Utworzyłem edytowalną część za pomocą panelu właściwości niestandardowych, aby to zrobić, użyłem edytora formularzy właściwości (nie wszyscy mamy mycad).
Moje pytanie jest następujące: w moim przykładzie chciałbym mieć możliwość wyświetlenia wartości wymiaru, bez możliwości jego modyfikacji.
Żeby było jaśniej, chcę, aby wyświetlana była wartość 30, ale wolałbym, żebyśmy nie mogli jej zastąpić. Chociaż ta modyfikacja nie zmienia niczego w geometrii części.
Musisz tylko stworzyć żebro w pokoju. Usuwasz obrót i sprawiasz, że szkic, który wymiarujesz, pojawia się, ale bez edycji szkicu, a wymiar będzie podążał za nim we wszystkich konfiguracjach. Zobacz PJ
Wymiar, który wykonałem na szkicu w części, nie jest edytowalny, jest to wymiar sterowany przez szkic, więc nie można go modyfikować, chyba że przez konfigurację...
Tak, chcę tylko pobrać informacje, takie jak pobieranie woluminu lub obszaru.
W rzeczywistości problem polega na tym, że ta wartość nie jest przeliczana .
Na przykład ta wartość odpowiada objętości części, kiedy otwieram tę część, otrzymuję 10 litrów, modyfikuję wartość geometrii i odbudowuję swoją objętość do 5 litrów.
Z drugiej strony, jeśli głowa w powietrzu napisze w tym polu tom 2L, to ja mógłbym zmienić wartości geometryczne, które zawsze bym wyświetlił 2L, nawet jeśli w rzeczywistości gdybym ocenił, że mam 30L i nawet gdybym zrobił ctrl+Q.
Moje pytanie jest następujące: w moim przykładzie chciałbym mieć możliwość wyświetlenia wartości wymiaru, bez możliwości jego modyfikacji.
Żeby było jaśniej, chcę, aby wyświetlana była wartość 30, ale wolałbym, żebyśmy nie mogli jej zastąpić. Chociaż ta modyfikacja nie zmienia niczego w geometrii części.
Myślę, że odpowiedziałem na to pytanie genialnie...
W przykładzie w połączonej części istnieje właściwość zwana promieniem poszycia i odnosi się ona do wymiaru szkicu 1.
Pozostałe dane napędzają wymiary, które pozwalają na dostosowanie modelu do pożądanych życzeń.
Jeśli wymiar promienia poszycia zostanie zmieniony na 20, w modelu nic się nie stanie, ale wartość ta pozostanie na poziomie 20; nawet jeśli zmienisz inne wartości i ponownie skompilujesz model.
W mojej pierwszej odpowiedzi pokazuję, jak wyświetlić ocenę 30 zgodnie z pytaniem i nie można jej edytować. Zmienia się w zależności od używanej konfiguracji zgodnie z żądaniem w pytaniu.
@ ac cobra 427 zgodzić się, ale to nie odpowiada temu, co chcę zrobić, jeśli masz czas, aby ponownie zarządzać moim kawałkiem, możesz lepiej zrozumieć.