Różnica między przedstawieniem na schemacie a szkicowaniem - SolidWorks

Cze wszystkim

Jestem w trakcie tworzenia zespołu, którym można sterować ze szkieletu.

Czy przedstawienie schematyczne jest bardziej odpowiednie do tego rodzaju zastosowań? A jeśli tak, to dlaczego?

Przeczytałem już poniższy post z .PL:

http://www.lynkoa.com/forum/solidworks/representation-schematique-solidworks

Nie rozumiem jednak różnicy między sterowaniem złożeniem na podstawie szkicu a na podstawie przedstawienia schematycznego.

Dziękuję!

Osobiście nie używam reprezentacji schematycznych (może błędnie !!).

Myślę, że schematyczne przedstawienia mogą być bardziej praktyczne, jeśli chcesz symulować ruch, chociaż jest to wykonalne za pomocą szkicu (jeśli umieścisz wszystkie niezbędne wymiary).

Poniższe wyjaśnienie SolidWorks oświeci Cię nieco bardziej... Albo nie:

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Assembly_Layout_Sketch.htm

2 polubienia

Sam jestem ciekaw schematycznego przedstawienia, ale przeglądając pomoc solidworks nie jestem pewien zastosowania

1 polubienie

Najwidoczniej rozumiem, że ma to na celu realizację koncepcji. Aby umożliwić walidację kinematyki 2D.

Podejrzewam, że pomysł został rozwinięty w produkcie SOLIDWORKS Conceptual Designer

Okej, więc zgadzamy się, że nie ma sensu, abym integrował reprezentację schematyczną z moim modelem parametrycznym?

Z tego, co widzę, jedyną różnicą między prostym szkicem "szkieletowym" a schematycznym przedstawieniem jest zarządzanie mobilnością, ponieważ reprezentacja schematyczna zarządza faktem, że części "poruszają się" między nimi (zgodnie z ograniczeniami zdefiniowanymi na poziomie szkicu), podczas gdy prosty szkic poradzi sobie z tym słabo lub bardzo źle (po utworzeniu elementów).

Krótko mówiąc, dla "statycznego" złożenia => prosty szkic, dla montażu mobilnego = > przedstawienie schematyczne.

1 polubienie

Dzięki @mdelbecq rzeczywiście możliwe jest tworzenie ruchomych części z odwzorowaniem schematycznym. Gdybyśmy chcieli zrobić to samo ze szkicami, musielibyśmy stworzyć szkic dla każdego elementu.