Witam
Mam pierwsze pytanie, na które nikt nie był w stanie mi odpowiedzieć: Jaki jest cel krzywej odkształcenia? Jak należy ją interpretować? (O ile krzywe naprężeń i przemieszczeń różnią się w zależności od obciążeń, krzywa odkształceń pozostaje prawie zerowa i podobna niezależnie od obciążenia)
Druga, ważniejsza kwestia dotyczy problemu różnicy w wynikach przedstawionych w załączonym pliku PDF, którego nie potrafię wyjaśnić.
Jedynym sposobem w tym "bardzo małym zespole 3 części" na uzyskanie wyniku zbliżonego do teorii i praktyki (1,8mm) jest zadeklarowanie styków w pozycji "No penetration". Wszystkie wyniki w kontakcie "Solidnym" dają przemieszczenia około 0,45 mm (to i tak 3 razy mniej niż w teorii czy praktyce..)
Ponadto nie możemy zadeklarować styków "No Penetration" na większym zespole, ponieważ powoduje to wady wyważenia, wady solvera, przemieszczenia o 60 metrów... (Chyba, że wszędzie umieścisz konektory, co ostatecznie sprowadza się do opcji "Solidary")
Powtórzyłem symulacje, zachowując tylko profil z obciążeniem (aby wyeliminować "problemy" z montażem i kontaktem) Ale wyniki są takie same (ok. 0,45 mm) w statyce, dynamice, ze stałymi ruchami lub w podparciu płaszczyzny.
Mam nadzieję, że gdzieś się pomyliłem lub że możesz mi pomóc. Bo jeśli wyniki są 3 razy mniejsze na prostym profilu, to jaki będzie wynik i prawdziwość wyników w dużym zespole?
Z góry dziękuję za pomoc
simulation_avec_resultats_faux.pdf