Tłoczenie cylindra Catia v5

Cze wszystkim

Jako początkujący na CatiaV5, do projektu mechanicznego, chciałbym zamodelować tłoczenie blachy aluminiowej w celu uzyskania kształtu rombu w reliefie.

Aby to zrobić, po prostu utwórz dwa cylindry o tej samej osi obrotu, a następnie narysuj na górnym cylindrze męskie wytłoczenie (wytłaczany kształt rombu z, powiedzmy, wysokością 2 mm), a na dolnym cylindrze żeńskie wytłoczenie (kształt rombu, ale ujemny lub wydrążony o 2 mm), powtarzając te wzory na całym obwodzie dwóch cylindrów rozmieszczonych w stałej odległości.

Załączone zdjęcie pomoże Ci lepiej zrozumieć.

Nie mam problemu ze stworzeniem górnego i dolnego cylindra (powiedzmy o średnicy 300mm), gdzie komplikuje się wytłoczenie wzorów (tutaj diamentów) na całym obwodzie górnego cylindra.

Przeprowadziłem pewne badania i udało mi się stworzyć szkic diamentów na płaszczyźnie odsuniętej od osi cylindra, a następnie przejść do menu projektowania kształtów generatywnych, aby "opracować" szkic na obwodzie cylindra, ale nie mogę wtedy wykonać wytłoczenia tego rozwiniętego szkicu....

Czy masz jakiś pomysł, jak powinienem postępować, aby w pierwszej kolejności uzyskać górny cylinder z moimi wytłaczanymi wzorami?

Z góry dziękuję za pomoc i życzę bardzo szczęśliwych świąt
image 1
Motifs obtenu sur une tôle

Witam i życzę wszystkiego najlepszego

Nie możesz użyć rozwiniętego w projekcie części, a jeśli pozostaniesz przy projekcie generatywnym kształtu, możesz wytłaczać, ale w jednym kierunku (nie normalnie do cylindra).

Ja bym za pomocą prasy wykonał nacięcie powierzchni cylindra (ekstrakcja) a potem w części zaprojektował grubą powierzchnię tego cięcia.

Otrzymuję 4 podstawowe kształty (tryb dodawania lub usuwania w zależności od stempla lub matrycy), następnie wystarczy powtórzyć poziome i cylindryczne.

Należy pamiętać, że w zależności od projektu, albo obwód cylindra dostosowuje się do powtórzenia wzoru (wzór standardowy), albo jest to przestrzeń między wzorami, która musi się dostosować (cylinder standardowy).

Załączony plik znajduje się w wersji V5-6R2020.

Motif.zip (177,7 KB)

2 polubienia

Witaj Franck,
Bardzo dziękuję za odpowiedź i życzę wszystkiego najlepszego również dla Ciebie.

Kiedy pod koniec tygodnia będę miał ponownie dostęp do catii, ponownie przyjrzę się tematowi i uważnie przyjrzę się plikowi części samochodowych, aby spróbować zrozumieć wszystkie kroki.

Nie zawaham się ponownie opublikować wiadomości w tej rozmowie, jeśli nadal będę potrzebować Twojej pomocy.

Dziękuję.
Étienne

1 polubienie

Witaj Franck,
Próbowałem otworzyć twój plik dziś rano, ale bezskutecznie.
Moja wersja Catia to v5R16
Czy mógłby Pan/Pani mieć możliwość zapisania pliku w wersji v5R16?

Oto link, który znalazłem na stronie

Z góry wielkie dzięki.
Etienne

Witam

Nie mogę zejść poniżej R19.

W CATIA rzeczywiście znajduje się "Tools/Utility" (BackwardCompatibility), który pozwala zarejestrować CATPart we wcześniejszej wersji (tylko główna treść), ale to narzędzie nie zapisuje historii kompilacji, to jak zapisywanie w Step.

Staram się opisać proces krok po kroku w ciągu dnia.

Witaj Franck,
Dziękuję za Twoją opinię i za poświęcony mi czas.
To idealne i bardzo miłe z twojej strony.
Do zobaczenia
Étienne

W załącznikach Word i PDF, jeśli nie masz
Tworzę motif.docx (1,7 MB)
Tworzę motif.pdf (1,2 MB)
Mam nadzieję, że to zrozumiałe.

REDAGOWAĆ: Byłoby miło dodać parametr użytkownika "Grubość materiału", aby kontrolować tam, gdzie jest to konieczne.

Wykres ustrukturyzowałem w ten sposób, aby:

• Edytuj wzór w pojedynczym szkicu.

• Aby móc dodać do bryły "Szablony (Punch i/lub Dies)" funkcje, np.: promienie pozbawione, które będą automatycznie wliczane do powtórzeń kołowych i liniowych.

Bardzo dziękuję panu Franckowi za bardzo szczegółowe dokumenty.
Wyjaśnienia wydają się bardzo jasne.
Zamierzam się w to zagłębić w środku tygodnia i nie zawaham się wysłać Ci małej wiadomości, jeśli utknę na jakimś kroku.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Etienne

Dobry wieczór Franck,
Część 2 v2.zip (94.3 KB)
Jeszcze raz proszę o pomoc w tym temacie.
Aby poćwiczyć, próbowałem przerobić ten projekt, postępując zgodnie z bardzo dobrze opisanymi krokami z pliku PDF.
Ale utknąłem na kroku 12, w rzeczywistości nie mogę w ogóle uzyskać cylindrycznego powtórzenia wzorów stempla, nie mogę wybrać "Stempel cylindryczny do wytłaczania" jako element odniesienia...
Nie do końca rozumiem Twoją uwagę "Na każdym kroku definiuj przedmiot pracy na właściwym ciele" i pewnie mój problem tkwi w tym...
Załączam swoją część pliku.
Jeszcze raz z góry dziękuję za wyjaśnienia.
Etienne.

Witam, przepraszam za opóźnienie, ukończyłem szkolenie.
PB pochodzi z wyboru, który powinienem był wskazać w .doc, że należy wybrać powierzchnię w obszarze graficznym, a nie na wykresie

Witaj Franck,
Nie przepraszaj, to już bardzo miło z twojej strony, że mi odpowiedziałeś.

Więc zamierzam spróbować tego dziś po południu.

Jeszcze raz dziękuję.
Etienne