Witam
Aby przedstawić wizualną granicę w zespole, chciałbym narysować wirtualną część złożoną z 3 powierzchni w oparciu o 3 płaszczyzny i ich przecięcia.
Czy społeczność może mi pomóc?
Z góry dzięki!
capture.png
Witam
Aby przedstawić wizualną granicę w zespole, chciałbym narysować wirtualną część złożoną z 3 powierzchni w oparciu o 3 płaszczyzny i ich przecięcia.
Czy społeczność może mi pomóc?
Z góry dzięki!
Na jakim oprogramowaniu?
na jakim oprogramowaniu?
Edit: ach, poprzednie pytanie zostało jeszcze opublikowane, przepraszam.
Witam
W SolidWorks można użyć krzywej przecięcia między dwiema płaszczyznami lub bryły jednej płaszczyzny itp.
Następnie wystarczy usunąć materiał przez wytłaczanie.
http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Intersection_Curve_Tool.htm
Myślę, że wystarczy stworzyć szkice na planach
na karcie Objętość i utwórz cienkie wyciągnięcia
To samo dotyczy innych planów, które tworzą szkice na liniach przecięcia
a następnie odciąć poprzez usunięcie materiału to, co przekracza
ale w każdym razie wydaje mi się, że do stworzenia wirtualnej przestrzeni potrzebne są 4 płaszczyzny lub powierzchnie
gdzie problem polega na znalezieniu punktu w przestrzeni wirtualnej
@+
Widocznie płaszczyzny nie są perpansykularne.
Więc szkic 3D, a następnie "powierzchnia graniczna" lub "wypełniona powierzchnia"
Ewentualnie pogrubić powierzchnię (na przykład do 0,001 mm) i sprawić, by część była przezroczysta.
Rozwiązanie .PL nie działać, ponieważ nie można wybrać dwóch płaszczyzn, aby uzyskać szkic ich przecięć.
W przypadku GT22, jak wybrać linie przecięcia?
W przypadku innych jestem na Solidworks
Witam
Przecięcie dwóch płaszczyzn jest osią, więc może uda Ci się utworzyć osie na przecięciach każdej płaszczyzny.
Następnie, jak powiedział Stefbeno, narysuj linie w szkicu 3D za pomocą osi i użyj tego szkicu do stworzenia powierzchni (powierzchni wypełnionej).
W przypadku GT22, jak wybrać linie przecięcia
To od Ciebie zależy, czy stworzysz te linie za pomocą szkicu, który utworzysz na tych wspomnianych planach
który jest ponadto
Za pomocą tych linii może to pozwolić Ci na wywołanie bazy referencyjnej innego planu i tak dalej....
@+