Od czasu aktualizacji SolidWorks zauważyłem problem z moim DXF. Kiedy pracuję głównie na plikach Step, ale także na dokumentach SolidWorks, które chcę zapisać w formacie Dxf, aby wysłać je do maszyn tnących, okręgi pojawiają się w połowie. Trochę dotknąłem ustawienia, ale nic się nie zmienia, umieściłem różne dokumenty w załącznikach, jeśli ktoś może to zrobić, byłoby świetnie!
Czy problem jest naprawdę spowodowany aktualizacją SolidWorks? Ten sam problem występuje na płycie otworu, jak na przykład w przypadku SW 2018. Niezależnie od tego, czy eksport DXF jest wykonywany z pliku STEP, czy z kopii zapasowej SolidWorks w SLDPRT (dwa wygenerowane pliki są identyczne), dla każdego otworu reprezentowany jest tylko jeden okrąg 1/2: w sumie 12 łuków okręgów, 8 dla półotworów i 4 dla zaokrągleń w rogach płyty. Z drugiej strony eksport zwykle odbywa się z rysunku płyty z 20 łukami okręgów.
Problem związany jest z wizualizacją oferowaną przez SldWks. Jeśli DXF jest generowany przez nadanie części dowolnej orientacji względem kierunku rzutowania, otwory pojawiają się w całości, oczywiście w postaci elips.
Część w płaszczyźnie rzutowania Dowolna orientacja Na prostej części 2D, takiej jak płyta otworu, możemy wyobrazić sobie obejścia, rekonstruując szkic, powierzchnię. W przypadku bardziej złożonych kształtów, tworząc podstawowy rysunek z jednym widokiem, tylko do eksportu.