Wykrywanie gwintów i stl

Witam

Dostałem makietę w formacie stl w CATIA. Model został wykonany w solidworks, ale używam go w CATIA.
W tym modelu występuje szereg otworów i otworów gwintowanych (mechanicznie rzecz biorąc).
Z drugiej strony wydaje się, że gwintowanie na poziomie CAD nie odbywało się za pomocą funkcji otworu gwintowanego, ale tylko za pomocą konwencjonalnego otworu. Nie ma więc stukania. Jest to dla mnie problem, ponieważ w module wymiarów, z którego korzystam, niektóre opcje są aktywowane tylko w przypadku wykrycia gwintów.

Czy to możliwe, że funkcje "stukania" zostaną utracone po przełączeniu na stl? Jeśli tak, to czy istnieje sposób, aby pojawiły się ponownie?

Wydaje mi się, że dzieje się tak dlatego, że realistyczna wizualizacja renderingu nie pokazuje mi wytartych otworów, ale cylindry.

Z góry dziękuję za pomysły.

Nie sądzę, aby format stl pozwalał na przesyłanie informacji o kranie, jeśli nie jest on wyraźnie modelowany.

Więc tak, informacje są tracone, z wyjątkiem tego, że możesz dodać te informacje, ponieważ otwór musi odpowiadać otworowi w górnej części gwintu (czyli na przykład Ø5 dla M6)

Witam.

Pod CATIA nie mam modułów do wydajnej pracy na pliku STL, używam SpaceClaim.

Gdyby model został utworzony w całości w SolidWorks, KROK byłby lepszy dla CATIA. Oczywiście, jeśli ten model używał części STL jako danych wejściowych, nie ma cudu, wynikowa geometria, niezależnie od formatu wymiany, pozostanie siatką.

O ile mi wiadomo, tylko informacje PMI w formacie STEP mogą być interpretowane między różnymi programami.

"Wydaje mi się, że dzieje się tak dlatego, że realistyczna wizualizacja renderingu nie pokazuje mi stukanych otworów, ale cylindry"

Niestety nie, przełączenie na realistyczne renderowanie po prostu ukrywa krawędzie połączeń, ale ich nie usuwa, ten tryb nie tworzy ciągłej powierzchni krzywizny.

Czy jesteś w stanie odzyskać KROK, czy z mojego punktu widzenia, jeśli część nie jest zbyt skomplikowana, przerobienie jej wydaje mi się bardziej produktywne.

Witam

Napisałem wczoraj trochę za późno. Część, której używam w CATIA, pochodzi z pliku STEP i została pierwotnie utworzona w Solidworks.

Tak więc moje pytanie brzmiało, czy funkcja gwintowanego otworu może zostać utracona w przełączniku na STEP?

Jak zauważa Franck: "O ile mi wiadomo, tylko informacje PMI w formacie STEP mogą być interpretowane między różnymi programami", myślę, że powinienem był pobrać wątki, gdyby zostały utworzone w Solidworks.

W efekcie wydaje mi się, że otwory początkowo wykonane w SW musiały być zwykłymi otworami i nie gwintowanymi.

Interoperacyjność między oprogramowaniem CAD to marzenie, ale nie jest to rozwiązanie na jutro, wydawcy konkurują ze sobą i istnieją różnice między używanymi przez nich modelerami 3D.

Żadna funkcja gwintowania w oprogramowaniu CAD nie rysuje gwintów.

Otwarcie stopnia AP203 lub 214 może ewentualnie przekazywać informacje poprzez dodanie elementów drutowych, które definiują gwint gwintu (3/4 okręgu dla średnicy profilu do wiercenia, ).

Ale jedynym sposobem na przekazanie wszystkich informacji jest AP242 STEP i dla mnie potrzebowałby dodatkowego modułu CATIA

To tylko zagwarantowałoby, że mój plik STEP zawiera wszystkie informacje potrzebne do produkcji, ale nie to, że każdy, kto go przeczyta, może z nich skorzystać (nie zapominajmy, że wydawcy są konkurencją).