Witam
Teoretycznie, gdy 2 części są montowane za pomocą wstępnie naprężonych, wartość naprężenia jest określana dzięki momentowi dokręcania i współczynnikowi tarcia.
Znajduję tę wartość w symulacji na poziomie łącznika śrubowego skutkuje siłą osiową.
Jednak nadal w teorii, gdy tylko zmontowane części zostaną poddane działaniu siły serwisowej, mogą wystąpić 2 zjawiska:
1) Siła robocza jest mniejsza niż siła zacisku (części pozostają w kontakcie) - Siła w pozostaje równa sile sprężającej powstającej podczas montażu
2) Siła robocza przekracza siłę zacisku (części odpadają) - Siła w jest większa niż siła sprężająca trójkąta między 2 wartościami
Jednak w symulacji wynik podany w łącznikach śrubowych jest zawsze sumą 2 sił, niezależnie od przypadku ? (Niech F = siła zacisku + siła robocza)
Dziękuję za podzielenie się ze mną swoimi doświadczeniami w tym temacie.
Witaj Arles 62
To normalne
Bądź logiczny do końca ;-)
Mówisz ( (2 części są montowane za pomocą wstępnie naprężonych )), co oznacza, że dajesz SW simul informacje dotyczące dokręcania momentu obrotowego i współczynnika tarcia
Wtedy mówisz: Siła robocza przekracza siłę zacisku (części odpadają) - Siła w jest większa niż siła sprężająca.
Tyle tylko, że skoro nie podasz tej wartości, to SW nie może jej odgadnąć. Z drugiej strony, jeśli wykonasz dwie symulacje i przesadzisz wartości w drugiej symulacji, zobaczysz w wynikach, że przekroczyłeś ustawioną wartość.
Dowolna proporcja to tak, jakbyś mówił, zamiast używać klucza dynamometrycznego, aby dokręcenie było zgodne ze standardami; Na końcu klucza umieściłem 3-metrową rurkę przedłużającą i jak dziwnie wyskakują. Innymi słowy, jeśli części przekraczają wartość zadaną, oznacza to, że liczba jest niewystarczająca i to wszystko!
SW uzasadnia wartościami klucza dynamometrycznego dla jednej: jeśli wartości się nie utrzymają, musisz umieścić dwie lub więcej, ale solidworks po prostu poinformuje cię, że przekraczasz limity, nie sugerując liczby dodatkowych.
Ewidentnie nie zmoknie ;-) ;-)
Pozdrowienia
1 polubienie
Witaj Zozo_mp,
Dziękuję za wiadomość, ale w ogóle nie odpowiada ona na zadane przeze mnie pytanie. :-( Albo nie zrozumiałem...
Niezależnie od wartości siły wywieranej na obrabiany przedmiot, łącznik dodaje wartość do naciągu (w przeciwieństwie do zasady zaciskania, patrz załączony obrazek)
Żeby było jaśniej: Przykład, część dokręcona śrubą H M 20 moment dokręcania 640 Nm bez żadnego innego wysiłku (wynikowa śruba łącząca około 160000 N więc ok)
Jeśli włożę w montaż siłę 100000 N, to teoretycznie siła w pozostaje na poziomie 16t, ponieważ nie przekracza siły docisku. W rezultacie, symulacja wskazuje na siłę 26 t!!
A jeśli włożę wysiłek 200000 N, ten sam wynik 36t.
Mam nadzieję, że to wyjaśnienie może dostarczyć mi odpowiedzi, i to serdecznie.
principe_tension_vis.jpg
1 polubienie
OOooops, właściwie nie zrozumiałem pytania.
Pozdrowienia
Dobry wieczór Arles62
Czy możesz opublikować swój przykład, dołączając wynik symulacji.
Jaką masz wersję oprogramowania?
Pozdrowienia
Witaj Zozo,
Używam Solidworks 2018 SP5.0.
W załączeniu znajduje się prosty model (2 płyty połączone 2) wykonujący obliczenia bez i z obciążeniem na okrągło, aby porównać wyniki
na łącznikach śrubowych.
Żeby o tym jeszcze raz porozmawiać, serdecznie.
test-2-plaques.zip
1 polubienie