Zapisujesz do pliku Excel z SolidWorks VBA?

Witam wszystkich,

Kiedy rysuję prostą część (bez dużego złożenia), obecnie używam makra, które zapisuje część w nowym folderze utworzonym przez makro, zapisuje również rysunek tej części i plik PDF tego rysunku. Teraz mam katalog Excel, w którym mam śledzenie wszystkich moich bieżących projektów. Chciałbym, aby to makro wypełniło również ten katalog nazwą, datą, hiperłączem ścieżki...

Więc moje pierwsze pytanie brzmi: Jakiego kodu mogę użyć do otwarcia Excela i pliku Excela?

I drugi: Jakiego kodu mogę użyć, aby po prostu zapisać do komórki w pliku ecxel ( z solidworks VBA)?

Wtedy myślę, że dam radę z resztą.

Z góry dzięki!

Miłego dnia

Witam

Spójrz na PONIŻSZY przykład, powinieneś tam znaleźć to, czego szukasz.

Pozdrowienia

Witam, nie widziałem tego, co mnie interesuje w Twoim przykładzie i znalazłem bardzo niewiele przykładów komunikacji SolidWorks --> Excel, ale od dzisiejszego ranka udało mi się poczynić spore postępy w tej kwestii.

Dla tych, którzy szukają rozwiązania podobnego problemu:

'Aby otworzyć mój plik Excel:

Ustaw aplikację = CreateObject("powłoka. Aplikacja")

MyFile = "C:\Użytkownicy\sstagemaint\Pulpit\ŚLEDZENIE PROJEKTU.xlsm"
   App.Open (MójPlik)

'Obiekty do zamówień w pliku excel:

Przyciemnij skoroszyt jako obiekt
   Przyciemnij arkusz jako obiekt

Dim exApp As Object (Ukryj exApp jako obiekt)

Set exApp = CreateObject("Excel.Application")                                  ' Wybór aplikacji Ecxel
   Set Workbook = exApp.Workbooks("PROJECT TRACKING.xlsm")            ' Wybieranie skoroszytu w aplikacji
   Set Sheet = Workbook.sheets("Sheet1")                                              ' Wybieranie arkusza w skoroszycie

' Wybrać komórkę C8  z SolidWorks Vba:

Sheet.Range("C8"). Zaznacz                         ' Wybierz komórkę w arkuszu    

Proszę bardzo, w końcu rozwiązałem problem łatwiej niż myślałem.

W każdym razie dzięki za odpowiedź.

Pozdrowienia

No jednak w moim przykładzie jest wszystko co potrzebne i po wyczyszczeniu co w Twoim przypadku się nie przydaje daje np.:

Sub OpenExcel()

Dim xlApp As Excel.Application
Ustaw xlApp = Nowy Excel.Aplikacja
Dim wbk As Excel.Workbook
Dim sht As Excel.Arkusz roboczy

Z xlApp
    . Widoczne = Prawda
    Ustaw wbk = . Workbooks.Add  ==>, aby otworzyć nowy skoroszyt (*)
    'Ustaw wbk = . Workbooks.Open("C:\monfichier.xls") ==>, aby otworzyć istniejący skoroszyt (*)
    Ustaw sht = wbk. Arkusz ActiveSheet
Zakończ się na

Z sht
    . Zakres("A1"). Wartość = "Komórka 1"
    . Zakres("A2"). Wartość = "Komórka 2"
    . Zakres("A3"). Wartość = "Komórka 3"
    . Zakres("A4"). Wartość = "Komórka 4"
    . Zakres("A5"). Wartość = "Komórka 5"
    . Zakres("A6"). Wartość = "Komórka 6"
Zakończ się na

Koniec subwoofera

(*) Umieść jedną z linii w zależności od tego, co chcesz zrobić

I oczywiście nie zapomnij umieścić odniesienia do "Microsoft Excel xx.0 Object Library".

Pozdrowienia