Witam, chciałbym wiedzieć, do jakich badań używa się grubej siatki, a do jakich drobnych oczek.
Dzięki drobnemu zazębieniu obliczenia trwają dłużej i są dokładniejsze, prawda? Próbuję połączyć ten kawałek, ale nie wiem, który wybrać.
capture.png
Witam, chciałbym wiedzieć, do jakich badań używa się grubej siatki, a do jakich drobnych oczek.
Dzięki drobnemu zazębieniu obliczenia trwają dłużej i są dokładniejsze, prawda? Próbuję połączyć ten kawałek, ale nie wiem, który wybrać.
Drobna siatka zawsze da lepszy wynik, ale zajmie więcej czasu na obliczenia.
To, co możesz zrobić, to umieścić średnią siatkę dla całego badania i umieścić dokładniejszą "kontrolę siatki" w obszarach, na które chcesz zwrócić uwagę.
Drobna siatka pozwala na lepszy przegląd naprężeń w obszarach o dużym ograniczeniu (w przypadkach, gdy nie ma promienia, jak na styku dużego cylindra i małego cylindra (kołki w Twoim przypadku).
Im drobniejsza siatka w tych obszarach, tym bardziej wiarygodny jest wynik. Ale nie powinieneś się kłócić o orzeszki ziemne
Ogólnie rzecz biorąc, wystarczy gruba siatka, aby mieć dobre przybliżenia. Drobna siatka jest również przydatna w przypadku złożonych połączeń w obrębie tej samej części lub dwóch różnych brył.
Biorę prostą zasadę, robię grubą siatkę i jeśli system nie narzeka, mówiąc, że siatka jest zbyt gruba, pozwalam jej działać, ponieważ idzie szybciej, ponieważ liczba węzłów do analizy jest dość mała.
W Twoim przypadku rozmiar oczek wynoszący 1/3 średnicy wrzeciona powinien wystarczyć.
Następnie patrzę na pomarańczowe i czerwone obszary i przykładam sondę, aby zobaczyć maksymalny wysiłek na simu. Jeśli pozostanie poniżej limitu wydajności ze współczynnikiem bezpieczeństwa, który jest w porządku, na tym poprzestanę.
W przeciwnym razie, jeśli wystąpi problem, patrzę na połączenia między obszarami, aby sprawdzić, czy drobna siatka poprawia wynik.
To jest najważniejsze, ale jest to bardziej skomplikowane do wyjaśnienia
Pozdrowienia
Masz rację Aliende dla różnych siatek w zależności od obszarów, ale ponieważ @Snouzy nie jest wyszkolony w simu, nie chciałem go mylić z bardziej zaawansowanymi funkcjami :-)
Przy różnych oczkach wytrzymałość zmienia się bardzo nieznacznie między grubą a drobną.
Wrzeciono ma średnicę 5 mm, więc biorę 1,6, więc jesteśmy w drobnej siatce.
W każdym razie w moim przypadku różnica między 2 siatkami jest bardzo niewielka, więc myślę, że 2 są odpowiednie.
Dobry wieczór Snouzy13
Bądź ostrożny, jest min i max, jak widać na zrzucie ekranu.
Możesz niezależnie zmieniać min i max (próbuj)
Drobniejszy zostanie zastosowany automatycznie tam, gdzie oprogramowanie potrzebuje go do obliczeń
Wartość max pozwala na zmniejszenie liczby elementów do obliczenia na obszarach o niskim naprężeniu lub na dużych powierzchniach.
Widzę też, że nie zaznaczyłeś "automatycznego przejścia", które w wielu przypadkach poprawia wynik w obszarach, w których gruba siatka styka się z drobną siatką.
Pozdrowienia