Witam, chcę ulepszyć nasze zaopatrzenie, wychodząc z nomenklatury dla moich mechanicznie spawanych zespołów. Zastanawiałem się nad najprostszym rozwiązaniem, ale nie jestem pewien, czy jest to łatwe do zrobienia (że w końcu oszczędza mi to czas).
Zasadniczo ciągnę rury i kanały za pomocą funkcji Elementy spawane mechanicznie i szkiców 3D. Chciałbym wiedzieć, czy istnieje sposób, aby oprogramowanie wychwyciło, kiedy przechodzę nad zaokrągleniem i ustawiło je dla mnie jako kolanko 90°, 45°... Czy jest taka możliwość osiągnięcia tego celu?
Cdt
Joss
1 polubienie
Albo przynajmniej sprawić, by oprogramowanie rozróżniało między długością prostą a zagięciem/odsunięciem.
W porządku, zajmę się tym.
Ale nie sądzę, żeby to było możliwe.
2 polubienia
Cześć Joss,
Czy przyjrzałeś się modułowi rurowemu SW? Można definiować biblioteki przekrojów, kolanek, ...
7 polubień
w mechanice spawanej nie jestem pewien, czy dasz radę ;-(
w orurowaniu przez rurkę i bibliotekę złączek (kolanko, trójnik, zszywanie, redukcja itp.) Ok
ponieważ to Ty jesteś tym, który je zdobędzie.... jeden/jeden.............. więc mają swoje własne referencje
Nie ma dla niego problemu, aby odwołać się do każdego elementu i policzyć je
Będę ciekaw, jak to zrobić za pomocą spawanego mechanika ? ..; -((
@+ ;-))
1 polubienie
Witam
Jeśli odznaczysz pole scalania podczas wykonywania mechaniki spawanej, powinna ona automatycznie rozróżnić proste linie zagięć, ale nie będzie w stanie automatycznie powiedzieć promień = zgięcie.
@+
7 polubień
Więc tak, wiem, że moduł Piping może to zrobić, tylko ja mam tylko licencję Standard, nie mam dostępu do tego modułu...
@Coyote, to może być dobry początek, już jeśli uda mu się uzyskać mi długości proste bez uwzględniania długości łuków, mogę zacząć od tego, a następnie zobaczyć, jak odnieść się do każdego łokcia.
1 polubienie
Kontynuując to, co mówi Coyotte, i biorąc pod uwagę przypadek spawanego mechanika.
Stworzyłbym szkic (2D/3D według Twoich potrzeb) dbając o to, aby oddzielić każdy segment. Linia prosta dla rury, zaokrąglona dla kolanka itp.
Następnie stworzyłbym typ/rozmiar odpowiadający każdemu modułowi. W taki sposób, aby można je było rozróżnić.
A potem dzieje się to samoistnie.
Z drugiej strony, gdzie moim zdaniem boli dno, to za połączenia 1-kierunkowe/2-drogowe i zmiany sekcji.
Trochę się boję, że w końcu stworzysz dla siebie więcej ograniczeń niż cokolwiek innego :s
3 polubienia
Funkcja spawania mechanicznego opiera się na korpusach.
Tak więc, aby móc odróżnić kolanko od elementu prostego, muszą to być 2 niezależne ciała. Jeśli wykonujesz zamiatanie, musisz dodać funkcje przycinania, aby oddzielić kawałki.
Następnie należy wypełnić właściwości obiektów (kliknąć prawym przyciskiem myszy na treść, właściwość).
1 polubienie
Aby ukończyć siebie, zamiast wykonywać funkcje cięcia, sprawiałem, że proste części były spawane mechanicznie, a zagięcia/Y były modelowane jako oddzielna część, a następnie importowane do części.
Z drugiej strony, w przypadku zmian sekcji, zależy to od tego, jak nimi zarządzasz.
Natrafiam na mały problem: mam wiele prawych pitchy z tej samej sekcji w każdej sieci. Jeśli chodzi o łokcie, udaje mu się je dla mnie rozróżnić, jeśli mam 8 identycznych łokci, ustawia mi linię z 8 łokciami, ponieważ są tej samej długości. Jeśli jednak mam siatkę o długości 50 prostych, wyprowadza mi ona 50 linii o różnych długościach odpowiadających moim długościom prostym. Czy możliwe jest połączenie tych linii? Że daje mi prostą skumulowaną długość? Bo przy tak wielu linijkach równie dobrze mógłbym powiedzieć, że nomenklatura mi się nie przydaje...
@stefbeno, owszem, moje ciała są dobrze oddzielone, ale jeśli będę musiał wpisać właściwość dla każdego łokcia, stracę dużo czasu, równie dobrze mogę je policzyć na oko, tak jest szybciej.
@stefbeno zdecydowałem się na szybką metodę projektowania, ponieważ dość często zarządzam szkicem 3D, wszystko robię w szkicowaniu 3D, a w przypadku zmiany przekroju wykonuję kawałek linii konstrukcyjnej o długości zmiany przekroju i klikam na powierzchnie moich dwóch przekrojów: Konwertuj na szkic i wygładzaj z funkcją smukłości.
Potem jest tak samo, jeśli będę musiał wkładać każdy łokieć po kolei, zajmie mi to dużo czasu... Próbowałem już i zauważyłem też, że jeśli na przykład mój łokieć nie jest już skierowany w prawo, ale w lewo, modyfikacje są bardzo ciężkie do wykonania tą metodą.
@Joss.G: Musisz mieć "listę spawanych części" tuż pod adnotacją w drzewie budowy.
Jeśli go rozwiniesz, zobaczysz "items-lista-z-spawanymi-częściami" (jeśli nie, kliknij prawym przyciskiem myszy na listę spawanych części = > aktualizacja).
To są twoje pionki zgrupowane razem.
Możesz umieścić je wszystkie w tej samej "liście elementów-z-spawanymi-częściami", klikając i przeciągając je z jednego do drugiego. W ten sposób wszystkie Twoje długości będą pasować do tej samej linii nomenklatury.
Możesz nawet pójść nieco dalej, klikając prawym przyciskiem myszy właściwość "items-list-of-welded-parts" => i w ten sposób zmodyfikować to, co pojawia się w Twojej nomenklaturze
Zgadzam się, że trochę marnujesz czas (chociaż jest to stosunkowo szybkie do zrobienia), ale nie mam innego rozwiązania :s
Mam nadzieję, że to ci pomoże
2 polubienia
Grupowanie odbywa się zwykle automatycznie zgodnie z ich topologią (zawsze robiło to na mnie wrażenie): kliknij prawym przyciskiem myszy "lista spawanych części"
patrz PJ
liste_pieces_soudees.png
1 polubienie
Tak więc, jeśli na przykład twoje łokcie są naprawdę identyczne (kąt, średnica, ep), zostaną zgrupowane razem, biorąc właściwości, które otrzymasz, patrz 2. pj.
Ponadto, gdy wybierzesz linię, podświetlą odpowiednie obiekty.
liste_pieces_soudees_2.png