Rozwój osłabionej blachy przez zginanie

Cze wszystkim

Staram się zrobić 3D z osłabionej blachy, takiej jak PJ, aby zrobić to przez triangulację w składaniu.

Chodzi o to, aby uzyskać rozwinięty widok z informacjami o składaniu (kąt, kierunek...)

Czy wyczerpuję się na metodzie, którą powinienem zastosować?

Z góry dziękuję

piece_5. Krok

Witam

z wyjątkiem powierzchni, jak w moim załączniku pod Sw 2016; Nie wydaje mi się, żeby to było możliwe, bo twoje fałdy pasowały. Ale być może któryś z moich kolegów będzie miał inne rozwiązanie, które może zadziałać lepiej.

piece_5_-_ac_cobra.sldprt
piece_5_-_ac_cobra.slddrw
1 polubienie

Witaj AC Cobra,

Dziękuję za odpowiedź, czy jeśli usunę wygięte plisy, możliwe jest rozwinięcie tylko części debillardowej w triangulacji?

Mogłem przywieźć z powrotem, aby później spawać fałdy.

Witam

Rozwiązanie z pewnością znajduje się w Kanadzie:

https://www.javelin-tech.com/blog/fr/2010/09/spiral-helical-sheet-metal-model/

Modèle de tôle hélicoïdale

Osobiście zacząłbym od śmigła jak w samouczku Javelin, a później dodałbym składane nogi. Uwaga: być może będziesz musiał zrobić małe płaskie obszary, aby chciał dodać fałdy. Główne śmigło byłoby w końcu ciągiem końców śmigieł + stycznych płaskich obszarów.

Powodzenia.

Witam 

Moim zdaniem i co do gięcia triangulacyjnego mam wątpliwości, czy działa to na blachę, w przeciwieństwie do origami w grę wchodzi kilka faktur (szprychy, nacięcia, układanie na "V"...), a do tego dochodzi estetyka, że wcale nie ma tego samego kształtu.

Dla modelu wydaje się, że funkcja "zagięcia przejściowego" nie jest w stanie wygenerować linii krokowych, ponieważ geometria jest wklęsło-wypukła, więc do przemodelowania, ale może się zdarzyć, że się mylę,

Inny punkt widzenia, blacha jest cienka i stosunkowo mała, nie chcę przesadzać ale można ją łatwo odkształcić ręcznie (^-^), za pomocą przyrządu lub wciskanego wykrojnika (z kompensacją sprężystości) będzie to szybsze i przede wszystkim opłacalne (zakładając, że gięcie nie jest opcjonalne),  

capture_003.png
1 polubienie

Witaj @alexis.leroy,

W przypadku braku części blaszanej, której nie udało mi się stworzyć za pomocą SolidWorks, proponuję Ci dwie drogi do zbadania.

Pierwszym z nich jest utworzenie części za pomocą wolumetrycznych funkcji geometrycznych SolidWorks (Piece_5). Możliwe jest wówczas "spłaszczenie" górnej powierzchni (w kolorze żółtym) w celu uzyskania kształtu zbliżonego do wywołanej powierzchni. Do odzyskania do cięcia. Podobne rozwiązanie można sobie wyobrazić na powierzchni, na poziomie neutralnej płaszczyzny arkusza.
Potem pozostaje już tylko zwijać/wyginać blachę...

Drugi w trybie powierzchniowym (Piece_6), generujący powierzchnię śrubową, na której można polegać, aby utworzyć szkic składający się z regularnych trójkątów. Służą do generowania powierzchni elementarnych, zszywanych ze sobą, wynik jest spłaszczany. Każdy segment szkicu narysowany na spłaszczeniu odpowiada zagięciu. Kąt gięcia ma być mierzony poprzez pomiar kąta między dwiema trójkątnymi fasetami na kształcie "spiralnym".
Nadal będziemy musieli wygenerować boczne nogi... Na podobnej zasadzie?

Pozdrowienia.

1 polubienie

Cze wszystkim

dziękuję za odpowiedzi Rozwiązałem swój problem, stworzyłem 1 szkic 3D do triangulacji śmigła.

Następnie stworzyłem szkic dla każdego trójkąta, aby stworzyć funkcje wyciągnięte. 

W końcu przerobiłem na blachę i dodałem "nogi"

Dziękuję za cenne rady

Miłego dnia.

ar402418.step
2 polubienia

?