Forum myCAD

Różnica między siłą reakcji a siłą zewnętrzną na karcie Siła wypadkowa

Cze wszystkim

Chciałbym wiedzieć, jakie są różnice między siłami reakcji a siłami zewnętrznymi, które Solidworks oblicza po badaniu statycznym.

Pozwólcie, że wyjaśnię:  mam stalową płytę z 4 kotwami śrubowymi na wirtualnej ścianie.

Parametry moich kotew zostały wprowadzone poprawnie (średnica, pręta, przekrój oporowy,.......). Jak na razie nie ma obaw. Wykonuję badanie statyczne i sprawdzam osie/, moje 4 kotwy są zielone, to znaczy, że wstępny rozmiar tych ostatnich jest prawidłowy.

Mój problem polega na tym, czy wytrzyma (czyli wirtualną ścianę), czyli oderwanie moich kotew, (kotwa wsuwa się w betonowe otwory), czy też kotwa nie ślizga się, ale rozrywa przez efekt stożka.

Nie wiem, czy muszę patrzeć na siły reakcji, czy na siły zewnętrzne, żeby mieć naprężenia, które otrzymuje przez kotwy.

Twoja pomoc będzie mile widziana, aby oświecić mnie w tym temacie.

Dziękuję

Witam

Symulacja nie jest przeznaczona do pomiaru wytrzymałości betonu na naprężenia.

Po co?
1°) Ściana jest WIRTUALNA, co oznacza, że nie istnieje, a dokładniej jest uważana za nieskończenie nieodkształcalną.
2°) Symulacja z łącznikami śrubowymi jest wykonywana, aby zobaczyć, jak zachowują się płyty (odkształcenie, opór), w żadnym wypadku nie dba o, a tym bardziej o kołki.

3°) kołki lub kołki, które zostaną włożone w, odpowiadają precyzyjnym normom zawsze określonym przez dostawcę (SPIT, HILTI itp.)
4°) tylko inżynier betoniarski może podać specyfikacje (jeśli jest to stara płyta lub nie ma udokumentowanych specyfikacji użytego betonu, komplikuje się, ponieważ musisz przeprowadzić ankietę lub próbę rozdarcia), aby dostawcy wgnieceń, kołków wbitych, kołków śrubowych lub chemicznych zatwierdzili Twój wybór.

Ogólnie rzecz biorąc, kotwy są ponadwymiarowe, na przykład cztery na stopę, podczas gdy wystarczą dwie. Musisz wiedzieć, na czym polega Twoja odpowiedzialność, czy to na budynku, czy na kotwieniu. Tylko punkty drugi i trzeci muszą być bezpieczne, w przeciwnym razie odpowiadasz tylko za budynek zgodnie z ograniczeniami określonymi w Specyfikacji.

Pozdrowienia

Witaj Zozo_Mp

Przepraszamy za spóźnioną odpowiedź i dziękuję za odpowiedź.

Rozumiem, że wirtualna ściana nie jest ścianą i dlatego jest uważana za nieskończenie sztywną.

Chyba źle się wyraziłem:

Podczas symulacji, gdy dodajemy kotwiące w Solidworks (ze wszystkimi parametrami dedykowanymi), ten ostatni mówi nam, czy śruba jest odpowiednia, czy nie (kolor zielony lub czerwony), w zależności od wprowadzonych przez nas charakterystyk. Jest to wewnętrzna zdolność.

Rozumiem również, że istnieją programy do obliczania kotwiących, takie jak hilty, Spit, Wurth,.....,

Moje pytanie jest następujące: czy możemy użyć sił zewnętrznych, które daje SolidWorks (na przykład w środku mojej ramy, z moimi 4 kotwiącymi), aby określić, na dedykowanym oprogramowaniu, zachowanie i trzymanie tych?

Drugie pytanie: Czym są siły reakcji w Solidworks?

Dziękuję za wyjaśnienie mi tych kwestii.

Dla przyjemności

Mały obraz do zrealizowania

doc1.pdf

Witam @syltab 

Twoje pytanie: (czy możemy użyć sił zewnętrznych, które daje SolidWorks (na przykład w środku mojego gramofonu, z moimi 4 kotwiącymi), aby określić, na dedykowanym oprogramowaniu, zachowanie i trzymanie tych?)

Tak, ale pod pewnymi warunkami!   Tak, jeśli warunki ciągnięcia w górę są ściśle pionowe. Można częściowo sprawdzić zgodnie z założeniami  symulacji i czy siły wywierane na są w przybliżeniu równe.
Należy zachować ostrożność , jeśli siły nie są ściśle pionowe (np. w przypadku słupa poddanego działaniu wiatru lub poddanego naciskowi lub siłom bocznym prowadzącym do wyboczenia)

Siły reakcji to te klasyczne z literatury, przez długi czas Archimedes zaczynał w swojej kąpieli, ale TUTAJ jest to przede wszystkim drugie prawo Newtona, zwane również Zasadami Wzajemnych Działań"
Często podaję proste wyjaśnienie: jest to przeciwwaga przeciwstawiona sile. Jeśli podnosisz ciężar statycznie, siła i przeciwsiła (siła reakcji) są równoważne.

Jeśli twoja siła ciągnąca jest większa niż siła przeciwdziałająca trzymaniu, masz do czynienia z oderwaniem. Tearing to miejsce, w którym pojawia się ;-)

To samo pytanie zadałeś w swoim poście z 14 czerwca 2020 r. (który możesz zamknąć, wyznaczając odpowiedź).
W przypadku Solidworks ma to sens, jeśli przeprowadzamy symulację na podzespole, który później zostanie naprawiony w innym ASM. Jeśli znana jest siła reakcji z  symulacji podzespołu, pozwala to poznać siłę,     która ma być przyłożona do drugiego podzespołu lub do ASM bez jednoczesnego symulowania obu tych elementów.
Dzięki temu drugi projektant (inny dostawca) lub Ty możecie przeprowadzić symulację dla każdego podzbioru niezależnie od siebie.

Pozdrowienia

Witaj Zozo_mp,

Dziękuję za tę odpowiedź, która rzuca nieco więcej światła na wyniki symulacji.

Jeśli dobrze rozumiem, możemy użyć sił zewnętrznych, którym poddawany jest gramofon, aby obliczyć, czy kotwy są dobre, czy nie.

Powiedz mi, jeśli się mylę. Zobacz zdjęcia.

Mówisz bowiem potem:

"Jeśli twoja siła ciągnąca jest większa niż siła przeciwstawna (siła przeciwna sile do siły) trzymania, masz do czynienia z odrywaniem. Rozdzieranie to miejsce, w którym pojawia się ;-)"

Nie rozumiem tego zdania, bo jest sprzeczne z Twoim pierwszym akapitem?

więc SW musi być w stanie podać siły reakcji w stosunku do płyty lub wirtualnej ściany (ściany).

Z tym, że tutaj mam problem, SW nie podaje mi żadnych wartości, gdy dobieram siły reakcji. Przyznaję, że utknęłam, a nawet wyschłam......

Dziękuję za wyjaśnienia

forces_externes_donnees_par_solidworks.pdf

Witam @syltab 

Chyba nie przeczę sama sobie, ale może słabo wytłumaczone ;-) albo jestem

Załóżmy, że 4 kołki SPIT wytrzymują 86 777 N zgodnie z Z  (Nz według SPIT) przy napięciu idealnie zorientowanym równolegle do podłoża. A jeśli twoja rama wywiera przyczepność pionową zgodnie z Z i ściśle równoległą do podłoża 55 OOO N, to nie ma rozdarcia. Oznacza to, że siła przeciwna () jest w tym przypadku większa niż siła wyciągania ościeżnicy.
Innymi słowy, jeśli wywierasz siłą swoją sylwetkę większą niż 86 777 N, to albo kołki, które pierdzą, albo betonowy stożek, który jedzie na wakacje do Partenonu.

Aby uzyskać wyniki, nie umieszczaj ich w notacji naukowej, łatwiej jest je porównać do SPIT, który jest w bezpośrednim odczycie. Nie widzę repozytorium XYZ w częściowym widoku z SW. Wydaje mi się, że niebieska strzałka znajduje się wzdłuż osi Z. To dałoby dla SW  FRes =  8,69 x 10+4  lub 8,6900        , a dla SPIT 8,6777 x 10+4 

To pokazuje, że liczby, które podajesz dla symulatora SPIT, nie uwzględniają  CS, ponieważ te dwie wartości są prawie identyczne, SPIT i muszą uwzględniać CS albo    .   Innymi słowy, i kołki muszą być mocniejsze niż SW  FRes =  8,69 x 10+4 

Dla przypomnienia
(Źródło SW    - W przypadku wybrania osi odniesienia moment sił reakcji jest obliczany tylko w odniesieniu do tej osi. Ramię momentu to odległość między ograniczonymi węzłami, na których obliczane są siły reakcji od osi.       ...:  Przekształca trzy wektory siły (składowe X, Y i Z) na wynikowy wektor siły. Wyświetlany jest tylko wynikowy wektor siły. )

Pozdrowienia

Zozo_mp,

Nie wiem, jak ustawić wyniki w trybie pływającym.

Aby SW dało siły reakcji, należy dodać wymuszone przemieszczenie typu podpory płaskiej, które odpowiada ścianie wirtualnej.

Co rozumiem przez:

- Wirtualna ściana służy do wewnętrznego wymiarowania kotwiących (zerwanie stali rozciągającej: siła acialna; Uszkodzenie płaszczyzny ścinania lub uszkodzenie momentu obrotowego)

- Wymuszone przemieszczenie typu podpory płaskiej umożliwia poznanie sił reakcji całej płyty lub otworów w płycie pod kotwiące.

Jedyny minus, w stosunku do tego, co mówi pomoc SW: aby poznać siły i momenty reakcji bryły: musisz:

Układ współrzędnych.

W przypadku elementów czworościennych, które mają tylko translacyjny DDL, momenty reakcji nie są obliczane bezpośrednio z rozwiązania macierzowego równania.

Możliwe jest wyszczególnienie momentów składowych siły reakcji całego modelu lub wybranego elementu względem osi lub układów współrzędnych zdefiniowanych przez użytkownika. Wektor ramienia momentu jest obliczany od początku układu współrzędnych odniesienia.

W przypadku wybrania osi odniesienia moment sił reakcji jest obliczany tylko w odniesieniu do tej osi. Ramię momentu to odległość między ograniczonymi węzłami, na których obliczane są siły reakcji od osi.

Wynikowy moment reakcji jest normą składowych momentu wokół układu współrzędnych odniesienia od początku układu współrzędnych lub wokół osi odniesienia.

Lista sił momentu reakcji jest dostępna dla całego modelu lub dla wybranych elementów

Wnioskuję z tego ale wcale nie jestem pewien, czy do obliczenia kotwiących na mierzei potrzebne są 3 siły reakcji i 3 momenty dane przez SW a nie siły zewnętrzne?, jestem zagubiony.

Tworząc układ współrzędnych, jak pokazano, nie mogę znaleźć moich 3 sił i 3 momentów do umieszczenia w oprogramowaniu SPIT, w celu obliczenia kotwiących, w najlepszym razie mam siłę, jeśli wybiorę ramę, lub 4 siły, jeśli wybiorę moje 4 otwory na.

Zobacz obraz

Co więcej, dodanie 4 sił nie daje mi wypadkowej na gramofonie.

Na pewno czegoś mi brakuje, ale co?

force_de_reaction_par_rapport_a_un_plan-systeme.pdf

@syltab

No cóż, zrelaksujmy się ;-)    Teoria jest dobra, ale bądźmy pragmatyczni ;-) ;-)

To normalne, że dodanie 4 sił nie daje mi wynikowej na płytce, ponieważ jest to obliczenie na siatce całej płytki, każdy węzeł ma swoją własną wartość zgodnie z rozkładem sił na każdym węźle i każdej DLL.

Wróćmy do naszej cebuli i pasterzy, którzy ją hodują!
Twoje wyniki z układami współrzędnych są bardzo interesujące, ponieważ pokazują ogólną siłę reakcji, która jest mniej więcej średnią sił reakcji czterech otworów w stoliku.

Na Twoim miejscu zrobiłbym test bez układu współrzędnych, który w tym przypadku nic więcej nie daje.

Zauważyliśmy, że istnieją niewielkie różnice między czterema FR, z których największą jest ta o wymiarach 1,74 x 10 + 4 .

Wystarczy więc dodać do "1,74 x 10+4" jeden współczynnik bezpieczeństwa wynoszący 1,5 lub 2 lub więcej w zależności od tego, czy jest to ładunek statyczny, czy nie. (Współczynnik 10 dla windy)

Możesz znać wartość CS swojego projektu, w przeciwnym razie ryzykujesz przewymiarowanie. Swoją drogą, jaki jest CS twojego projektu?

Gdy już uzyskasz wartość ze współczynnikiem bezpieczeństwa, przekażesz ją w symulatorze SPIT i poznasz prawidłową średnicę SPIT, a także będziesz wiedział, czy średnica twoich otworów wytrzyma, czy nie.

Pozdrowienia

Wyniki, które są podane są wyliczane są przy obciążeniu na  ULE czyli 1,35G+1,5Q, mam CS 1,4 na całym modelu.

Do symulacji za pomocą oprogramowania Spit mogę podać tylko obciążenia w środku płyty, więc muszę przyjąć wartość SW w środku płyty? Lub jak mogę sprowadzić każdą wartość reakcji otworów z powrotem do środka otworu?

Potrzeba odwagi, aby zidentyfikować problem

Dziękuję

@syltab

Masz tę wartość w zamieszczonych przykładach.  FRes 1.09e +0.5N.

Ale jak powiedziałem wcześniej, weź wartość 1,74 x 10 + 4 , ponieważ jest to najczęściej używany otwór. Który może nieco mniej mało.

Zwłaszcza, że wartość SPIT nie spadnie dokładnie na pożądaną wartość i weźmiesz kolejną wyższą wartość.

Jakie są proponowane referencje według narzędzia SPIT

Z reguły mówię, że należy unikać majstrowania przy kapuście na orzeszki ziemne.

Pozdrowienia