Ekran śmierci systemu Windows

Hello@tous

Nowi na forum :) 

Mam do czynienia z problemem z symulacją solidworks , który powoduje awarię systemu Windows 10, który trwa od 1 lub 2 miesięcy, chcę określić, że dana maszyna jest słaba:( ale są to symulacje, które kiedyś robiłem bez obaw, a nawet znacznie bardziej skomplikowane lub nieporęczne,

Wiedząc, że próbowałem anulować aktualizacje i przywrócić , ale na próżno :(

Z góry dziękuję

images_3.png

Witam serdecznie

Mile widziana byłaby również wersja Twojego Solidworks.

Pierwszą rzeczą, którą należy sprawdzić, jest stan materiałowy maszyny. Czy jest utrzymywane, wnętrze (radiator procesora, moduły pamięci RAM, karta graficzna, zasilacz, wentylatory) wolne od gromadzenia się kurzu?

Gdy wszystko będzie czyste, ponownie przetestuj symulację.

Jeśli to się nie powiedzie, sprawdź pamięć RAM: https://www.jcbtechno.com/tester-sa-ram-sous-windows-10

2 polubienia

Witam

Jak już wspomniano @Sylk musisz zacząć od konserwacji maszyny, wraz z powrotem słonecznych dni komponenty szybciej się przegrzewają.

1 polubienie

Hola, dostałem zły przycisk ;) 

Problem jest nadal nierozwiązany 

Ach... OK. Ale czy wyczyściłeś komputer i przetestowałeś pamięć RAM?

Tak, test jest w toku, wydaje się, że trochę to potrwa:) 

Chodzi o to, że problem jest losowy, gdy dojdziesz do symulacji, problem będzie się powtarzał bez względu na próby, przerób symulację od zera, tam działa (na razie), przeładowuj symulacje już zrobione, tam się blokuje, a mimo to SW(18) działa doskonale nawet z mniej lub bardziej dużymi złożeniami,

Będę Cię informować po teście,

Jeszcze raz dziękuję, 

Widocznie diagnoza nic nie zgłaszała jako anomalia, sprawdziłem  też temperatury, są też poniżej kreski:

• Procesor 67, maksymalnie 70 dla rdzenia.
  • Grafika 53.
  • Dysk SSD 36 stopni 

Jeśli masz jakieś inne propozycje, jestem zainteresowany ;) 

OK.

Dobrym nawykiem (czy to pod względem bezpieczeństwa, wydajności czy stabilności) jest opróżnianie pamięci stronicowania (jest to pamięć wirtualna), która może zawierać wirusy, ale także błędy lub edge*l, co może powodować spowolnienie i inne błędy i konflikty. Opróżnienie go pozwoli Ci zacząć od czystego i pustego pliku.

Aby to zrobić, musisz otworzyć edytor rejestru (Windows + R , a następnie wpisz regedit i zatwierdź) i przejść do adresu:

Komputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session-Manager\Zarządzanie pamięcią

Kliknij dwukrotnie ClearPageFileAtShutdown i przejdź od 0 do 1 , a następnie zatwierdź.

Uruchom ponownie komputer.

Jak sama nazwa wskazuje, po zamknięciu systemu Windows opróżni plik stronicowania. To mniej więcej wydłuża czas trwania zamknięcia, więc nie martw się. Jeśli dla twojej cierpliwości ten czas jest zbyt długi, aby można go było obsługiwać przy każdym zatrzymaniu, po ponownym uruchomieniu możesz przełączyć wartość z powrotem na 0 i tylko od czasu do czasu wykonywać operację ponownie.

Ta prosta manipulacja często rozwiązuje wiele problemów. To nigdy nie jest luksus.

1 polubienie

Czy możesz szczegółowo opisać konfigurację swojej maszyny: laptopa lub komputera stacjonarnego?

Podczas sprzątania czasami dobrym pomysłem jest odłączenie lub ponowne podłączenie dodatkowych komponentów/płyt.

Pojawił się komunikat: czy odwiedziłeś tę stronę Microsoft: Informacje o złej konfiguracji systemu ?

1 polubienie

Tak , @stefbeno kiedy mówiłem o czyszczeniu, oznaczało to wyjęcie kart/pamięci RAM. Ale dobrze zrobisz, jeśli sprecyzujesz, że mogło to nie być tak ukryte.

Cze wszystkim

@Sylk , nie wiedziałem, jak opróżnić system plików stronicowania, dzięki za informację.
Czy wiesz, czy wynik jest taki sam jak podczas ponownego uruchamiania? A może jest jeszcze skuteczniejszy?

Cześć Pierre

To nie jest tak naprawdę porównywalne. Ponowne uruchomienie spowoduje usunięcie plików tymczasowych sesji i opróżnienie pamięci RAM, co z pewnością jest bardzo wydajne, ale nie wpłynie na pamięć wirtualną, która jest nagromadzeniem wielu sesji. Pozwolę ci wyobrazić sobie potencjalne pudełko, którym się staje. Windows używa tego pliku do momentu, gdy jest pełny, a następnie modyfikuje go, usuwając zawartość, którą uważa za przestarzałą, ale tylko w zakresie, w jakim jest to w tej chwili potrzebne (w zasadzie, jeśli potrzebuje 1 GB, usunie 1 GB starej zawartości), co oznacza, że ten plik nigdy nie jest naprawdę pusty ani czysty. Niektóre wirusy również tam żyją. Stąd zainteresowanie (konieczność) regularnego przeprowadzania ręcznej manipulacji. I żeby niczego nie zepsuć, dla tego manipu reboot jest niezbędny, więc 2 pieczenie na jednym ogniu. Czysty rozruch + czysta sesja.

W zależności od tego, jak działa oprogramowanie, może to oczywiście mieć większy lub mniejszy wpływ, ale ogólnie rzecz biorąc, komputer jako całość oddycha znacznie lepiej z czystym plikiem stronicowania.