Przeprowadzanie diagnostyki importu/rozpoznawania funkcji w partii plików

Cze wszystkim 

Regularnie importuję pliki (typy podzespołów i części) od dostawców i przed rozpoczęciem pracy z nimi najpierw przeprowadzam diagnostykę importu, a czasem rozpoznanie funkcji. Niemniej jednak uważam, że jest to żmudne dla każdego "pliku" zespołu (patrz załączone pliki). Czy istnieje sposób, aby zrobić to szybciej, a tym samym wykonać to zadanie dla partii plików? 

Dziękuję za pomoc

diagnostic_reconnaissance_fonctions_batch_fichiers.png

Jeśli masz wersję Premium, być może z Harmonogramem zadań.

Alternatywnie możesz zapisać asm jako prt, a następnie uruchomić diag (jeśli nie musisz bezwzględnie zachować asm).

Witaj StefBeno, 

Myślę, że mam odpowiednią licencję, aby robić tego typu rzeczy. Masz jakiś pomysł na procedurę/procedurę, którą należy wykonać, aby to zrobić? 

Dziękuję

Niestety nie, nie mam licencji premium...

Witam 

Najpierw wstaw zadanie importu (plik zostanie zapisany lub oryginalny plik jest.

I moim zdaniem do diagnozy importu musi być w zadaniach niestandardowych, trzeba do tego zrobić makro, ale nie znam polecenia. 

Pozdrowienia

capture.jpg

Witam

Jeśli oprócz harmonogramu zadań musisz zrobić makro, to może nie warto zawracać sobie tym głowy... Twoja potrzeba jest całkiem osiągalna za pomocą makro, oczywiście zależy to od Twojego stopnia wiedzy na ten temat. Poniżej znajduje się lista funkcji, które mają być używane do analizowania zestawu i wykonywania diagnostyki importu oraz rozpoznawania funkcji dla każdego elementu podrzędnego:

Otwarcie ASM następnie:
- ActiveDoc (ISldworks)
- GetRootComponent3 (konfiguracja układu scalonego)
- GetChildren (IComponent)
- GetModelDoc2 (IComponent)
- OpenDoc6 (ISldworks)
- ImportDiagnosis (IPartDoc) (Importowana diagnostyka)
- CallBack("fworks@FWPlaybackManager", 0, "...... ") (ISldworks)
- Zapisz jako (IModelDocExtension)
- CloseDoc (ISldworks)
Następnie zapętlamy kolejny element do ostatniego dziecka.
Nie zapomnij zapisać ASM na koniec kuracji.

Może zrobić całkiem ładne makro, co z pewnością byłoby bardzo przydatne dla wielu użytkowników ...

Pozdrowienia

Witaj d.roger,

Wracam do tego tematu. Mam ten sam problem co charleslr.

Uważam, że etap rozpoznawania funkcji jest długi i żmudny, jeśli chodzi o złożony montaż. Użycie makra wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem.

Nie znając tak naprawdę języka VBA, czy możliwe byłoby posiadanie makra zdolnego do wykonania tej funkcji?

Próbowałem nagrać makro z powyższymi funkcjami , ale nie mam na to czasu ani umiejętności.

Jestem na SW 2019 STD.

Dziękuję

Z poważaniem, Thomas

Witam 

Jeśli wkrótce będę miał czas, ewentualnie zacznę zajmować się tym tematem. Dodam jeszcze kilka funkcji, w tym wybór eksportu zestawów (osobiście eksportuję zestawy w .sldprt , aby odciążyć moje projekty).

Charles

Oto odpowiedź: 

https://forum.solidworks.com/thread/217700

Witaj charleslr,

Bardzo dziękuję za te odpowiedzi.

Osobiście nie muszę rejestrować swoich podzespołów w .sldprt, ponieważ ten projekt jest mi potrzebny do realizacji części w warsztacie.

W makrze Ulfa blokuję na poziomie:

longstatus = Part.ImportDiagnosis(Prawda, Fałsz, Fałsz, 0):  (właściwość lub metoda nieobsługiwana przez ten obiekt).

Jakieś tropy?

Thomas.

Witam

Tak dla ścieżki: funkcja "ImportDiagnosis" działa tylko na częściach, a nie na zespołach.

Pozdrowienia

Przepraszam, że nie będę miał teraz czasu, aby to obejrzeć. Postaram się zagłębić w to w lutym.

Cdtl powiedział:

Witaj d.roger,

Dziękuję za odpowiedź,

W takim przypadku, jak powiedzieć mu, aby zrobił rekonesans dla każdej części zespołu i zapętlił się na następnej?

Może powinieneś najpierw spróbować mieć kod, który działa na części, a potem zobaczymy resztę dla zestawu?

Będziesz wtedy musiał zachować ostrożność w przypadku, gdy Twój zespół składa się z tej samej części kilka razy. Zapoznaję się z architekturą zestawu, gdy widzę nową nazwę pliku, umieszczam nazwę pliku na liście, a następnie po zakończeniu przeprowadzam diagnostykę importu plików na liście. Może są prostsze rzeczy, ale jestem mechanikiem, a nie informatykiem :-).

1 polubienie

Wszystkie niezbędne funkcje są już podane w poprzedniej wiadomości, jako przypomnienie:

Poniżej znajduje się lista funkcji, które mają być używane do analizowania zestawu i wykonywania diagnostyki importu oraz rozpoznawania funkcji dla każdego elementu podrzędnego:

Otwarcie ASM następnie:
- ActiveDoc (ISldworks)
- GetRootComponent3 (konfiguracja układu scalonego)
- GetChildren (IComponent)
- GetModelDoc2 (IComponent)
- OpenDoc6 (ISldworks)
- ImportDiagnosis (IPartDoc) (Importowana diagnostyka)
- CallBack("fworks@FWPlaybackManager", 0, "...... ") (ISldworks)
- Zapisz jako (IModelDocExtension)
- CloseDoc (ISldworks)
Następnie zapętlamy kolejny element do ostatniego dziecka.
Nie zapomnij zapisać ASM na koniec kuracji.

Pozdrowienia

1 polubienie

Dziękuję d.roger za przypomnienie poprzedniej wiadomości. Szukałem jednak tropu, czytając ten post, zanim zadałem sobie te pytania.

@charleslr, ok na luty, dajcie znać jeśli macie jakieś nowe elementy, mi też skończy się czas do końca marca.

Dziękuję wam, panowie, za wasze wkłady.

Pozdrowienia

Witam 

Stary temat, ale w którym w ostatnich tygodniach poczyniłem postępy.
Zasada działania mojego makra jest następująca: 

Spójrz na rozszerzenie pliku wejściowego (SLDASM, SLDPRT, STP, X_T, ...) i na różne sposoby uratował go w . SLDPRT i zamknij plik szablonu. Następnie przeprowadzi diagnozę importu zapisanej części, naprawi wadliwe powierzchnie, zablokuje część i zapisze tę nową część. 
W załączeniu znajduje się makro w VBA.

Pozwalam Ci go modyfikować według własnego uznania i/lub ulepszać w razie potrzeby. Zapraszam do publikowania swoich przyszłych poprawek!

import_diag_12-07-2021_1.swp
1 polubienie