Zduplikowany zespół

Witam

Poproszono mnie o ponowne złożenie istniejącej maszyny zgodnie z nomenklaturą, która również istniała.

Na razie DAO to radosny ***** (rozłożony na kilka postów, nie wszystkie zorganizowane w ten sam sposób!!)

Zastanawiam się, co zrobić, gdy część znajduje się w kilku miejscach w nomenklaturze i nie jest to część standardowa?

Mam kilka części, które są obecne 5 lub 6 razy w maszynie i nie mogę ich odłożyć do folderu z boku, ponieważ nie będę szanować nomenklatury

Z góry dziękuję

Jeśli są to te same części, mają ten sam ref, więc masz część, która jest pomnożona przez liczbę części i którą powinieneś znaleźć na swoim Monenclaturze, po przerobieniu projektu zespołu, sprawdź poprawność i zapisz

@+ ;-)

Nie bardzo rozumiem pytanie, czy mówisz o nomenklaturze solidworks czy o drzewie folderów Windows?

Jeśli w zestawieniu komponentów solidworks część pojawia się kilka razy, to jest to spowodowane tym, że masz tabelaryczne zestawienie komponentów i na przykład komponenty znajdują się w kilku podzespołach, ale nie widzę połączenia z folderami Windows.

W każdym razie jedna część = 1 plik, jeśli masz tę samą część w kilku różnych folderach Windows, w pewnym momencie automatycznie pojawi się problem, ponieważ podczas otwierania złożenia solidworks pojawi się komunikat o błędzie dotyczący wewnętrznych identyfikatorów dokumentów.

We wszystkich programach działających w systemie operacyjnym Microsoft nie można otworzyć w tej samej aplikacji dwóch plików zapisanych w różnych miejscach, ale o tej samej nazwie!

Dziękuję za odpowiedzi

Mówię o drzewie folderów systemu Windows, chodzi o to, aby mieć to samo drzewo folderów, co nomenklatura, która istnieje w innym oprogramowaniu do zarządzania produkcją. Chcielibyśmy mieć taką samą nomenklaturę na Igrzyskach Olimpijskich, jak również w produkcji, co obecnie nie ma miejsca!!

Witam

Nie jest dobrym pomysłem wielokrotne umieszczanie tego samego elementu w różnych folderach.

W najgorszym przypadku umieść wszystkie części we wspólnym folderze i oddziel tylko zespoły od maszyn.

1 polubienie

Jedna część = jeden ref = jeden plik

@+ 

2 polubienia

Więc twój obecny problem polega tylko na przenoszeniu plików solidworks w drzewie folderów systemu Windows, prawda?

Na czym dokładnie polega problem?

W każdym razie zdecydowanie radzę, aby nie duplikować plików solidworks, jak powiedziałem wcześniej, nazwa =  plik, jeśli próbujesz odtworzyć drzewo plików systemu Windows z plikami o tej samej nazwie w różnych folderach, jest to gwarantowany komunikat o błędzie, ale przede wszystkim ryzyko prawdziwego błędu w czasie produkcji ... Wyobraź sobie, że Twoje dwie części o tej samej nazwie mają różną geometrię (na przykład jeden użytkownik modyfikuje jeden plik, a drugi nie)!

Dziękuję za odpowiedzi

Zamierzam więc stworzyć katalog z częściami użytymi w kilku miejscach, które nie będą respektować nomenklatury, ale nie mam dużego wyboru