Po wielu godzinach poszukiwań zwracam się do Pana/Pani.
W ramach tematu pracy dyplomowej chcę przeanalizować wzrost ciśnienia gazu w zbiorniku, gdy jest on zanurzony w wodzie o temperaturze 100 stopni.
W skrócie: Zmiana ciśnienia gazu zawartego w zamkniętej objętości po przekazaniu ciepła dostarczanego przez gorący płyn (woda o temperaturze 90° przy wysokim przepływie).
Z góry dziękuję za pomoc.
Nuta: Nie mogę tego zrobić za pomocą symulacji przepływu. Może nie jest to odpowiednie narzędzie do tego typu symulacji? Kiedy próbuję ustawić symulację (2 płyny i objętość (wytłoczenie okręgu z funkcją cienkiego i domknięciem na końcach) otrzymuję następujący komunikat:Nie można znaleźć ścian powiązanych z tym elementem.
Z drugiej strony, FlowSimulation nie wie, jak mieszać dwa płyny w tym samym polu. Możesz przeprowadzić wymianę ciepła, ale potrzebujesz płynu w jednym obszarze, a następnie drugiego w innym.
Myślę więc, że twój problem wynika z próby napełnienia dwóch płynów w tym samym miejscu.
Tak więc w tym przypadku musimy przeprowadzić badanie zewnętrzne: z wodą jako główną domeną i w poddomenie gazu w butli!
W przeciwnym razie powinieneś być w stanie to oszacować za pomocą równania gazu doskonałego: PxV = nxRxT (wszystkie wyjaśnienia można znaleźć na przykład w Wikipedii).
W twoim przypadku V, n i R są stałe, więc masz bezpośredni związek między ciśnieniem a temperaturą.
Uważaj jednak, tę formułę można stosować tylko pod niskim ciśnieniem (kilka barów). Z drugiej strony nie bierze pod uwagę reżimu przejściowego (nie wiadomo, ile czasu zajmuje rozchodzenie się ciepła przez ścianę).