaw? .......
Jaka jest odpowiedzialność osoby prowadzącej działalność na własny rachunek za studia?
Zadaję dużo pytań.
Dziękuję za odpowiedzi.
Witam
Prowadzę działalność na własny rachunek. Jestem projektantem, projektorem-kreślarzem, monterem, automatykiem, elektrykiem, operatorem kablowym, księgowym, zamiataczem... Wrócę do tego nieco później.
Odpowiem na Twoje pytania w kolejności. Stawki godzinowe, zmienne w zależności od zadań do wykonania. 42 € za prostą konserwację do 52 € za projekt, wiem, że stawki są raczej niskie, ale to buduje lojalność klientów.
Czy udaje nam się utrzymać z misji? Wszystko zależy od Twojego stylu życia, jeśli mieszkasz w domu rodziców jedząc warzywa z ogrodu, bez żony i dzieci, pracując 3 dni w miesiącu, jesteś bogatym człowiekiem. Mam niezły ubaw.
Niestety, status osoby pracującej na własny rachunek jest jednym z najbardziej opodatkowanych, muszą wierzyć, że jesteśmy czarni i że mamy sposób, aby odłożyć na emeryturę. Osobiście zarabiam 10 tys. € obrotu miesięcznie, opodatkowanego prawie 60% między URSSAF, RSI, CIPAV ... . Nie wspominając o podatkach dochodowych, do tego dodaj, konserwacja oprogramowania, kredyt komputerowy, ubezpieczenie, wzajemne ubezpieczenie... . Widać, że nie zostaje Ci wystarczająco dużo, aby co miesiąc jeździć na Ibizę.
Od 4 lat prowadzę własną działalność gospodarczą i wziąłem około dziesięciu dni wolnych, pracując od 250 do 300 godzin miesięcznie.
Mądrzy faceci, którzy obliczą tylko 10 tys. € przy średniej 50 € za godzinę, czyli tylko 200 godzin, nie biorą pod uwagę wszystkich godzin, które nie są rozliczane: księgowość, sprzedaż, przejazdy... .
Co sprawia, że freelancer jest dobry? Tak, oczywiście, rzetelne badania, ale nie tylko. Musisz mieć bardzo dobre relacje z klientami, jeśli masz gówniany charakter i nie słuchasz swojego klienta, to nie przetrwa. Moim zdaniem potrzebna jest jak największa wszechstronność, trzeba być specjalistą od wszystkich zawodów i niezłym w każdej dziedzinie. W końcu my też nie jesteśmy nadludźmi, są rzeczy, których nie umiemy robić. W takim przypadku nie wahaj się poprosić o pomoc dostawców, mechaników lub inne osoby. Z chęcią Ci pomogą i zdobędziesz więcej doświadczenia.
Musisz być tak szczery, jak to tylko możliwe wobec klientów, jeśli oferują Ci projekt, który uważasz za chwiejny, na początku słuchaj, a dyplomacją wyjaśniasz problemy, które mogą napotkać i jeśli to możliwe, dostarczasz im alternatywne rozwiązania.
Jeśli chodzi o terminy dostaw, nie jest to duży problem, jeśli ich nie szanujesz (jeśli jest to rozsądne), po raz kolejny po prostu bądź szczery z klientem, powiedz mu, co spowodowało trudności, a także powiedz mu, że wolisz dostarczyć niezawodny produkt, niż spieszyć się z pracą i dostarczyć wątpliwy produkt.
W przypadku odpowiedzialności osoby prowadzącej działalność na własny rachunek za studia, istnieje ubezpieczenie, które pokryje Cię, jeśli Twoja maszyna uszkodzi osobę trzecią. Należy również zablokować swoje ogólne warunki sprzedaży, określając, że biuro projektowe opracowuje prototyp i że klient musi powiadomić na początku procesu projektowania, czy chce, aby maszyna została certyfikowana jako inżynier projektant.
Proszę bardzo, myślę, że to skłoni cię do zadawania innych pytań, nie wahaj się.
Podsumowując, praca na własny rachunek rzeczywiście daje pewną wolność (mimo wszystko względną), ale trzeba pracować wiele godzin, aby zacząć z tego dobrze żyć. Nie żałuję, że założyłem własną firmę, ale w 2016 roku postaram się świadczyć więcej usług (szkolenia, doradztwo techniczne itp.) niż badania maszyn. Mniej stresu i więcej satysfakcji)
Witam
O tak, mam mnóstwo innych pytań! Ale dziękuję za odpowiedzi!
Potwierdzają moją chęć wyjazdu!
Wszystko, co mi tłumaczysz, rozumiem: lubię być wszechstronny, rozumiem względną wolność. Rozwinąłem umiejętność pracy: kiedy zakładasz firmę z bratem, kiedy wywozisz sprzęt przemysłowy, pracujesz bez przerwy w ciągu tygodnia, wieczorem, rano przed wyjazdem, w weekendy...
To właśnie na temat formy prawnej nadal zadaję pytania: EIRL, SARL, firma parasolowa itp.
Interesuje mnie transport płacowy, ponieważ jest łatwy w konfiguracji, nie ma zbyt wiele papierkowej roboty, a do przetestowania projektu wydaje mi się dobry!
Dodatkowo musisz rozwijać swoją sieć kontaktów!
Projekt, który realizowaliśmy z bratem, rozpoczął się w inkubatorze przedsiębiorczości. Byliśmy "rozpieszczani", towarzyszyliśmy, a to bardzo ważne! Masz problem, rozmawiasz o nim, niekoniecznie znasz odpowiedź, ale mówienie o nim już sprawia, że idziesz w kierunku rozwiązania.... Jak mogę nie znaleźć się sam przed moim komputerem! Muszę znaleźć sieć, do której mógłbym dołączyć. Cóż, oczywiście musisz składać wizyty klientom. Spotykasz się z ludźmi, ale swojemu klientowi nie zamierzasz tłumaczyć mu swoich problemów!
I w końcu muszę znaleźć swojego pierwszego klienta! To było ważne!
Witaj projektor78,
Ze swojej strony stworzyłem swoją firmę w styczniu 2015 roku jako niezależny projektant (metaloplastyka/kotłownictwo/maszyny specjalne) Poziom dyplomu Mam licencjat + 2 i 8 lat doświadczenia w BE. Na początek zdecydowałem się na EI (Individual Company) z systemem podatkowym dla mikroprzedsiębiorstw. Dzisiaj, po zadowalającym pierwszym roku, zmieniam swój system podatkowy na uproszczony system rzeczywisty. W ciągu 12 miesięcy musiałem przepracować 8 miesięcy skumulowanych i żyję bardzo dobrze i nie sądzę, żebym wrócił :p
Jeśli chodzi o mój sposób pracy, to obecnie pracuję na zasadzie bezpośredniej, tj. wewnętrznie w siedzibach moich klientów z ich sprzętem komputerowym dla krótkich i średnich misji. Tak jak w uproszczeniu zrobiłby to pracownik tymczasowy lub usługodawca firmy świadczącej usługi IT. Teraz dopiero zaczynam się dowiadywać o zakupie licencji na sprzęt i oprogramowanie, aby oferować misje ze stałą ceną, czyli badania i dostarczanie planów w określonym czasie. Przed zaoferowaniem tej usługi musisz zrobić książkę adresową za pośrednictwem dyspozytorni.
Jeśli chodzi o koszt usługi w ramach zarządzania bezpośredniego, pobieram stawkę dzienną wynegocjowaną z moim klientem. Bierze się pod uwagę trzy parametry: rodzaj misji oczekiwanej przez klienta (jest bardzo empiryczna, jest zgodna z Twoim know-how), całkowity czas trwania potrzebny klientowi (wskaźnik malejący w zależności od czasu) oraz obszar geograficzny misji (zakwaterowanie/koszty drogowe/itp.). Oczywiście nigdy nie podawaj tego klientom szczegółowo! Nie mam do zaoferowania żadnej specjalizacji technicznej, a moimi największymi konkurentami są agencje pracy tymczasowej i biura projektowe oferujące usługodawców. Muszę być bardziej opłacalny niż oni, aby zrobić książkę adresową (bo dopiero zaczynam..) Na prowincji trzeba zapomnieć o 10 tys. € miesięcznie! Może w IdF lub PACA, ale trochę wątpię, bez poszukiwanej dziedziny wiedzy... Osobiście mam już banany, gdy przekraczam 5 tys. € miesięcznie!
Jeśli chodzi o składki, cóż... Wszystko zależy od systemu podatkowego. Jestem opodatkowany jako EI micro regime w wysokości 26% obrotu, minus IR, Twój księgowy, ubezpieczenie (licencja na oprogramowanie i kredyt na sprzęt PC/drukarkę, jeśli posiadasz)... Krótko mówiąc, nadal zarabiam znacznie więcej niż będąc pracownikiem i nie mam nikogo, kto mógłby rozbić mój *cukierek* poza klientem. Dowiedz się tego w zależności od systemu podatkowego. Zdecydowanie radzę skontaktować się z firmą księgową/prawniczą oferującą pomoc AGA (zatwierdzonego stowarzyszenia menedżerskiego).
Co sprawia, że jest dobrym niezależnym rysownikiem? Jego umiejętności techniczne, umiejętność słuchania i siła propozycji! Absolutnie musisz posiadać umiejętności techniczne w zakresie wzornictwa przemysłowego, co oczywiście jest ABC, ale także dobre doświadczenie zawodowe poparte znajomością oczekiwań klientów, a także warsztatów produkcyjnych/produkcyjnych. Będziesz musiał przewidywać prośby klientów, szybko zrozumieć, czego chcą i uzbroić się w cierpliwość w przypadku wszystkich zmian wprowadzanych w ostatniej chwili... następnie bardzo reaktywnie, aby je zastosować! Twoje same studia będą bezużyteczne bez doświadczenia w BE przed rozpoczęciem pracy jako freelancer. Bez doświadczenia nigdy nie będziesz w stanie określić czasu realizacji projektu, ani znaleźć najodpowiedniejszych i tańszych rozwiązań. Krótko mówiąc, wszystko jest tak naprawdę związane z doświadczeniem. Różnorodność też pomaga!
Odpowiedzialność za studia może Cię drogo kosztować.... bardzo drogie... Wyobraź sobie najgorsze, projektujesz konstrukcję, która może pomieścić technika. Został źle zwymiarowany i ustępuje. Technik upada, a to doznaje obrażeń lub staje się niepełnosprawny lub co gorsza umiera. Firma korzystająca złoży skargę przeciwko firmie, która wyprodukowała konstrukcję, która obróci się przeciwko projektantowi... Jeśli jest technikiem otrzymującym wynagrodzenie, jest chroniony przez swoje kierownictwo. Jeśli to ty, jako niezależny gracz, nie zawaha się zwrócić przeciwko tobie. Jeśli nie jesteś chroniony, możesz stracić wszystko i być zadłużonym na całe życie. Nie chcę Cię straszyć, ale musisz dodatkowo ubezpieczyć obowiązkową odpowiedzialność zawodową (100 €/rok) specjalnym ubezpieczeniem (od 2000 do 5000 €/rok w zależności od potrzeb i ubezpieczycieli).
Podsumowując, jest wiele punktów do zobaczenia i różnią się w zależności od wyboru statusu i systemu podatkowego. Ciężko jest opisać wszystko w jednym poście. Tylko kilka wskazówek, które możesz dać: 1/ Nie zniechęcaj się, wszystko trzeba zrobić krok po kroku 2/ Zadaj sobie prawdziwe pytania, co masz do zaoferowania? Czy masz odpowiednie umiejętności? itd. 3/ Otaczaj się profesjonalistami: CCI, prawnikiem, księgowym itp. Jeśli planujesz zarządzać wszystkim sam, to się mylisz.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania, nie wahaj się skontaktować ze mną przez wiadomość pv.
Za to, że jakiś czas temu założyłem swoją firmę, radzę formę sasu,
Jesteś pracownikiem swojej firmy, nie masz RSI, więc mniej opodatkowane, tylko opłaty pracownicze. (Ty i inni)
W przypadku, gdy zostaniesz zwolniony, a nawet możesz otrzymać bezrobocie w przypadku rozwiązania firmy...
Niezbędny księgowy na górze, książka klienta, a jeśli masz to wszystko z pewnością pracy ciemny.
Na wypadek, gdybym przeszedł przez szufladkę samozatrudnionego, jak niektórzy z moich byłych kolegów.
To oszustwo, ale w przypadku niepowodzenia kosztuje mniej
otwarcie firmy nic nie kosztuje, tylko 1500€ opłat BO itp., plus posiadanie dużej ilości pieniędzy na koncie, aby nie być śmiesznym, jak 5000€ to oczywiście kapitał zakładowy
Następnie, jeśli zamkniesz i dobrze odłożysz 2000 € na podatki, opłaty i inne, ale wtedy nie masz już problemu.
"nawet jeśli nie jesteś już wypłacalny", przynajmniej jeśli Twoje zadłużenie jest mniejsze niż 2500 €
Mam status, jeśli jesteś zainteresowany. (to kosztowało mnie trochę pieniędzy)
Witam
Niedawno stworzyłem swoje SASU, aby świadczyć usługi w biurze wzornictwa przemysłowego.
Mam problem ze znalezieniem firmy ubezpieczeniowej, która chce mnie śledzić, u kogo jesteś ubezpieczony? A czy masz jakieś rady na ten temat?
Z góry dzięki!