Względny wymiar widoku

Hello@tous

Mam problem z wymiarami w widokach względnych, po zmianie wymiarów modelu (np. długości) znikają wszystkie wymiary widoku względnego w rzucie,

Czy masz pomysł, jak temu zaradzić?

Z góry dziękuję

Czy zrzut ekranu byłby możliwy, aby zrozumieć problem?

A także wersje SW i SP.

2 polubienia

Witaj sbadenis, i dziękuję za poświęcenie czasu na odpowiedź :) 

W załączeniu zrzut ekranu. 

Wersja to 18sp1

Próbowałem na innej sesji, innej niezależnej stacji roboczej 18 i 16, ale bez powodzenia, 

(Zaznaczam, że dotyczy to tylko pomieszczeń o dowolnej orientacji, zawsze pojawiają się wymiary widoków względnych symulujących rzuty standardowe)! 

vue_relative.png

Witam

Czy istnieje związek (takie same kursy na równanie, równa linia itp.) między lewą a prawą stroną?

EDIT: czy mógłbyś udostępnić nam plik do przetestowania, aby lepiej Ci pomóc

1 polubienie

Cześć Nicolas
W załączeniu znajduje się część, o której mowa sw18, jeśli możesz ją przetestować, byłoby miło z twojej strony :wink:
Pièce1-1.zip (138.7 KB)

Witam
Więc trochę popatrzyłem i może to wynikać z kilku rzeczy. Mam kilka pytań:

• W jaki sposób stworzyłeś swoje kursy w swoich 2 widokach (po lewej i po prawej)? Czy zostały one dodane do rysunku z inteligentnym wymiarowaniem? A może dodałeś je za pomocą funkcji "template objects"? (możesz przetestować z obiektem modelu, odzyskuje on wymiar twojego szkicu 3D, więc nie ma już ryzyka, że wymiar zniknie)
  • Zauważyłem, że twój kwadrat nie był równoległy do przedniej płaszczyzny, więc chciałbym wiedzieć, w jaki sposób utworzyłeś widok, który znajduje się po prawej stronie twojego rysunku, ponieważ może on pochodzić z tego, jeśli obróciłeś widok. Podczas ponownego wydłużania kwadratu funkcja obrotu widoku może spowodować utratę punktów wybranych dla wymiaru, a więc jeśli straci punkty, utraci wymiar i zniknie. :face_with_diagonal_mouth:

Jestem irytujący :yum:, ale możesz zmusić nas do przestrzegania twojego formatu. SLDDRW do testowania

++

1 polubienie

Właśnie załączyłem plan (poprzednia wiadomość)
Wymiary są zwykłe, nie są importowane.
W przypadku widoku jest to wstawianie >widok instalacji>względem modelu.
Jak to wygląda po zmodyfikowaniu modelu wybrzeża?

Mam ten sam problem, ocena znika... wydaje się, że nie pochodzi z wersji, ponieważ jestem z SW2019.
Wydaje mi się, że to wynika z tworzenia widoku. W rzeczywistości, ponieważ twój widok jest względny w stosunku do pokoju, za każdym razem, gdy aktualizujesz wartość, zmienia to kąt twojego pokoju w przestrzeni, więc widok " regeneruje się ", nie wiem, czy jest jasny... :sweat_smile:

Nie widzę, jak to zrobić bez względnego widoku... :face_with_diagonal_mouth:
Ale znalazłem sztuczkę: na rysunku przekształcasz 2 skrajne krawędzie w szkic i dodajesz swój wymiar do linii szkicu. Jedyną wadą (której nie udało mi się rozwiązać) jest widok, który przesuwa się na rysunku po zmianie długości...

W przeciwnym razie masz możliwość dodania tabeli, która podaje długość Twojego kwadratu:
Wstawianie / Tabele / Lista części spawanych

1 polubienie

Tak, zauważyłem to w szkicach, ale tak naprawdę nie doceniam konwersji encji, uważam, że jest to podwójna praca (zarządzanie ograniczeniami, warstwy itp.),
Obraz mi nie pasuje, to rysunek definicyjny,
Szkoda, że jest tak ograniczony :frowning:

Dziękuję Ci Nicolas

Przepraszam, że nie pomogłem ci więcej... Inni będą mieli inne rozwiązania :slightly_smiling_face:
Po tym, być może, jeśli przerobisz swój szkic, aby upewnić się, że orientacja mierzonej twarzy jest zawsze na płaszczyźnie twarzy, moim zdaniem Twój problem zostanie rozwiązany :slight_smile:

Witam
Wolę ideę @Nicolas74 : musisz upewnić się, że przedni panel pozostaje równoległy do jednej z podstawowych płaszczyzn. Aby to zrobić, musisz zmodyfikować swój szkic 3D tak, aby przeciwprostokątna trójkąta o wymiarach 700x700 zawsze znajdowała się wzdłuż osi X, musisz zastąpić wiązania następujące po X i następujące po Y, które muszą istnieć, wiązaniem prostopadłości między 2 bokami trójkąta.

Witaj stefbeno
Propozycja mi nie odpowiada, części (korpus) pochodzą ze spawanej konstrukcji, gdzie elementy są dowolnie rozmieszczone (i zorientowane) w przestrzeni, w każdym razie dziękuję :slight_smile: