DWG 3D Lite

Witam wszystkich lynkoaeurs i lynkoaeuses ;).

Od pewnego czasu jestem proszony o zapisanie moich złożeń SolidWorks (178 MB, 5600 komponentów) w DWG 3D.

Jak na razie jest dobrze, ACIS, otwarcie na DraftSight i voila!

Ale problem tkwi w rozmiarze pliku DWG!

Ze względu na łatwość wysyłania i łatwą obsługę mojego montażu, wymagam od mnie pliku DWG mniejszego niż 8 MB!

Bez względu na to, jak bardzo testuję kilka opcji (asm przekształcony w prt, defeature, ...) nie mogę nigdzie dotrzeć.

Zwracam się więc do Państwa z prośbą o informację, czy ktoś z Was nie miałby metody na przeprowadzenie tego typu transferu.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

@+

W rzeczywistości to, co składa się na wagę, to liczba ścian i liczba trójkątów (ściany są podzielone na trójkąty).

Oprócz uproszczenia geometrii, nie będziesz w stanie zmniejszyć rozmiaru poprzez przekształcenie zespołu w 1 sztukę itp.

Zamierzam przyjrzeć się opcjom zapisywania w ACIS i tej, aby przełączyć się na DWG 3D... Ale na pewno nastąpi degradacja graficzna.

Odezwę się do Ciebie, jak tylko to wszystko obejrzę.

1 polubienie

Cóż, kojot zadaje pytanie!!

Mówiąc bardziej poważnie, nie da się zająć końcowym plikiem, a nie samym projektem (typ winzip w X częściach)?

@Jose-accessa: niestety nie, zaproponowałem użycie ftp lub innych stron, aby przezwyciężyć problem wysyłania pocztą elektroniczną, ale powiedziano mi, że jest to absolutnie konieczne, aby pozostać w tym formacie!

Ale przede wszystkim jest to jeden z naszych klientów końcowych, który korzysta z montażu w Microstation w kompletnych instalacjach zakładowych i dlatego nasz DWG musi być bardzo lekki!

Nawiasem mówiąc, jeśli ktoś ma rozwiązanie z Microstation, może mi to pomóc dla tego klienta.

@+

Witam

Czy wymiana nie byłaby łatwiejsza w przypadku pliku parasolidnego?

@a-hincelin: nie lepiej pod względem rozmiaru pliku, a ponadto wielu klientów nie czyta Parasolid

@+

dobry wieczór @ Kojot

( Złożenia SolidWorks ( 178 MB, 5600 komponentów)

w DWG 3D = jaki rozmiar pliku?

ASM przekształcony w PRT = 

defeature = 

Co się stanie, jeśli odkręcisz wszystkie?

Zobacz te linki

https://forum.solidworks.com/thread/61436?decorator=print&displayFullThread=true

http://forum.solidagora.com/topic1796.html#p11630

w związku z żądaniem przy maksymalnie 8 MB

Myślę, że będziemy musieli użyć haka do przycinania ;-D

PS:

Głupia metoda

(tworzysz półprzezroczyste pudełko z pleksi z 6 widokami powyżej, poniżej, w prawo, w lewo, z przodu, z tyłu)

no cóż, OK jestem................................. Już wyszedł

@+ ;-)

.

1 polubienie

Witam

Można utworzyć wspólny układ współrzędnych dla każdego podzespołu lub części, a następnie oddzielnie przekształcić go w podzespoły lub części , a następnie ponownie złożyć przy użyciu wspólnego układu współrzędnych w siedzibie klienta.

Nie wiem, czy to jest bardzo jasne^^

Thomas

@gt22: Już odkręciłem i inne, ale nadal mam 16MB DWG 3D

@Tomalan: czemu nie, ale zamierzam spędzić tam cały dzień...  

@ kojot

Czy możesz podać różne rozmiary plików w zależności od typu nagrania #?

nawet jeśli to nie sprawia, że idziesz do przodu ;-(

Ale przynajmniej pozwoli to każdemu zobaczyć rzeczywistą różnicę w rozmiarze tych plików

@+

PS: czy próbowałeś funkcji kombajnu? 

Tak, ale jeśli dobrze liczysz, to jesteś na nim  już od jednego dnia! ;)

Używam tej metody, gdy nie mogę użyć ftp

1 polubienie

jak mówi Tomalam

jeśli dotarłeś do 16 MB

i że prosi  Cię o 8 MB do wysłania

tniesz swój zespół na 2 lub 3 części z oznaczeniami ADOC (oznaczenia te posłużą do sklejenia ich części)

będziesz miał 2/3 pliki, które będą miały tylko + do wklejenia

Może to rozwiązanie w oczekiwaniu na lepsze

@+ ;-)

Rzeczywiście, postaram się zaproponować to rozwiązanie.

Będę Cię informować na bieżąco!

@+

1 polubienie

Dziękuję wszystkim za pomoc, wasze rozwiązanie polegające na ponownym podziale mojego zbioru na  podzbiory zostało zatwierdzone!

@+

Już mam problem, ale manipulacje związane z odtworzeniem zgromadzenia były często trudne.

Negocjowałem z klientem i teraz wysyłam mu duże pliki przez Dropbox.