Mam skonfigurowaną część w DriveWorks, która może mieć różne rozmiary i chciałbym mieć możliwość zarządzania średnicą okręgu detalu na rysunku. Ponieważ jeśli średnica okręgu detalu pozostaje stała wraz ze wzrostem elementu (utrzymując stałą skalę arkusza), to okrąg nie obejmuje już elementów, które chcę powiększyć. Wiec moje pytanie jak mozna ustawic wartosc tej średnicy na rysunku.
Innym przykładem może być ustawienie kąta cięcia części. Rzeczywiście, w zależności od wielkości obrabianego przedmiotu, skok obrabianego gwintu zmienia się i chciałbym mieć możliwość zmiany kąta cięcia, aby zawsze był prostopadły do przekroju.
Zadawałeś pytanie jakiś czas temu, ale masz wątpliwości,
Nie ma "bezpośredniej" funkcji sterowania wartością średnicy okręgu w widoku detalu lub kątem cięcia, jednak jeśli istnieje związek z geometrią komponentu, można użyć relacji szkicu, aby związać okrąg lub linię cięcia. Można również tworzyć płaszczyzny, które można ustawić w tym samym czasie.W razie potrzeby użyj reguł w komponencie.
Dziękuję za odpowiedź. Czyli to oznacza, jeśli dobrze zrozumiałem, że muszę stworzyć szkic w moim 3D z, powiedzmy, okręgiem o sparametryzowanej średnicy i że w 2D muszę ograniczyć szkic okręgu szczegółu na tym szkicu 3D?