Obciążenie (SOS)

Cze wszystkim

Kolejny problem z obliczeniami, a priori bardzo głupi, ale mam wątpliwości.

Próbuję poznać siłę wywieraną przez w zależności od momentu dokręcania.
Jeśli zajrzę na tę stronę (www.pats.ch) dla M10 znajdę ok.90kN dla momentu obrotowego 140Nm.
Jeśli zrobię proste obliczenia: moment obrotowy daje siłę styczną Ft=31kN (zgodnie z Ft=2C/D z C=140, D=0,009), która ze względu na helikoidę daje siłę osiową "proporcjonalną" do skoku: Fa=krok/(Pi*D)*Ft=1,64kN

Dziękuję, że powiedziałeś mi, w co powinienem wierzyć.

Witam @Stefbeno

W informacjach, które nam przekazujesz, brakuje niektórych danych

Klasa - 6,8, 10,8 lub 10,9
dokładność mocowania między C10 a C59
Współczynnik tarcia (od 0,2 do 0,4) w celu uzyskania minimalnego współczynnika tarcia na linii podziału
Zastosowana metoda mocowania (domyślam się, że tutaj będzie to za pomocą klucza dynamometrycznego, aby lepiej kontrolować napięcie wstępne.

Czy jesteś pewien, że moment obrotowy 140 Nm to dużo dla M10, odpowiada bardziej M16

Krótki! :-)
dla M10 o jakości 8,8 średnia dokładność dokręcania C20 (+ lub - 20%), moment dokręcania wynosi 24 Nm i F0min 14825 N min i F0max 30530 N. Wartość ta waha się dość mocno w zależności od minimalnego współczynnika tarcia (linii podziału).

Pozdrowienia

1 polubienie

Aby umieścić to w kontekście, jest to śruba, która służy do dokręcania kołnierza modyfikowanego uchwytu do obróbki.

W rzeczywistości celem nie jest określenie, czy śruba wytrzyma (obecnie trzyma), ale jaka jest wynikowa siła na końcach kołnierza (gdzie naciska na obrabiany przedmiot).

Moment obrotowy jest przykładany przez przebicie, śruba jest w 10,8, współczynnik tarcia jest "standardowy" (lekko tłusty dzięki pozostałemu płynowi chłodzącemu...)

Dziękujemy@Zozo_mp 

W końcu oparłem się na tej stronie: pats.ch, przy okazji bardzo ciekawa, którą będę trzymał za pasem.

W porównaniu z możliwościami innych urządzeń tej samej wielkości, powinien to zrobić.

1 polubienie