W złożonym zespole wstawiam podzbiór (o nazwie X) złożony z trzech części (A, B, C). Każdy z nich ma kilka konfiguracji (lewą i prawą). W zestawie mam ten podzbiór kilka razy, ale niektóre wystąpienia nie powinny być skonfigurowane w ten sam sposób: na przykład powinienem mieć X(Aleft, Bleft, Cright) i X(Aleft, Bleft, Cleft). Tylko wtedy, gdy zmienię konfigurację podzbioru dla jednego wystąpienia, zmieni go on dla wszystkich wystąpień... Próbowałem kliknąć prawym przyciskiem myszy na wystąpienie w FeatureManager, "Właściwość komponentu" i wybrać odpowiednią konfigurację, zmienia to konfigurację dla wszystkich wystąpień...
Szukam od kilku godzin, ale odpowiedzi, które udało mi się znaleźć tu i tam, niczego nie rozwiązują... Masz pomysł? Jakieś rady?
musisz mieć tyle conf w X, żeby mieć różnice w A, B i C.
np. x1 = ad + bd + cd
X2 = Ag + Bd + Cd
X3 = Ag + Bg + Cd ....
Powodzenia
A następnie w swoim głównym zestawie wybierzesz konfigurację X, którą chcesz dla każdego z nich. (nawet podczas powtarzania komponentu, możesz zmienić konfigurację na powtórzeniach)
Jeśli dobrze rozumiem, montaż ostatniego poziomu musi mieć tyle samo konfiguracji, ale jest to bardzo kłopotliwe w zarządzaniu, zwłaszcza, że przykład, który wziąłem, jest uproszczony...
To całkiem sporo konfiguracji... Czy to nie jest prostsze, ponieważ szybko stanie się nie do opanowania, Nb konfiguracji x Nb komponentu = ból głowy!!
Jak @PL wskazuje, podniesienie poziomów może być interesujące. To sprawi, że będziesz mniej konfiguracji do zarządzania.
Nie musisz też tworzyć konfiguracji dla każdego możliwego przypadku. Możesz utworzyć tylko te konfiguracje, które są potrzebne do Twojego projektu.
Inną możliwością jest eksperymentowanie ze swobodami podzespołów poprzez uczynienie ich elastycznymi w zespole głównym (kliknij prawym przyciskiem myszy podzbiór A = właściwość > = > elastyczny).
Jeśli weźmiemy na przykład cylinder: możesz nadać mu wszystkie długości wylotu pręta lub uczynić go elastycznym. W pierwszym przypadku to on będzie tym, który będzie kierował pozycjonowaniem Twojego zespołu. W 2 przypadku będzie podążał za pozycjonowaniem, ustawiając się na odpowiedniej długości (z drugiej strony trzeba pamiętać o usunięciu ograniczenia długości w podzespole walca)
Dziękuję za wszystkie uwagi, wszystkie są dla mnie przydatne. Mając tylko ograniczoną wiedzę na temat SW, bardzo ważne jest dla mnie, aby zrozumieć, co jest możliwe, a co nie jest możliwe, a przede wszystkim muszę ćwiczyć, aby określić, jaka będzie najbardziej praktyczna metoda postępowania. Nie jest to jednak łatwe. Szczerze mówiąc, szkoda, że nie możemy "manipulować" konfiguracją podzbiorów niezależnie od innych wystąpień!!
To powiedziawszy, korzystam już z funkcji elastyczności montażu i nie jest to właściwa metoda dla mojego celu.
Złamanie komponentu jest stosunkowo trudne, pozycjonowanie jest czasami skomplikowane i chciałbym uniknąć robienia tego za każdym razem tak bardzo, jak to możliwe.
Z drugiej strony, zamierzam zagłębić się w tę część historii rodzinnej, ponieważ jeśli chcę mieć możliwość modyfikowania złożonych podzespołów w zespołach, może to być dobry sposób na uniknięcie konieczności ręcznego zarządzania litanią konfiguracji...