Witam, szukam sposobu na obracanie moich 2 części z "stałymi punktami" na czerwono, gdy cylinder się porusza. Są one połączone korbowodem w kolorze zielonym. Z góry dziękuję za odpowiedzi
systeme.png
Witam, szukam sposobu na obracanie moich 2 części z "stałymi punktami" na czerwono, gdy cylinder się porusza. Są one połączone korbowodem w kolorze zielonym. Z góry dziękuję za odpowiedzi
Witam, czy możesz umieścić widok z boku lub bardziej szczegółowy widok, abym mógł zrozumieć cały mechanizm?
Dziękuję
Witam.
Aby symulacja mogła to zrobić, musi być tyle stopni swobody (DOF: stopień swobody), ile jest poleceń.
W tym celu zastosowałem łącznik pryzmatyczny, który służy jako polecenie (służy do definiowania długości przedłużenia pręta cylindra), a reszta to połączenia kątowe (The revolutes).
Uważaj, aby mieć co najmniej 1 stałą część (w moim przypadku zawias cylindra)
Trochę dodatkowych informacji: W tym przypadku zrobiłem wszystkie punkty stałe w 1 części, ale zrobienie tego w kilku jest możliwe, więc nie zapomnij ich naprawić.
Witam
Dziękuję za odpowiedź ale nie mogę postawić połączenia pryzmatycznego, więc wymieniłem je na połączenie cylindryczne ale nic się nie dzieje? Czy masz inne rozwiązanie?
Wiązanie cylindryczne dba tylko o 1 stopień translacji: obrót jest pozostawiony wolny. W takim przypadku musiałbyś moim zdaniem dodać link Plan-on-Plan lub Point-on-Plan.
Celem klejenia pryzmatycznego jest umożliwienie jednoczesnego blokowania i dowodzenia. Co stoi na przeszkodzie, aby go dokładnie stworzyć?
Nie mogę wybrać płaszczyzn ani punktów, aby utworzyć połączenie między 2 elementami
Jeśli nie możesz wybrać planu, wszystko, co musisz zrobić, to go utworzyć.
Aby twój mechanizm działał w teorii, musisz mieć osie, które są równoległe.
Możesz więc utworzyć płaszczyzny prostopadłe do nich i gotowe. Uważaj, aby wszystko było wyrównane, w przeciwnym razie myślę, że twoje pionki będą źle ułożone.
Dzięki za wszystko! Udało mi się stworzyć link i wszystko działa bez zarzutu.
Witam;
W końcu zdecydowałem się dodać 2 części, ale mechanizm już nie działa. Próbowałem odtworzyć to, co zrobiłeś na zdjęciu, ale nie do końca rozumiałem, jakie elementy są ze sobą powiązane.
Jak udało Ci się zdobyć pojedyncze zamówienie? Mając tak wiele połączeń Revolute?
Aby naprawić części przed symulacją, muszę przejść do montażu i użyć "naprawiono komponent" ? A potem wziąć stałą część, aby przeprowadzić symulację? Ale tylko jedna pozostaje nieruchoma, pozostałe części, które powinny być naprawione, nadal się poruszają.
Witam
Należy zachować ostrożność, ponieważ zamocowanie komponentu w zespole to nie to samo, co zamocowanie komponentu w symulacji numerycznej kinematyki DMU.
Aby to zrobić, musisz użyć poniższej ikony:
Oczywiście są podobne, ale są różne.
Jeśli dodana część nie jest używana w mechanizmie, może być usztywniona w porównaniu z inną częścią z tą:
Czy mogę uzyskać zdjęcie produktu z nową częścią?
Tak, oczywiście, oto produkt z nową częścią. Ale mogę naprawić tylko jeden pokój, jeśli dobrze rozumiem? podczas gdy mój potrzebuję 2 stałych części.
i tak chcę obrócić 2 za pomocą cylindra, jak wspomniano wcześniej, łącząc się za pomocą złączki ze środkiem, który ją porusza.
W takim przypadku możesz usztywnić swoje 2 osie zakreślone na czerwono z częścią, którą przymocowałeś do podstawy mechanizmu.
Zrobiłem Ci mały schemat kinematyczny (przepraszam, jest on wykonany na farbie i nie jest to zbyt standardowe z zasadami schematu kinematycznego), na którym zidentyfikowałem przydatne połączenia dla Twojego mechanizmu. Do każdego elementu kojarzysz ogniwo, a inne usztywniasz z tym, który ma ogniwo. Robienie tego jest jak robienie klas równoważności w swoim mechanizmie.
Na schemacie widzimy 3 "budynki" w kolorze żółtym. W Twoim zespole masz 3 części (1 zawias u podstawy korpusu cylindra i 2 osie, na których trzymają się Twoje "łokcie"). Musisz więc upewnić się, że 1 z 3 jest stały, a pozostałe są sztywne w porównaniu z 1.
Aby mechanizm mógł być symulowany, musi mieć tyle elementów sterujących, ile jest stopni swobody. Linki revolute blokują tłumaczenie, ale nie rewolucję. I tylko moje ogniwo pryzmatyczne jest "napędzane". To właśnie na tym dodawane jest moje zamówienie.
Której wersji CATIA używasz?
Używam catia V5R19. Zrozumiałem mocowanie części w kolorze żółtym, ale nie rozumiem połączenia, którego muszę użyć do połączenia, sztywnego połączenia? Kto łączy te 2 elementy?
Ale wtedy link na czerwono to naprawdę pryzmat? ze sztywnymi elementami na nim aż po zawias? Następnie muszę zrobić ogniwo "pivot" 1. części, aby obracać się w 1. stałym punkcie? czy zanim będę musiał wykonać kolejne połączenie od zawiasu do 1. elementu?
W kolejności od lewego górnego rogu do prawego dolnego rogu:
Sztywne połączenie pozwala na zamocowanie jednej części względem drugiej. Nie muszą być w kontakcie. Celem usztywnienia między zawiasem a osiami obrotu jest "symulacja" obecności ramy, a nawet podpory przez część zewnętrzną.
Kolejność linków nie ma znaczenia.
Posiadam licencję V5R19, więc jeśli masz do tego prawo, możesz wysłać mi .zip z częściami i produktem, a ja patrzę na niego, jak tylko będę miał czas.
Dziękuję za pomoc, ale nadal nie mogę tego zrobić pomimo wszystkich rozwiązań, które mi dajesz, więc zamierzam przekazać Ci plik z całym systemem.
Ogromne podziękowania za cały czas, który poświęciłeś, aby mi pomóc.
Oto plik z wykonanymi połączeniami i symulacją gotowy do wglądu.
Nie wiem, czy to ćwiczenie, czy jest to profesjonalne, więc zainspiruj się tym, co zrobiłem, aby posprzątać i nauczyć się robić to ponownie.
Powodzenia
Dzięki za wszystko!