Odległość między dwiema częściami po odkształceniu

W Simulation można użyć sondy do wyświetlenia maksymalnego przemieszczenia punktu, całego elementu lub do wyświetlenia odległości między dwoma punktami po odkształceniu.

Staram się uzyskać maksymalną odległość między dwiema częściami po odkształceniu. Tak więc narzędzie do pomiaru odległości stosuje się do obiektów, a nie do punktów.

Wszystko po to, aby sprawdzić luzy robocze mojej maszyny oraz odległość między dwiema częściami, aby zagwarantować wodoszczelność.

Czy ktoś ma pomysł?

Marty

1 polubienie

Witam, jeśli dodasz maksymalną wartość odkształcenia, którą daje ci badanie,  do swojej podstawowej oceny, powinno to dać ci twoją ocenę?

Pozdrowienia

Witam i dziękuję za odpowiedź.

Problem polega na tym, że te dwa elementy oddalają się od siebie. W efekcie maksimum jednego z pokoi niekoniecznie znajduje się w tym samym miejscu, co maksimum drugiego.

Wykorzystałem swoje talenty jako artysta, aby stworzyć dla Ciebie wspaniały (lub nie) diagram problemu.

Mam nadzieję, że tak jest jaśniej ;)

Marty

image.png

Cóż, poza dodaniem dwóch maksymalnych deformacji do Twojej podstawowej odległości od środka nie widzę, w praktyce jest mała szansa, że odkształci się dokładnie tak, jak na badaniu, więc tak naprawdę nie wiem.