Otrzymałem plan w formacie dwg od współpracownika (plan narysowany w Autocad).
Mogę edytować plan, ale nie mogę aktywować menedżera warstw (komunikat: "błąd") ani zapisać go (lub "zapisać jako")
Następnie uruchomiłem polecenie "Sprawdzanie błędów", błędy 667 zostały naprawione, co pozwoliło mi odblokować Menedżera warstw
Ale potem nadal nie można zapisać planu (ani "zapisać jako"), Otrzymany komunikat o błędzie to: "Wystąpił błąd podczas nagrywania".
Wcześniej mój colalborator przesłał mi już ten plan (ten sam format, wygenerowany przez tego samego Autocada, ale przed wprowadzeniem poprawek) i nie miałem problemu z modyfikacją i zapisaniem planu.
Twoja odpowiedź jest istotna, ale aby wysłać Ci ten plan, musiałbym go zanonimizować (usuwając tabelkę rysunkową z planu z adresem budynku), ale nie jest to możliwe, ponieważ jeśli wprowadzę zmianę w pliku, nie mogę go zapisać!
Wersje 2018 oprogramowania Autodesk zostały właśnie wydane, czy nie ma problemu z niekompatybilnym formatem między DraftSight 2017 a AutoCad 2018 (przynajmniej jeśli osoba, która wysłała Ci dokument, to rzeczywiście Autocad 2018).
Wiem, że generalnie pliki DWG i DXF przechodzą całkiem dobrze, ale czasami zdarza się, że niektóre funkcje blokują albo otwarcie, albo zapisanie.
Poproś go o przesłanie tego samego dokumentu w programie AutoCAD 2010 lub 2013.
Plik dwg został utworzony za pomocą Autocad 2015 i był wysyłany do mnie za każdym razem w wersji Autocad 2010.
Z ostatnim planem podpowiedzi wysłanym do mnie dziś rano, ponownie uruchomiłem sprawdzanie błędów i teraz wszystko działa: mogę edytować i zapisywać pod inną nazwą.
Nie do końca rozumiem skąd wziął się błąd, ale teraz działa poprawnie.