Nadaj nazwę spawanemu profilowi konstrukcyjnemu i spraw, aby wyglądał

Witam

Po ostatecznym rozwiązaniu mojego problemu z nomenklaturą list spawanych części, które nie były już aktualizowane (mały błąd),

Dochodzę do kolejnego pytania dotyczącego nazw spawanych profili konstrukcyjnych.

Aby nadać właściwości temu, co zwykle tworzę na SW, używam ikony w górnym pasku "właściwości dokumentu".

Ale w przypadku spawanych profili konstrukcyjnych, które tworzę, nie mogę sprawić, by pojawiły się ich nazwy.
Jednak ręcznie dodaję pole "Opis" (które muszę napisać, ponieważ nie mogę znaleźć predefiniowanej listy do tego celu)

To oczywiście nie działa. Czy istnieje lepsza metoda, aby zrobić to może zupełnie inaczej?

PS: do tej pory nie ustawiłem narzędzia "właściwość niestandardowa" dostępnego w prawej kolumnie na ekranie, z "formularzami".

Pozdrowienia

Witam, wydaje mi się, że ta właściwość ma być wypełniona w pliku biblioteki profilu.

3 polubienia

Witam

Musisz przejść do "listy spawanych części" i ją rozwinąć. Następnie kliknij prawym przyciskiem myszy "artykuł z listą części", właściwość. 

A tam możesz wypełnić jak w przypadku tradycyjnych elementów

Zainteresowanie polega na tym, że możesz zrobić inny opis w zależności od typu profilu

liste_de_pieces_soudees.png
3 polubienia

Dziękuję moneta Coin37,

Rzeczywiście, to działa i mogę naprawić mój mały problem.

ALE zmusza mnie to do robienia tego ponownie za każdym razem i dla każdej grupy spawanych części.

ale mój poprzednik zdążył wypełnić pole "Opis", które dzięki temu pojawiało się systematycznie w grupach korzystających z tego samego profilu. (Mogłem to zobaczyć, otwierając jeden z SLDLFP i klikając prawym przyciskiem myszy własność dokumentu na szkicu)

Teraz rzeczywiście mogę sam "rozwiązywać problemy", ale czy można to zrobić automatycznie? ponieważ nigdy nie zmieniłbym nazwy grupy mechaników spawanych inaczej, jeśli używa ona tego samego profilu.

Dziękuję

Ho, nie zrozumiałem.

Frédéric miał rację. Musisz otworzyć oryginalny plik SLDLFP (-file > otworzyć -> w folderze biblioteki. Jeśli klikniesz na szkic w pliku części, nie jestem pewien, czy wpłynie to na następne)

I tam modyfikujesz swoje właściwości jak zwykle. Bądź jednak ostrożny, jeśli jest zarządzany przez konfigurację, musisz wykonać właściwości konfiguracji (3. zakładka właściwości). Jeśli nie, sprawdź, czy właściwości konfiguracji są puste

Jeśli nadal nie działa, przejdź do "configuration manager" (3 zakładka drzewa konstrukcyjnego) i kliknij prawym przyciskiem myszy właściwość -> na jedynej istniejącej konfiguracji (lub tej, która Cię interesuje)

Następnie w "opcji BOM" spójrz na to, jaki jest numer części wyświetlany w BOM (nazwa części, nazwa konfiguracji lub nazwa określona przez użytkownika). I wybierz ten, który najbardziej Ci odpowiada

Edit: Z drugiej strony bądź ostrożny. Kiedy modyfikujesz i zapisujesz swój SLDLFP, nie jestem pewien, czy zmiany są odzwierciedlone w już istniejącej części. Dlatego radziłbym stworzyć nowy, aby sprawdzić ;)

3 polubienia

Mały dodatek po bardzo dobrym rozwiązaniu podanym przez @coin37coin, dla istniejących plików, jedynym rozwiązaniem, aby właściwości, które zostały wypełnione po fakcie w sldlfp pojawiły się, jest edycja każdej funkcji spawanej mechanicznie, wybranie innego profilu i ponowne wybranie odpowiedniego profilu, więc jest to bardzo żmudne i Twoje drzewo będzie miało wiele błędów podczas zmiany, W niektórych przypadkach łatwiej i szybciej jest przerobić część.

2 polubienia

coin37coin, jestem prawie pewien, że modyfikacja SLDLFP znajduje odzwierciedlenie w już wykonanej mechanicznie spawanej części (musisz ponownie edytować funkcję, aby przywołać SLDLFP).

3 polubienia

@Frédéric. To prawie którego mi też brakuje^^. Ale dzięki reedycji nadal masz 1 do 2 szans na to, że nie będziesz już mieć ograniczeń po prawej stronie. Osobiście unikam jak najwięcej

@mcordero. O tak, więcej komplementów!! :D

1 polubienie

Wtedy 

Podsumowując, ponieważ nie jestem pewien, czy wszystko zrozumiałem, spróbowałem 3 sposobów.

1) Kliknąłem doir na szkicu mojego SLDLFP i zamiast szkicu1 przemianowałem go na kwadratową rurę 40 x 40.

2) Dodałem pole opisu w "Właściwościach pliku" (na górze), ręcznie o tym samym tytule.

3) Potem zobaczyłem, kiedy zapisałem nazwany plik, tuż przed kliknięciem zapisz, pod polem "nazwa pliku" znajduje się "dodaj opis napisany na niebiesko, mały.

Te trzy techniki nie zadziałały na moich już utworzonych plikach. Następnie pracował nad nowo utworzonym profilem. ale nadal nie jestem pewien, która technika zadziałała dobrze... Czuję, że 3 jest najlepsza, ale działa, aby stworzyć nowy kawałek.

Będę kopać dalej, chyba że ktoś już to zrobił wśród Was^^

1 polubienie

Kontynuacja przygody,

Nie widziałem wszystkich twoich odpowiedzi, ale przetestowałem wiele sposobów na dodanie tego słynnego pola "opisu"

Żadna technika nie działa na istniejących plikach, nie są one już wyświetlane w nomenklaturach, nawet jeśli zostało to określone.

Z drugiej strony, podczas ponownego tworzenia części, podczas zapisywania jej w jej folderze po prostu klikam na "dodaj opis" tuż poniżej i tam działa.

Moje stare profile były używane w wielu montażach, więc obawiam się, że będę musiał wszystko przerobić na nowe, lepiej stworzone profile.

Może ponownie otwórz te same sldlfp, aby "zapisz jako" zachowało tę samą nazwę, aby zastąpić starą, ale nadal dodając pole "opis" tuż poniżej?

Spróbuję... Z pamięci już próbowałem, ale pojawił się błąd "tylko do odczytu"...

Może uda Ci się czegoś spróbować (bez gwarancji sukcesu)

Modyfikujesz swoje SLDLFP, zapisujesz je itp.

Następnie zmieniasz nazwę ich katalogu (dodatkowa litera, spacja, cokolwiek chcesz)

Tak więc, kiedy otworzysz swoje stare dokumenty, powinien poprosić Cię o ponowne wskazanie folderu (logicznie?). To powinno zaktualizować całość.

Przeraża mnie to, że mam wrażenie, że importuje szkic do pokoju i dlatego Solidworks nie prosi o ponowne wskazanie go. Krótko mówiąc, do przetestowania, przy odrobinie szczęścia ..

Moneta 37

Nie zamierzam zajmować się tą techniką, która ostatecznie jest równie pracochłonna i niepewna.

Podsumowując, jedyna technika, która działa dla mnie... (mam nadzieję, że czytelnik ma lepszy)

W bibliotece przejdź do odpowiedniego profilu, kliknij prawym przyciskiem myszy "Właściwości" tam możesz dodać (w drugiej lub trzeciej zakładce)  wiersz "Opis" i skojarzyć go na przykład "kwadrat 20 x 20" po wykonaniu tej czynności zastosuj, zapisz.

Twój profil jest aktualny, ale aby te nowe informacje pojawiły się w starej nomenklaturze, musisz je najpierw usunąć. Następnie wymień tymczasowo profil w całym swoim profilu na inny, zapisz, włóż z powrotem właściwy profil, ponownie zarejestruj się, w tym momencie  lista części spawanych ponownie zaimportuje pełne informacje.

Możesz przerobić nomenklaturę itp.  

Przepraszam, nie mogłem znaleźć nic lepszego :s

2 polubienia

Prawdopodobnie da się to wszystko zautomatyzować za pomocą makra...

Może przetestuj makro, ucząc się:

http://help.solidworks.com/2013/French/SolidWorks/sldworks/t_record_pause_macro.htm