coyote
23 Wrzesień 2013 14:04
1
Witam wszystkich lynkoaeurs i lynkoaeuses ;).
Od pewnego czasu jestem proszony o zapisanie moich złożeń SolidWorks (178 MB, 5600 komponentów) w DWG 3D.
Jak na razie jest dobrze, ACIS, otwarcie na DraftSight i voila!
Ale problem tkwi w rozmiarze pliku DWG!
Ze względu na łatwość wysyłania i łatwą obsługę mojego montażu, wymagam od mnie pliku DWG mniejszego niż 8 MB!
Bez względu na to, jak bardzo testuję kilka opcji (asm przekształcony w prt, defeature, ...) nie mogę nigdzie dotrzeć.
Zwracam się więc do Państwa z prośbą o informację, czy ktoś z Was nie miałby metody na przeprowadzenie tego typu transferu.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
@+
system
23 Wrzesień 2013 14:11
2
W rzeczywistości to, co składa się na wagę, to liczba ścian i liczba trójkątów (ściany są podzielone na trójkąty).
Oprócz uproszczenia geometrii, nie będziesz w stanie zmniejszyć rozmiaru poprzez przekształcenie zespołu w 1 sztukę itp.
Zamierzam przyjrzeć się opcjom zapisywania w ACIS i tej, aby przełączyć się na DWG 3D... Ale na pewno nastąpi degradacja graficzna.
Odezwę się do Ciebie, jak tylko to wszystko obejrzę.
1 polubienie
Cóż, kojot zadaje pytanie!!
Mówiąc bardziej poważnie, nie da się zająć końcowym plikiem, a nie samym projektem (typ winzip w X częściach)?
coyote
23 Wrzesień 2013 15:35
4
@Jose-accessa: niestety nie, zaproponowałem użycie ftp lub innych stron, aby przezwyciężyć problem wysyłania pocztą elektroniczną, ale powiedziano mi, że jest to absolutnie konieczne, aby pozostać w tym formacie!
Ale przede wszystkim jest to jeden z naszych klientów końcowych, który korzysta z montażu w Microstation w kompletnych instalacjach zakładowych i dlatego nasz DWG musi być bardzo lekki!
Nawiasem mówiąc, jeśli ktoś ma rozwiązanie z Microstation, może mi to pomóc dla tego klienta.
@+
Witam
Czy wymiana nie byłaby łatwiejsza w przypadku pliku parasolidnego?
coyote
23 Wrzesień 2013 19:03
6
@a-hincelin: nie lepiej pod względem rozmiaru pliku, a ponadto wielu klientów nie czyta Parasolid
@+
gt22
23 Wrzesień 2013 20:07
7
dobry wieczór @ Kojot
( Złożenia SolidWorks ( 178 MB, 5600 komponentów)
w DWG 3D = jaki rozmiar pliku?
ASM przekształcony w PRT =
defeature =
Co się stanie, jeśli odkręcisz wszystkie?
Zobacz te linki
https://forum.solidworks.com/thread/61436?decorator=print&displayFullThread=true
http://forum.solidagora.com/topic1796.html#p11630
w związku z żądaniem przy maksymalnie 8 MB
Myślę, że będziemy musieli użyć haka do przycinania ;-D
PS:
Głupia metoda
(tworzysz półprzezroczyste pudełko z pleksi z 6 widokami powyżej, poniżej, w prawo, w lewo, z przodu, z tyłu)
no cóż, OK jestem................................. Już wyszedł
@+ ;-)
.
1 polubienie
Witam
Można utworzyć wspólny układ współrzędnych dla każdego podzespołu lub części, a następnie oddzielnie przekształcić go w podzespoły lub części , a następnie ponownie złożyć przy użyciu wspólnego układu współrzędnych w siedzibie klienta.
Nie wiem, czy to jest bardzo jasne^^
Thomas
coyote
24 Wrzesień 2013 10:13
9
@gt22: Już odkręciłem i inne, ale nadal mam 16MB DWG 3D
@Tomalan: czemu nie, ale zamierzam spędzić tam cały dzień...
gt22
24 Wrzesień 2013 10:34
10
@ kojot
Czy możesz podać różne rozmiary plików w zależności od typu nagrania #?
nawet jeśli to nie sprawia, że idziesz do przodu ;-(
Ale przynajmniej pozwoli to każdemu zobaczyć rzeczywistą różnicę w rozmiarze tych plików
@+
PS: czy próbowałeś funkcji kombajnu?
Tak, ale jeśli dobrze liczysz, to jesteś na nim już od jednego dnia! ;)
Używam tej metody, gdy nie mogę użyć ftp
1 polubienie
gt22
24 Wrzesień 2013 11:54
12
jak mówi Tomalam
jeśli dotarłeś do 16 MB
i że prosi Cię o 8 MB do wysłania
tniesz swój zespół na 2 lub 3 części z oznaczeniami ADOC (oznaczenia te posłużą do sklejenia ich części)
będziesz miał 2/3 pliki, które będą miały tylko + do wklejenia
Może to rozwiązanie w oczekiwaniu na lepsze
@+ ;-)
coyote
24 Wrzesień 2013 12:02
13
Rzeczywiście, postaram się zaproponować to rozwiązanie.
Będę Cię informować na bieżąco!
@+
1 polubienie
coyote
26 Wrzesień 2013 07:48
14
Dziękuję wszystkim za pomoc, wasze rozwiązanie polegające na ponownym podziale mojego zbioru na podzbiory zostało zatwierdzone!
@+
Już mam problem, ale manipulacje związane z odtworzeniem zgromadzenia były często trudne.
Negocjowałem z klientem i teraz wysyłam mu duże pliki przez Dropbox.