Witam
Na Driveworks,
Chcę użyć przycisku makra do zaktualizowania tabeli DW zaimportowanej z pliku Excel.
Innymi słowy: Jeśli zmienią się wartości mojego pliku Excel, chciałbym odświeżyć moją tabelę Dw połączoną z tym plikiem po kliknięciu przycisku makra.
Próbowałem zadania "odśwież tabelę" specyfikacji makra, ale nic się nie dzieje.
Dziękuję.
Po utworzeniu specyfikacji w DriveWorks, DriveWorks kopiuje projekt i jego dane jako punkt wyjścia do konfiguracji. Jeśli zadanie Odśwież tabelę zostanie uruchomione z przycisku makra, spowoduje to odświeżenie skojarzonej tabeli. Jeśli ta tabela pochodzi z pliku programu Excel, plik zostanie odświeżony i zaktualizowany zgodnie z tą specyfikacją.
Należy jednak zachować ostrożność, ponieważ jest to zadanie specyfikacji, aktualizacja tabeli będzie skuteczna tylko dla tej specyfikacji (i będzie trwała tylko wtedy, gdy specyfikacja zostanie zapisana). Nie będzie to miało wpływu na inne specyfikacje, a nawet na projekt = nie jest aktualizowany przez tę operację.
Aby zaktualizować projekt tak, aby dane dostępne domyślnie podczas tworzenia specyfikacji odzwierciedlały aktualną wersję pliku Excel, wystarczy zaktualizować tabelę w projekcie za pomocą przycisku "Konfiguruj" z obszaru "Zdefiniuj tabelę".
Bądź ostrożny, jeśli zmiany zostały wprowadzone w tej tabeli za pośrednictwem DriveWorks, zostaną one utracone podczas tego odświeżania. Aby uniknąć ryzyka utraty danych, należy tego unikać i faworyzować zmiany tylko z programu Excel.
Oto link do filmu ilustrującego te wyjaśnienia (ważnego do 15 marca 2023 roku):
Witaj Christophe,
Dla:
Czy możemy wykonać tę manipulację za pomocą makra lub speca automatycznie?
Dziękujemy za Twoją opinię.
Pozdrowienia.