Wymaż linię na powierzchni 3D

Dobry wieczór wszystkim.

Od kilku dni pasjonuję się SolidWorks 2014.

(Bez pracy zobowiązuje, by zająć mi głowę)

Osiągnąłem już wiele rzeczy, dzięki samouczkom, które wziąłem tu i tam. (Wideo i PDfs)

Przychodzę więc po to, aby zasięgnąć porad doświadczonych użytkowników lub zapalonych amatorów.

Moje pierwsze pytania będą brzmiały: Na szkicu, aby wymazać linię, łuk koła, krawędź itp. wystarczy skorzystać z funkcji "Dopasuj funkcje".

Czy istnieje podobne polecenie wymazywania na powierzchni 3D?

(Na przykład nieestetyczna linia, która oznacza skrzyżowanie promienia z linią prostą i która pozostaje widoczna po wytłoczeniu lub wyciągnięciu)

Moje drugie pytanie: Na elemencie 3D, któremu nadałem wygląd mosiężnego metalu, w otworze z ramieniem, połączenie między tym ramieniem a tłem pozostaje w kolorze jasnoniebieskim, podczas gdy wszystko inne ma odpowiedni kolor. (Nawet kolejny otwór po drugiej stronie)

Co sprawia, że dostaję jego niebieskie linie?

Czy można zmienić ten kolor?

Czy możliwe jest posiadanie krawędzi w kolorze innym niż? (Na przykład ciemnobrązowy dla jasnobrązowego kawałka)

Dziękuję i życzę miłego wieczoru...

Dobry wieczór 

Jeśli dobrze zrozumiałem Twoje 1. pytanie, linia jest nadal widoczna, chyba że zmienisz wizualizację na widok rzeczywisty: 

• Wyświetlanie > widoku > grafiką RealView.

2. pytanie:

Aby zmienić kolory krawędzi, jeśli się nie mylę, nie jest to możliwe, możemy po prostu zmienić kolor twarzy ciała lub pełne 3D, patrz poniższy link:

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Color_and_Appearance_of_Parts.htm?id=5af719360ddd4e2f9b6d64f9ca33504a

Mathieu

1 polubienie

Zobacz tę stronę Widok paska narzędzi

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/r_view_toolbar.htm?id=466c0d09c5764fd0b4ad92cf301ad6d8#Pg0

Obraz szkieletowy

Pozorne ukryte linie

Ukryte usunięte linie (LCS)

Krawędzie w trybie cieniowanego obrazu

Cieniowany obraz

Zrób kilka testów, a znajdziesz to, czego potrzebujesz

Na Twoje 1. pytanie

Dostosuj korekty narzędzia,

Aby usunąć, kliknij na swoją linię, naciśnij przycisk Dup

Na Twoje 2. pytanie

Jeśli Twój wygląd jest widoczny na twarzach, to normalne, że podczas modyfikowania tych powierzchni wygląd się zmienia

Jeśli umieścisz się na obrazie ombré, nie zobaczysz już linii krawędzi

Istnieje wiele samouczków na fofo zobacz samouczek

Dobranoc

@+ ;-)

1 polubienie

Opcja Real View jest wyszarzona, więc nie jest dostępna.

Oto, co dostaję w 3:

chemineetermineeberyllium.jpg

Przepraszam.

Odpuściłem. Przyzwyczaiłem się do forów, ale tutaj................

Ta strona jest zbyt skomplikowana, aby ją obsługiwać. 

Wstawiam zdjęcie, a moja odpowiedź znika, a ja nie jestem w stanie kontynuować pisania...

Itd... Itd...  

Dziękuję i życzę powodzenia...

@viking, kiedy wstawiasz obraz, czy nie klikniesz przypadkowo "opublikuj". Ten przycisk nie publikuje obrazu, ale cały post. Czy to nie byłoby twoim zmartwieniem?

Aby wrócić do twoich pytań i dokończyć to, o czym wspomnieli moi koledzy z klasy, narzędzie do regulacji można bardzo łatwo użyć z pierwszą opcją: inteligentną regulacją. Klikasz lewym przyciskiem myszy w oknie graficznym, a przytrzymując kliknięcie i poruszając myszą, wszystkie przecinane pociągnięcia zostaną odcięte do następnych skrzyżowań.

Jeśli chodzi o kolory krawędzi, można je zmienić, ale tylko masowo (wszystkie czerwone, wszystkie żółte,... W Tools/Options/Colors) nie ma opcji, jak to opisujesz (widziałem to już na SolidDesignerze, ale nie jest to możliwe w SW.

W przypadku stycznych krawędzi w 3D myślę, że nie można ich ukryć samodzielnie. Ale na rysunkach jest to możliwe.

Chodź, wróć, to jedno z najlepszych miejsc, aby odpowiedzieć na Twoje pytania... ;-)

1 polubienie

Dobry wieczór

Wracam do pytania, czy dekrety są wyświetlane, czy też nie.

W głównym oknie, u góry, kliknij 6. ikonę (półprzezroczysty i niebieski sześcian) i ustaw różne wyświetlacze, nieuchronnie pojawi się ten, który Ci się podoba.

http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/sldworks/r_view_toolbar.htm

Mathieu

sans_titre.png
1 polubienie

W przypadku krawędzi stycznych mogą być one maskowane lub kropkowane. Spójrz na obrazek, to się dzieje w Narzędziach/Opcjach.

screenshot318.jpg

Nie musisz przechodzić do opcji, po prostu kliknij wyświetlacz, a następnie wyświetl i wybierz wyświetlacz żądanej krawędzi (patrz załączony obrazek).

sw_arrete_tangente.jpg
2 polubienia

O tak też! Każdego dnia uczymy się czegoś nowego!

Aby odpowiedzieć na pytanie o kolor krawędzi na części 3D, po prostu odznacz opcję "użyj określonego koloru dla krawędzi w trybie cieniowanego obrazu". W przeciwnym razie kolor tych krawędzi będzie taki, jaki został skonfigurowany w ustawieniach kolorów. Zobacz załączony obraz, aby uzyskać więcej informacji.

Miłego dnia wszystkim

sw_couleur_aretes.jpg
1 polubienie

@Rim-b

Na mojej stacji roboczej, gdy odznaczę tę opcję, pozostawia mi czarne krawędzie!!

Jeśli ustawisz obrabiany przedmiot na niebieski, kolory krawędzi przejdą prosto do jasnoniebieskiego?

Tak, krawędzie zmienią kolor na jasnoniebieski, patrz załącznik.

Może inne ustawienie, zajrzę jak będę miał 5 minut :)

Do zobaczenia

essai_en_bleu.jpg

Działa jak obrazy tylko na częściach powierzchni lub częściach objętościowych z błędami. W przypadku natywnych pomieszczeń SW i głośności nadal jest.

@benoit. LF

Nie widzę w czym problem, dla mnie działa dobrze.

FYI Jestem w SW 2012 SP5

PC: HP Z420

Dziękuję wam wszystkim.

Pytanie: Jak umieścić to w "ROZWIĄZANE"?

Miłego dnia

Po prostu wybierz odpowiedź i kliknij prostokąt  , ta odpowiedź rozwiązała mój problem

To wszystko i witamy ponownie u nas

@+;-)