Witam, jestem tutaj, aby zadać ci pytanie, ponieważ utknąłem.
pozwól, że wyjaśnię ci sytuację, mówiąc prościej: chcę mieć 20 kwadratów o różnych kolorach po zaimportowaniu do KeyShot (oprogramowanie do renderowania).
Stworzyłem więc pojedynczy kwadrat, złożony 20 razy w SolidWorks. Jednak po wejściu na KeyShot ten sam kolor rozprzestrzenia się na WSZYSTKICH 20 kwadratach, ponieważ pochodzą one z tego samego pomieszczenia.
Moje pytanie brzmi: czy możliwe jest, z tego samego kwadratu, oddzielenie 20 kwadratów po złożeniu, aby uzyskać inny kolor dla każdego z nich?
Tak, jest to możliwe, musisz skojarzyć kolor na każdym kwadracie w swoim złożeniu, w Solidworks. Nie powinieneś zmieniać wyglądu swojego kwadratu na poziomie swojego elementu, ale na poziomie swojego montażu.
Dziękuję za odpowiedzi. Próbowałem zmienić wygląd w Solidworks, nawet inny kolor dołączony do kilku kwadratów nie wystarczy, aby je rozdzielić, gdy wykonuję renderowanie w KeyShot. Zrobiłem zestaw z 4 kwadratów tego samego rozmiaru, ale różnych kolorów i w tym samym zestawie dodałem tylko jeden kwadrat o różnym rozmiarze. Pod Keyshot mogę zmienić tylko kolor tych samych 4 kwadratów (ale nie niezależnie) i ostatni kwadrat zupełnie inny... Może źle zrozumiałem twoją pomoc? Pozdrowienia
Nie jestem ekspertem od Keyshot, oprogramowanie nie używa kolorów Solidworks?
Ponieważ a priori, Keyshot zarządza kolorami za pomocą identycznych elementów, jak mówisz, jeśli zmienisz kolor jednego ze swoich kwadratów, wszystkie zmienią kolor, ponieważ wszystkie pochodzą z tego samego pomieszczenia.
Jeżeli zmiana kolorów w złożeniu w solidworks nie zmienia niczego w Keyshot, można również zmienić kolor w swojej części i wykonać polecenie "Zapisz jako" za każdym razem, gdy zmieniamy kolory. Z drugiej strony znajdziesz się z 20 różnymi plikami, które możesz wstawiać jeden po drugim do swojego zestawu... Niepraktyczne...
Możesz sprawić, że twoje kwadraty będą wirtualne jeden po drugim.
W swoim zestawie kliknij jeden z kwadratów, kliknij prawym przyciskiem myszy / uczyń wirtualnym. W rezultacie, ten kwadrat jest teraz niezależny od oryginalnego kwadratu i zapisany tylko w twoim zespole (bez zewnętrznego pliku sldprt).
Zrób to samo z pozostałymi 18 kwadratami i spróbuj ponownie na Keyshot.
Dziękuję za odpowiedzi! Rzeczywiście, technika modyfikowania każdego elementu nie jest praktyczna, ale pewne jest, że zadziała. Poszedłem zobaczyć link do gt22, rzeczywiście wyjaśnia on, w jaki sposób Keyshot rozpoznaje różne materiały z SolidWorks, tylko w moim przypadku to nie zadziałało, nawet zacząłem od nowa, aby się upewnić, ale to nie mój przypadek. Dziwny... Przyjąłem technikę Benoit LF, skuteczną i dość szybką! Dziękuję za pomoc i badania!