Rozmiary rozsiewacza

Witam wszystkich,

Staram się zwymiarować rozsiewacz używany do podnoszenia platformy podnoszącej (ilustracja poniżej). Rozpieracze rozpieraczy łączą dwie pary, które nie mają tego samego kierunku. 

Mój problem: Nie mogę znaleźć odpowiednich warunków brzegowych, które są reprezentatywne dla rzeczywistych warunków użytkowania.

Pracując tylko na rozsiewaczach, próbowałem już:

• 1: Na górnych otworach: zerowe wymuszone przemieszczenia zgodnie z kierunkiem górnych; na dolnych otworach : obciążenie skierowane zgodnie z dolnymi 

• 2: Dokładnie odwrotnie niż przy pierwszej próbie

Wniosek: wyniki tych dwóch badań są zupełnie różne. 

Czy masz jakieś pomysły, które pomogą mi rozwiązać ten problem?

Dziękuję bardzo!

1 polubienie

Jedną ze wskazówek, które mogę Ci dać już na pierwszy rzut oka, jest przekręcenie uszu o 90° do podglądu cf na poniższym obrazie

6 polubień

Lub, jeśli to możliwe, w zależności od wysiłku, umieścić tylko jeden wyśrodkowany punkt podnoszenia dla górnego zawiesia.

1 polubienie

@MaD

Dziękuję za radę, jest to rzeczywiście bardziej interesujące z punktu widzenia projektowania i przyjmuję to. Z drugiej strony, ponownie uruchomiłem symulację i to nie rozwiązuje mojego problemu.

@stefbeno

Czy mógłbyś rozwinąć to, co powiedziałeś? Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem, co powiedziałeś.

1 polubienie

Pomiędzy hakiem do podnoszenia (dźwig/wciągnik/pokład) a rozpieraczem należy użyć pojedynczego zawiesia zamiast 2.

Przekładka działa wtedy bardziej przy zginaniu niż przy ściskaniu.

1 polubienie

@stefbeno

Tak, myślę, że rozumiem, co masz na myśli, w rzeczywistości podoba ci się większość wciągników? Problem w tym, że rozkład obciążenia na płytce nie będzie taki sam i bardzo rzadko jednorodny i wyśrodkowany, wydaje mi się to zbyt ryzykowne, ale poza tym rzeczywiście byłoby znacznie lepiej. 

1 polubienie

Czy możesz nam pokazać wszystkie hipotezy modelu?

warunek symetrii? A może ten sam wysiłek na drugim końcu?

W przypadku tego typu części najważniejszym kryterium jest wyboczenie.

@Thom@s

Witam

Poniżej znajduje się zrzut ekranu z warunkami brzegowymi: 

-Symetria

- Zielone strzałki (dolne otwory steru): zero narzuconych ruchów, kierunek pionowy

- Fioletowe strzałki (otwory w stodole górnego steru): obciążenia o kierunku zgodnym z linią odpowiadającą kierunkowi

Potrzebujesz więcej szczegółów?

U mnie masz ładunek, który stosuje się w dół i jeden w górę, nie masz zerowego ładunku? (Mogę się mylić ^^)

@MaD

Przyznaję, że nie zgadzam się z panem w tej kwestii. W statyce rozpatrujemy system nieruchomy i znajdujący się na wysokości. W tym momencie obserwujemy z jednej strony górny otwór, który jest zablokowany w przesunięciu z powodu haka i siły, która ciągnie w dół dolne otwory (ze względu na masę płyty + obciążenie).

Prawdą jest, że w rzeczywistości hak wywiera siłę reakcji na ciężar układu, ale w przypadku symulacji blokujemy translację i jeśli spojrzymy na wypadkową na poziomie górnego otworu, to rzeczywiście musimy mieć ciężar w przeciwnym kierunku. 

"- Zielone strzałki (dolne otwory steru): zero narzuconych ruchów, kierunek pionowy"

Moim zdaniem to założenie nie jest dobre.

Kiedy wyobrażasz sobie, że pedał steru kierunku jest pod obciążeniem. On zamierza zrobić "banana".

Tak więc ucho, które naprawiłeś, musi poruszać się w pionie, ale także w poziomie z obrotem na osi równoległej do osi twoich otworów.

Witam

Jeśli chcesz alternatywnego pomysłu, powiem, że jest @MaD tylko w połowie błędny. Pionowe komponenty rzeczywiście się kompensują. Z drugiej strony, gdy siły są w różnych kierunkach, na górnym otworze pozostaje składowa pozioma.

Tak więc, jeśli chodzi o rurkę, możesz zachować wgłębienie tylko pośrodku (warunek symetrii) i przyłożyć tylko obciążenie poziome do górnego otworu widełki. Może to pozwolić na pozbycie się pasożytniczych skutków zatorów na jastrychu.

W przypadku widełek z blachy na końcu rury jest on zazwyczaj w dużej mierze przewymiarowany (i wizualnie wydaje się, że tak jest). Ale jeśli chcesz uzyskać bardziej precyzyjny wynik, musisz dodać naprężenie rozciągające związane z komponentem pionowym. Jest to bardzo łatwe do obliczenia ręcznego (sigma = F/S).

@Thom@as

Wydaje mi się, że rozumiem, co masz na myśli, ale nie wiem, czy byłem wystarczająco jasny, mówiąc "kierunek pionowy": ten nie odpowiada kierunkowi pionowemu mojego montażu. W przypadku simu pracuję tylko nad pedałem steru kierunku jako częścią iw tym kontekście kierunek pionowy odpowiada prawemu, który przechodzi przez środek dwóch otworów. 

Moim zdaniem to właśnie wydaje się najbardziej odpowiadać realiom umieszczania pod obciążeniem. Warunki brzegowe nie mogą być umieszczane w kategoriach odkształcenia, które wyobrażamy sobie, że będzie miał system, muszą one przede wszystkim reprezentować rzeczywiste warunki, którym system będzie poddany. 

@Chamade

Niezablokowanie dolnych otworów spowodowałoby przewymiarowanie systemu. Biorąc to pod uwagę, biorąc pod uwagę wysiłki, jakie mam (tarcza jest wykonana do podnoszenia 15 t , więc każdy otwór zajmuje co najmniej 37 500 N), nie będzie to już rura, którą będę miał, będzie to IPN 200, 300... aby oprzeć się takiemu zginaniu... Moim celem jest również optymalizacja masy sprzętu, aby nie mieć nadmiernej masy całkowitej całkowitej.  

Powinienem również powiedzieć, że pracuję nad podstawową wersją Solidworks z podstawowym modułem symulacji. Wiem, że Solidworks nie jest idealnym oprogramowaniem do wykonywania MES (zanim pracowałem z Ansysem) i mam duży problem z zaufaniem wynikom, które mi daje. 

Witam

Naprawdę nie rozumiem, dlaczego twoja "rurka" miałaby być przewymiarowana, jeśli usuniesz blokadę w dolnym otworze i nałożysz komponent poziomy tylko na górny. Pedał steru kierunku jest wyważony, a całe obciążenie pionowe przechodzi przez wylewki końcowe. Sama rura nie widzi więc żadnej siły pionowej (z wyjątkiem własnego ciężaru, jeśli chcemy być dokładni). Prawdopodobnie masz większe ryzyko wyboczenia.

Również w tym przypadku, jeśli nie ufasz narzędziu, równie dobrze możesz przeprowadzić kontrolę ręcznie lub za pomocą RDM6.

1 polubienie

Biorąc pod uwagę ograniczenia SW Express, zablokuję tylko przekrój rury dla symetrii i zastosuję 2 siły.

Lub aby ograniczyć efekty czystego blokowania, wykonaj linię podziału w dolnych otworach widełka i zablokuj tylko tę powierzchnię (zamiast całego otworu).

Simulation Express nie pozwoli Ci uzyskać poprawnego wyniku. To oprogramowanie wymaga posiadania wgłębienia (co pozwala mu nie rozchodzić się i szybko dokonywać obliczeń).

Moim zdaniem nie da się poprawnie wymodelować swojej części z wgłębieniem.

Najmniej najgorszym byłoby z pewnością ułożenie go na płaszczyźnie symetrii i ręczne obliczenie swoich wysiłków i kierunków aplikacji.

Wniosek: ekspresowa symulacja i tylko po to, abyś chciał kupić licencję premium lub licencję symulacyjną. Ograniczenia tego oprogramowania "demonstracyjnego" są takie, że poza giętą belką wpuszczaną nie będziesz w stanie wiele obliczyć

1 polubienie