Elementy spawane mechanicznie na szkicu

Pobrałem bazę danych na osi 3D elementów spawanych mechanicznie i nie mogę zintegrować UPN na przykład na szkicu ze względu na bibliotekę projektów, czy jest jakaś manipulacja w opcjach? Jak to zrobić?

Chcesz dodać profil do swojej biblioteki?

Wszystko, co musisz zrobić, to narysować go i zapisać w odpowiednim folderze, przestrzegając kolejności folderów i podfolderów.

1 polubienie

Myślę, że zrozumiałem, pobrałeś bazę danych swojego profilu, ale nie umieściłeś jej we właściwym miejscu.

Musisz przejść do opcji Sw i wypełnić ścieżkę do folderu zawierającego profile.

Zobacz obraz

profil.png
2 polubienia

Tak, ale to mi to daje

image.png
1 polubienie

Aby kontynuować w kierunku @Bart, po wprowadzeniu właściwej ścieżki nie musisz przechodzić przez bibliotekę projektów, ale przez funkcję "Elementy spawane mechanicznie", stamtąd wybierasz odpowiadający mu profil i wybierasz szkic, na którym chcesz go wstawić.

Cdt

Joss

2 polubienia

Myślę, że wystarczy spojrzeć na pierwsze menu rozwijane "Standardowy" na obrazku po lewej stronie:

http://www.lynkoa.com/sites/default/files/questions/answer/22/10/2014/image.png

Mamy tutaj wszystkie rodzaje profili.

Zobacz zrzut ekranu.

mecanosoude.png
1 polubienie

@kevin

Bądź ostrożny, jeśli nie przestrzegasz kolejności i liczby folderów lub podfolderów, biblioteka staje się niewidoczna.

2 polubienia

Biblioteka po prawej stronie służy do już zaprojektowanych elementów lub do makr itp.

W przypadku spawarki wszystko przechodzi przez funkcję spawania mechanicznego.

Uporządkuj swoje pliki odpowiednio za pomocą rodziny/typu/odniesienia.

Następnie wypełnij ten folder w opcjach, jak wskazano powyżej.

2 polubienia

Oto samouczek:

Tuto 1 powiedział:

i drugi

Tuto 2

Dzięki temu wszyscy musicie odnieść sukces =)

Trzeba tylko zrozumieć logikę tej funkcji i wszystko działa ;)

1 polubienie

Nawiasem mówiąc, to dobry pomysł na tutorial =)

1 polubienie

@Bart,

W 2014 roku nieco ewoluowały profile spawane mechanicznie.

Przed 2014 rokiem nie można było mieć konfiguracji w swoich mechanicznych profilach spawalniczych.

Więc potrzebowałeś jak opisano powyżej:

Utwórz katalog "spawane profile konstrukcyjne" (zauważ, że używam tej samej nazwy, o którą prosi SolidWorks w lokalizacjach narzędzi/opcji/plików)

Podkatalogi (przykład: RURY, PROFIL ZIMNY,......)

Podkatalogi (np. CORNIERE, UPAF,......)

i na koniec umieść "*. SLDLFP"

Począwszy od oprogramowania 2014, można tworzyć rodziny części dla profili mechaników.

W związku z tym usuwany jest dolny poziom podkatalogów. to znaczy:

Utwórz katalog "spawane profile konstrukcyjne" (zauważ, że używam tej samej nazwy, o którą prosi SolidWorks w lokalizacjach narzędzi/opcji/plików)

Podkatalogi (przykład: RURY, PROFIL ZIMNY,......)

Następnie bezpośrednio umieszczasz swoje pliki "*. SLDLFP" (z obowiązkowymi konfiguracjami).

Obecnie pracuję nad stworzeniem profili z konfiguracją. Mam nadzieję, że przed świętami Bożego Narodzenia uda mi się umieścić je w Internecie dla tych, którzy są zainteresowani.

6 polubień

@flegendre osobiście interesują mnie te profile z konfiguracją, jeśli możesz je udostępnić, byłoby miło =)

Tak, @Flegendre Wziąłem udział w szkoleniu na ten temat.

Dlatego w poście umieściłem 2 tutoriale. Jeden dla starej metody, a drugi dla nowej metody.

Osobiście w spawaniu mechanicznym wykonuję tylko profile handlowe, które mam w magazynie od lat, więc stara metoda bardzo mi odpowiada. Wystarczy pobrać plik i wszystko tam jest.

Po tym co prawda nowa metoda jest naprawdę bardzo praktyczna, powinien był nawet pomyśleć o tym wcześniej. Ale projektowanie zajmuje trochę czasu, chyba że pobierzesz również gotowy plik.

Otóż to =)

Edit: Oczywiście, że jestem ^^ ciekawy hehe

1 polubienie

Cześć @ Kevin

Zapoznaj się z tym samouczkiem, aby dowiedzieć się wszystkiego, co jest spawane mechanicznie

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/solidworks-la-mecano-soudure

@+ ;-))