Witam, modelowałem samochód za pomocą funkcji powierzchni w oprogramowaniu solidworks. Chciałbym określić za pomocą symulacji, optymalną grubość mojego ciała, tak aby końcowa struktura ciała była jak najlżejsza. Jako materiał wybrałem stop aluminium, którego standardowe oznaczenie to: EN AW5083[AlMg4,5Mn0,7]. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrowienia.
Witam
Należy zastosować następujące scenariusze:
https://www.youtube.com/watch?v=tsArZ9UBigI
1 polubienie
Witam
Musisz przeprowadzić badanie projektowe, aby móc grać na grubości między 2 wartościami, jednocześnie prosząc o cel obniżenia wagi;
Aby to zrobić, należy kliknąć prawym przyciskiem myszy na karcie "badanie ruchu" na dole solidworks.
@+
1 polubienie
@.PL nie potrzebujesz do tego licencji symulacyjnej, zobacz mój poprzedni post
1 polubienie
Witam
Raczej się z .PL zgadzam, bo w jego przypadku danymi do zmiany jest grubość, naprawdę nie sądzę, żeby była potrzeba badania symulacyjnego, żeby wiedzieć, że im mniejsza grubość, tym mniejsza będzie masa :)
Zgodziłbym się z tobą kojot, gdybyśmy chcieli poznać optymalny kształt poprzez zmianę kilku wymiarów i chcieliśmy uzyskać scenariusz, w którym waga części byłaby jak najniższa, na przykład przy zachowaniu użytecznej objętości wnętrza, ale w przypadku tego pytania myślę, że konieczne jest badanie symulacyjne, aby wiedzieć, czy przekraczamy granicę plastyczności materiału, na przykład bawiąc się grubością korpusu ale przy zachowaniu tych samych ograniczeń fizycznych we wszystkich tych scenariuszach.
Przynajmniej ja tak to widzę ;)
Miłego dnia
Mick
2 polubienia
Ok, ale nie jest to określone w pytaniu, ale całkowicie się z tobą zgadzam 2
1 polubienie
Dziękuję za wszystkie jego rady. Szybko wprowadzę je w życie.
Korzystam z tej okazji, aby poruszyć inną kwestię, z którą spotkałem się w mojej pracy. W rzeczywistości przeprowadziłem symulację symulacji przepływu. Celem tej symulacji jest zbadanie przepływu powietrza na karoserii pojazdu. Ale symulacja nie udaje się z powodu geometrii samochodu. Czy wiedziałbyś, co powinienem zrobić w takim przypadku?
Dobry wieczór, lepiej zadać nowe pytanie, aby uzyskać większą widoczność.