Powielanie wyciągnięcia po helisie

Witam wszystkich

Mam mały problem, ponieważ chciałbym mieć możliwość zduplikowania wytłoczenia według śmigła, ale nie mogę znaleźć jak to zrobić.

Jeśli nie jest to jasne, mogę dołączyć inne obrazy

W załączniku narysowałem kształt X, który wytłoczyłem i to właśnie ten kształt będę chciał rozprowadzić wzdłuż całej helisy. Bo nie mam ochoty robić tego ręcznie z mnóstwa ujęć.

Myślałem o zrobieniu usuwania materiału za pomocą funkcji rolki, ale mam wrażenie, że wiesz, jak to zrobić w bardziej elegancki sposób.

Mała pomoc byłaby mile widziana

Pozdrowienia

dupliquer_une_extrusion_sur_une_helice_-_vue_1.pdf

Cześć Zozo_mp

czy można umieścić oczyszczalnię ścieków bez formularza do duplikacji? Na razie wciąż jestem przy 2016 roku.

2 polubienia

Witam

Bez części nie jest łatwo zobaczyć, ale jeśli nie możesz powtórzyć podążania za krzywą helisy, być może przekształcając tę helisę w szkic 32D, zadziała.

Aby to zrobić, utwórz pusty szkic trójwymiarowy (3D), a następnie wybierz helisę i przekształć elementy.

Niektóre funkcje, które nie są dostępne ze śmigła, są więc dostępne dzięki tej sztuczce.

2 polubienia

Może potraktuj problem na odwrót: powtórz cięcie (podłużne zwijane) po krzywej.

Inna możliwość: nie łącz swojego kształtu X, powtórz ciało zgodnie z krzywą, a następnie połącz.

4 polubienia

Cześć @ Zozo

ze swojej strony będę postępował w ten sposób, usuwając materiał zgodnie z krzywą 3D

Zobacz załączony plik

@+ ;-)

odic1_test1.sldprt
4 polubienia

Dziękuję wam przyjaciele, od razu się temu przyjrzę :-)

@Ac Cobra Oto załączony plik STEP

Myślałem o tym, aby rozwiązać problem w drugą stronę, zgodnie z sugestią, ale czekałem na twoje oświecone opinie. :-)

Do wszystkiego"

flexure_axe_type_one__v1a. Krok

Witaj Zozo,

Wszystko zależy od tego, jak chcesz ustawić wysokość swoich otworów, osobiście też bym zrobił nawijanie! (patrz załącznik)

enroulement.jpg
2 polubienia

Cześć Michał

Funkcja nawijania odpowiadałaby mi dobrze (lepiej), ponieważ szkic jest bardziej skomplikowany niż pokazany przeze mnie przykład, a ponadto odstępy nie są regularne.

Z drugiej strony mam pytanie dotyczące części, którą wykonałeś, ponieważ jeśli płaski szkic wykracza poza powierzchnię cylindra, nie działa.

Innymi słowy, jak udało Ci się wykonać więcej niż jedną sztuczkę z tym samym szkicem.

Czy mógłbyś dołączyć swój kawałek, ponieważ jestem z SW 2019, więc mogę wszystkie wersje < lub =

Dziękuję

PS: @ Was wszystkich , kiedy skończę i aby wam podziękować, pokażę wam część i symulację deformacji, która może was zainteresować. :-)

2 polubienia

@Michael DELACOTE

Wybrałem Twoją propozycję, ponieważ to ona pozwala mi lepiej opanować to, co chcę robić, a co jest nieco skomplikowane.

Nie miałem żadnych problemów z uzwojeniem i otrzymuję taki sam wynik jak Ty. Na poprzedniej części to nie zadziałało, ale myślę, że nie ustawiłem odpowiedniego ustawienia.

@ Wszystkie Pozostałe propozycje są dobre, ale nieco mniej w porównaniu do mojego konkretnego bp. Zapamiętuję rozwiązanie szkicu 3D ( pusty szkic 3D, a następnie wybieram helisę i konwertuję elementy), ponieważ będzie to przydatne w innej części projektu.

Do zobaczenia wkrótce, aby pokazać Wam wynik :-)

Nie rób nic takiego! Jestem szczęśliwy

3 polubienia

Witam

Powinieneś wiedzieć, że jeśli szkic przekracza wysokość części, funkcja nie będzie się zwijać, może to właśnie nie zadziałało?

W każdym razie, jeśli Ci to odpowiada, idealny :)