Pracuję nad częściami w SolidWorks 2013 i napotykam mały problem.
Zazwyczaj wstawiam części do części podstawowej.
Jednak w pozostałej części mojego projektu SolidWorks nie uwzględnia już ograniczeń. W związku z tym przerywa wszystkie moje dalsze funkcje, ponieważ część nie znajduje się już w swoim stanie początkowym. A nawet jeśli zdefiniuję wiązania na nowo, nie jest w stanie poprawnie wymienić elementu...
Musiałem więc ponownie włożyć część i ponownie wykonać każdą funkcję. Czy kiedykolwiek miałeś ten problem? Jak można temu zaradzić, nie powtarzając całej pracy?
Korzystam z tej funkcji, ponieważ dostałem klucz USB w CAD z ramką i zaślepką (czyli dwie części). Z tym, że muszę go pogrubić na wysokość i przesunąć linię podziału (a więc wydłużyć ramkę i zmniejszyć czapkę), nie tracąc przy tym całego projektu. Aby to zrobić, uformowałem kawałek z pozostałymi dwoma, a następnie zmodyfikowałem go i ponownie wyciąłem według własnego uznania (mam nadzieję, że jestem wystarczająco jasny ^^ ).
Wstawiam więc część do drugiego pomieszczenia z ograniczeniami. Potem zabieram się za jego edycję. W pewnym momencie SolidWorks traci wiązania i przerywa całe drzewo tworzenia, ponieważ wstawiona i normalnie ograniczona część trafia gdzie indziej. Nie dało się odłożyć kawałka z powrotem na miejsce. Jedyny sposób, jaki znalazłem, to zacząć od zera :-( Nie jest to powtarzalne, ponieważ powtarzając dokładnie te same funkcje, nie widziałem ponownie tego problemu.
Chciałem więc wiedzieć, czy to błąd i czy komuś udało się go zwalczyć, ponieważ to już co najmniej trzeci raz, kiedy mam ten problem.
Niestety nie będę mógł umieścić zdjęcia w tym projekcie ze względu na jego poufność. Ale jeśli znowu mam do czynienia z tym błędem, staram się robić zdjęcia drukarskie.
Używam tej funkcji, ponieważ uważam, że jest bardziej bezpośrednia i szybsza. Po włożeniu i połączeniu elementów, tworzą one jeden blok, z którym bez problemu sobie poradzę. (Cóż, normalnie).
Są to części utworzone przy użyciu tej samej wersji SolidWorks. Myślę, że moja maszyna musi czasami mieć błędy...
Jeśli masz konfiguracje, pamiętaj, aby również spojrzeć na konfigurację ograniczeń, czy wszystkie są aktywowane w twoich konfiguracjach, czy też w zależności od konfiguracji nie ma żadnych, które są "usuwane"...
Nie używałem konfiguracji dla tych części, więc problem też nie pochodzi stamtąd... :-(
Przerobiłem więc montaż części od początku i problem się nie pojawił. Wtedy dochodzę do wniosku, że musiałem mieć błąd, nawet jeśli nie wiem, dlaczego do niego doszło.