Różnicowanie komponentów (linia komponentów)

Witam wszystkich,

W złożeniach używam "Czcionki linii komponentu", aby odróżnić niektóre komponenty od innych za pomocą koloru.

Moje pytanie jest następujące: Czy możliwe jest powiązanie tekstu w nomenklaturze w taki sposób, aby każdy składnik, który jest innego koloru w nomenklaturze mógł go wskazać?

Dziękuję i życzę miłego dnia!

1 polubienie

Witam

tak, jest to możliwe, tworząc niestandardową właściwość "kolor", którą będziesz musiał wypełnić i utworzyć nomenklaturę MEP i dodać kolumnę, najeżdżając na nomenklaturę , pojawiają się litery kolumn i klikasz prawym przyciskiem myszy na jedną z liter i wstaw kolumnę (po prawej lub lewej) i w 1. polu zostawiasz właściwość niestandardową, aw 2. wyszukujesz właściwość "kolor" ", a następnie nie możesz zapomnieć o zapisaniu nowej nomenklatury, klikając ją prawym przyciskiem myszy, a następnie zapisując jako. Zobacz PJ

couleur_nomenclature.pdf
1 polubienie

Korzystając z mojego sposobu, musisz przewidywać kolory, aby móc podążać za nomenklaturą kolorów. Widok izometryczny będzie zawierał kolory części, a pozostałe widoki zostaną wykonane w kolorach "Czcionki linii składowej", które będą odpowiadać nomenklaturze, której będziesz musiał przestrzegać.

couleur_nomenclature.jpg
1 polubienie

Ok dzięki, z drugiej strony w ogóle nie da się tego zrobić automatycznie? To znaczy, że kolor na planie jest bezpośrednio zgodny z kolorem właściwości niestandardowej? 

Dziękuję 

Witam

O ile mi wiadomo, nie ma innego sposobu, aby kolor podążał za nomenklaturą. Możliwe jest użycie tej samej warstwy  "Czcionka linii składowej"  z odnośnikami w celu połączenia z zestawieniem komponentów, patrz PJ

calque_identique_piece-bulle_.jpg