Kaptur z blachy ciągnionej

Witam wszystkich,

Chciałbym zrobić kawałek blachy, taki jak kaptur pokazany na tej stronie. To, czego chcę, to 4 kawałki blachy , aby spawać je narożnik po rogu.

http://www.solidxperts.com/blog/fr/solidworks-fr/comment-creer-une-piece-de-tolerie-a-corps-multiple-avec-la-commande-convertir-en-tolerie

Tworzę swój model (modelowanie, kadłub itp.), następnie wykonuję swoje pierwsze części blaszane ze szkicami 3D na krawędzi do cięcia, a kiedy robię 2-gą część z blachy, SW mówi mi "niemożliwe do zastosowania cięcia lub nacięcia"

Jeśli masz inny sposób na tworzenie moich prac, to zapraszamy!

Dziękuję!

Witam

W jakiej wersji jesteś i czy możesz zamieścić swój utwór?

Witam

Czasami trudno jest zacząć od klasycznego projektu, a następnie przekształcić go w pracę z blachą, zwłaszcza jeśli używasz szkiców 3D. Najlepszą rzeczą do zrobienia jest rozpoczęcie od projektu blachy od samego początku, jest to o wiele prostsze. Patrząc na kaptur przedstawiony w linku, nie zrozumiałem wszystkiego na temat 4 elementów, które chcesz przyspawać. Jednak mając już za sobą modelowanie okapu kuchennego, przesyłam Ci szkic, który może, ale nie musi, Cię zainspirować. Wykonałem to modelowanie w formie złożenia, podejścia, które jest zawsze prostsze, szczególnie w przypadku MEP i powiązań między wymiarami, niż w przypadku części wielobryłowej. Podane wymiary są oczywiście podane tylko orientacyjnie. Są dwa pokoje. Rura wykonana z 4 kolejnych warstw, z których jedna jest symetryczna, a następnie jedwabna do wykonania połączenia (nie ma okrągłej części z blachy, w przeciwnym razie rozłożenie byłoby niemożliwe). Stożek opiera się na funkcji zagięcia przejściowego w oparciu o wewnętrzny kontur rury (odniesienie zewnętrzne), wstępny szkic konstrukcyjny określa otwarcie stożka, tutaj 120°. Jest też jedwab do wykończenia kawałka. Dodałem kilka zakładek łączących, aby połączyć go z rurką (dostosowaną poprzez edycję każdego szkicu po wybraniu odpowiedniej krawędzi w narzędziu "zagięcie na krawędzi").

Mam nadzieję, że trochę ci pomogłem

hotte.zip
1 polubienie

Witam ponownie,

Nie przeczytałem w pełni proponowanego linku. Rzeczywiście, 4 kawałki wydają mi się lepsze. Przerobiłem opisany samouczek bez problemu, mam SW 2015 SP5.0. Zaznacz pole "zachowaj ciało", w przeciwnym razie nie będzie możliwe wygenerowanie innych części i oczywiście wykonaj szkic 3D według krawędzi (w sumie 4 szkice). Nie mogę znaleźć komunikatu o błędzie, który masz.

To skłoniło mnie do zastanowienia się nad innym możliwym projektem tego okapu, projektem, który może być nieco łatwiejszy do wizualizacji, oczywiście nadal w blasze, aby skorzystać ze spłaszczenia. Załączam jego opis.

hotte_2.pdf