Witam Pracuję nad dużym zespołem części i chciałem przetestować wykrywanie zakłóceń, ale tylko dla jednej części tego zespołu. Wybrałem więc swoją rolę w zarządcy nieruchomości, ale wynik usunął wszystkie zakłócenia z mojego montażu, który nie jest dla mnie przydatny i zajmuje dużo czasu...
Nie znalazłem, jak zobaczyć TYLKO zakłócenia związane z moim wybranym pokojem...
Pomoc Solidworks informuje mnie, że wybierając moją część w "Wybrane komponenty", zobaczę tylko przenikanie związane z tym komponentem, ale to nie działa :s
Czy masz rozwiązanie? Załączam ekran z opcjami mojego Property managera.
Nie chcę ignorować zbiegów okoliczności, dlatego zaznaczyłem tę opcję. Nie mam żadnych w moim zespole, dlatego odznaczyłem opcję , która tworzy folder. Ponadto, ponieważ mój zespół składa się głównie z części spawanych mechanicznie, rozumiem, że musimy zaznaczyć tę opcję (Uwzględnij wcisk dla części wielobryłowych), jeśli chcemy zobaczyć wcisk spowodowany różnymi ciałami zespołu spawanego mechanicznie?
Moim prawdziwym zmartwieniem jest to, że Solidworks oblicza wszystkie przenikania mojego złożenia, a nie tylko te związane z wybraną przeze mnie częścią.
@Lucas zasadzie, chciałem poradzić sobie ze wszystkimi moimi zakłóceniami (w tym zbiegami okoliczności, ponieważ muszę szanować sztukę swoim utworem). Jednak usuwałem wszystkie istniejące zakłócenia w moim montażu... A nawet te, które nie miały nic wspólnego z moją częścią (przeliczenie tego wszystkiego zajęło mi około 15 minut).
Testowałem bez sprawdzania zakłóceń koincydencji i zajęło mi to dwie sekundy i wyszło mi dokładnie to, czego chciałem!! Odznaczyłem też "pokaż zignorowane zakłócenia", nie wiem czy to ma z tym coś wspólnego, ale wydaje mi się, że to opcja zbiegów okoliczności spowodowała, że SW awanturował się i robił błąd. Opcja "Ustaw przezroczyste części interferencyjne" jest fajna w tym sensie, że lepiej widać kolizje, ale nie to rozwiązało mój pb.
@Coyote nie ma potrzeby wybierania dwóch komponentów, wybierając tylko jeden komponent, działa to bardzo dobrze!