Dane stałe w okienku właściwości niestandardowych

Cze wszystkim

Utworzyłem edytowalną część za pomocą panelu właściwości niestandardowych, aby to zrobić, użyłem edytora formularzy właściwości (nie wszyscy mamy mycad).

Moje pytanie jest następujące: w moim przykładzie chciałbym mieć możliwość wyświetlenia wartości wymiaru, bez możliwości jego modyfikacji.

Żeby było jaśniej, chcę, aby wyświetlana była wartość 30, ale wolałbym, żebyśmy nie mogli jej zastąpić. Chociaż ta modyfikacja nie zmienia niczego w geometrii części.

Z góry dziękuję.

Pozdrowienia.

donnees_fixe.jpg

Czy próbowałeś kliknąć prawym przyciskiem myszy na wybrzeżu i ustawić je tylko do odczytu,

Witam

Musisz tylko stworzyć żebro w pokoju.  Usuwasz obrót i sprawiasz, że szkic, który wymiarujesz, pojawia się, ale bez edycji szkicu, a wymiar będzie podążał za nim we wszystkich konfiguracjach. Zobacz PJ

donnee_constante_dans_volet_des_proprietees_personalisees.pdf

Witam

Nie sądzę, aby było to możliwe w solidworks, ale na pewno w MyCADtools.

Wiedziałem, że to będzie skomplikowane do wyjaśnienia?

Stworzyłem więc właściwość powiązaną z wymiarem, wartość nieruchomości ewoluuje zgodnie z wymiarem na niej, nie martwię się, daję sobie radę.

Wiem, jak sprawić, by ta wartość pojawiła się w sekcji nieruchomości, nie martw się.

Ale ponieważ jest w polu tekstowym, ktoś może zastąpić ten tekst inną wartością, a tego nie chcę.

To naprawdę informacje, których chcę, wcale nie z modyfikacji, część modyfikacji jest na górze.

A ustawienie oceny na tylko do odczytu i tak się nie zmienia anything@sbadenis dziękuję.

Myślę, że to niemożliwe, ale nigdy nie wiadomo.

SOBOTA

Nie bardzo rozumiem, chciałoby się wyeksponować wymiar 30 w pomieszczeniu bez możliwości jego modyfikacji...

Wymiar, który wykonałem na szkicu w części, nie jest edytowalny, jest to wymiar sterowany przez szkic, więc nie można go modyfikować, chyba że przez konfigurację...

Tak, chcę tylko pobrać informacje, takie jak pobieranie woluminu lub obszaru.

W rzeczywistości problem polega na tym, że ta wartość nie jest przeliczana .

Na przykład ta wartość odpowiada objętości części, kiedy otwieram tę część, otrzymuję 10 litrów, modyfikuję wartość geometrii i odbudowuję swoją objętość do 5 litrów.

Z drugiej strony, jeśli głowa w powietrzu napisze w tym polu tom 2L, to ja mógłbym zmienić wartości geometryczne, które zawsze bym wyświetlił 2L, nawet jeśli w rzeczywistości gdybym ocenił, że mam 30L i nawet gdybym zrobił ctrl+Q.

Jest to możliwe i tej wartości nie można zmienić ręcznie, ale zgodnie z używaną konfiguracją. jest to wymiar lub adnotacja ZALEŻNA od konfiguracji...

Dla mnie początkowe pytanie brzmiało:

Moje pytanie jest następujące: w moim przykładzie chciałbym mieć możliwość wyświetlenia wartości wymiaru, bez możliwości jego modyfikacji.

Żeby było jaśniej, chcę, aby wyświetlana była wartość 30, ale wolałbym, żebyśmy nie mogli jej zastąpić. Chociaż ta modyfikacja nie zmienia niczego w geometrii części.

Myślę, że odpowiedziałem na to pytanie genialnie...  

1 polubienie

Co by było, gdyby ta komórka pola tekstowego była tylko komórką pola obliczeń

w związku z tym nie podlega modyfikacji

z wyjątkiem wartości odnoszących się do tego obliczenia

X pól uwzględnionych w tych obliczeniach

@+ ;-)

Cze wszystkim

Przede wszystkim dziękuję za odpowiedź.

@ac cobra 427 Nie mam wątpliwości, że odpowiedziałeś genialnie, ale o jakiej odpowiedzi mówisz wtedy.

@ gt22 Nie rozumiem twojej odpowiedzi, ponieważ widzę tylko pola tekstowe w edytorze formularzy.

W przykładzie w połączonej części istnieje właściwość zwana promieniem poszycia i odnosi się ona do wymiaru szkicu 1.

Pozostałe dane napędzają wymiary, które pozwalają na dostosowanie modelu do pożądanych życzeń.

Jeśli wymiar promienia poszycia zostanie zmieniony na 20, w modelu nic się nie stanie, ale wartość ta pozostanie na poziomie 20; nawet jeśli zmienisz inne wartości i ponownie skompilujesz model.

Z poważaniem i życzę wszystkim miłego tygodnia.

SOBOTA

sam__cone_parametre_1400_6000.sldprt

Przekażę Ci również plik właściwości niestandardowych.

sam_cone_parametre_1400_6000.prtprp

W mojej pierwszej odpowiedzi pokazuję, jak wyświetlić ocenę 30 zgodnie z pytaniem i nie można jej edytować. Zmienia się w zależności od używanej konfiguracji zgodnie z żądaniem w pytaniu.

@ ac cobra 427 zgodzić się, ale to nie odpowiada temu, co chcę zrobić, jeśli masz czas, aby ponownie zarządzać moim kawałkiem, możesz lepiej zrozumieć.

Dziękuję

Dobre tanpis,

Dziękuję, że starasz się mi pomóc.

Miłego dnia.

SOBOTA