Edytor makr powoduje awarię solidworks

Cze wszystkim

Kilka dni temu zmieniłem komputer, pracuję na stacji roboczej Z400 z systemem Windows 7 Pro w wersji 64 bitowej i solidworks w wersji 2013 SP3 standard. Wcześniej korzystałem z Windows 7 Pro 32 bit z tym samym solidworks

Problem polega na tym, że gdy tylko chcę zapisać lub utworzyć makro, solidworks natychmiast zamyka się  z komunikatem o błędzie "Solidworks powinien zamknąć blabla...... ", niezależnie od tego, czy przechodzę przez pasek narzędzi, czy czerwony przycisk "zapisz makro", jest taki sam, ulega awarii.

Chciałem więc otworzyć moje makra, które działały idealnie pod 32 bitami, ale wtedy powiedział mi: Solidwoks nie może otworzyć makra.......

Określam, że ten produkt ze wszystkimi makrami, żadne z nich nie działa pod starym komputerem w wersji 32 bitowej bez problemu

Rozmawiałem o forach, zaktualizowałem farmewok 3.5 itp..... To niczego nie zmienia! Makra są mi bardzo bliskie, ten problem bardzo spowalnia moją pracę!

Z góry dziękuję za pomoc.....

Witam

Czy zainstalowałeś 32-bitową lub 64-bitową wersję Solidworks?

Z pamięci, w 2013 roku były różne wersje w dotnetfx i vcredist między tymi 2 wersjami, więc jeśli zainstalowałeś 32-bitową wersję oprogramowania na systemie 64-bitowym, musisz coś przegapić!

Pozdrowienia

1 polubienie

Dobry wieczór

Tak, zainstalowałem wersję 64-bitową.

Ale za pierwszym razem popełniłem błąd, zainstalowałem 32, a następnie instalacja zawiesiła się, informując mnie, że system jest w 64.

Zacząłem więc od nowa z 64....

Miałem ten sam problem.
Wynika to z konfliktu z KB3072630 aktualizacją systemu Windows
Zobaczyć:
https://www.solidworks.com/sw/support/techkb3072630.htm
https://www.logicalsolutions.in/solidworks-kb3072630/

Podsumowując, konieczne jest:
- przejdź do rejestru: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Installer
- utwórz nowy DWORD: RemappedElevatedProxiesPolicy o wartości 1
- zainstaluj ponownie SolidWorks (być może naprawa też działa)
- zmień wartość RemappedElevatedProxiesPolicy na 0

2 polubienia

Witaj "JeromeP" i dziękuję za odpowiedź,

Postępowałem zgodnie z procedurą wskazaną w Twoich linkach, ale ze swojej strony nie aktualizuję KB3072630.

Rzeczywiście, strona solidworks wskazuje wiele błędów z makrami, jeśli ta aktualizacja jest obecna, ale ponieważ nie ma jej dla mnie....

Na razie dostałem Solidworks 2018 SP0 z powrotem do pracy i nie mam już problemu z tą wersją (widziałem, że zainstalowała Visual Studio, myślę, że 2013 tego nie zrobił).

Krótko mówiąc, w 2018 r. wszystko działa, ale na razie nie widać rozwiązania na rok 2013.

Dziękuję

Szczerze

Anthony.

Tej aktualizacji też nie miałem. Myślę, że jest instalowany domyślnie w niektórych wersjach systemu Windows 7. Mogę jednak potwierdzić, że był to ten sam problem podczas zapisywania lub otwierania makra w systemie Windows 7 64 i Solidworks 2013.

Zrobiłem nawet pliki reg (w załączeniu), aby ułatwić instalację

solidworks_2013_installation_fix.zip
1 polubienie