Chcę zamodelować płaską płytę o grubości 4 mm z odkształceniem odpowiadającym promieniowi krzywizny w jej centrum (jakby cylinder naciskał na środek arkusza).
Aby to zrobić, używam funkcji "Bossing/Boundary Base". Ta metoda sprawdza się bardzo dobrze w prostokątnej blachie.
Teraz chciałbym zastosować tę samą zasadę do blachy w kształcie litery "J".
Uzyskany efekt idealnie odpowiada temu, czego chcę.
Z drugiej strony, gdy próbuję zastosować tę samą metodę na arkuszu w kształcie litery "J", nie jestem w stanie uzyskać takiego samego rodzaju odkształcenia.
Poniżej znajduje się propozycja na podstawie poszczególnych obszarów. Przepraszam... Jednak funkcja wygładzania powierzchni jest bardzo podobna do funkcji objętości.
@yohann_DEMAILLY Nie wiem, czy tego się spodziewałeś. Korzystając z @m_blt kształtu, stworzyłem narzędzie do kształtowania i założyłem je na blachie, co skutkowało dołączonym plikiem + narzędziem
Uwaga: @m_blt tekst jest w wersji edukacyjnej, jeśli go wybierzesz, musisz przejść przez krok, by przekształcić go w użyteczne narzędzie. Dla twojej informacji, to był dla mnie problem
Bardzo dziękuję za poświęcony czas. Rzeczywiście, to może być rozwiązanie. Jednak nie potrafię zrobić kształtu do stemplowania. Czy mógłby pan wyjaśnić swoją metodę?
Do narzędzia formującego (lub tłoczącego) Podobnie jak w prawdziwym VI, narzędzie potrzebuje informacji. Dałeś mi kształt (no cóż@m_blt ), który był najbardziej skomplikowany. Potem trzeba nadać punkt przerwania, powierzchnię (w turkusowo-zielonym kolorze) na sitodruku.
Stworzyłem powierzchnię na kształcie i przeniosłem kształt z powrotem do kształtu narzędzia, nie zmieniając go bez zmian. Powierzchnia kształtu, żółta. Po prostu przyjąłem formularz podany przez @m_blt