Gniazdo makr SW

Witam

Mam makro w SolidWorks, które używa wzorca rysunkowego. Te 2 pliki są zapisywane w tym samym miejscu.

Chcę poznać lokalizację, w której jest zapisane makro, aby znaleźć model rysunku. Ale nie znam funkcji.

Czy wiesz, jak to zrobić?

Z góry dziękuję

Witam

W każdej teorii, w opcjach systemu, lokalizacjach plików, znajduje się domyślny folder zapisu makr.

Szybciej w przeciwnym razie, jeśli pojawi się ikona, która go uruchamia, kliknij ikonę prawym przyciskiem myszy, a pierwsza ścieżka to miejsce, w którym przechowywane jest makro.

1 polubienie

Wystarczy, że najedziesz kursorem na przycisk makra i powie Ci, gdzie jest makro :)

Może nie wyraziłem się wystarczająco jasno.

Wiem, gdzie jest moje makro i jaki jest wzór rysowania na moim komputerze. Ale jest kilku z nas na kilku stronach, którzy używają tego makra. Trudno jest zdyscyplinować wszystkich. Niektórzy przesuwają makro i wzorzec rysowania, a potem narzekają, że to nie działa...

Chcę poznać ścieżkę makra w kodzie VB, aby wywnioskować ścieżkę wzorca rysowania

Witam

Funkcja, której szukasz, to, w przypadku programu, "Application.StartupPath", ale nie jestem pewien, czy działa w przypadku makra VBA, a jeśli działa, możliwe, że zwraca ścieżkę pliku wykonywalnego, z którego wywoływane jest makro, to SW.

Być może możesz zacząć od ustawienia makra jako tylko do odczytu i ukrytego pliku w systemie Windows, a następnie na początku makra wykonaj test na jego istnienie z oczekiwaną ścieżką i jeśli nie istnieje, wyświetl komunikat wskazujący, że to makro nie może działać, ponieważ nie znajduje się w normalnej lokalizacji, Być może niezdyscyplinowani zdyscyplinują się dzięki przyjęciu tego przesłania...

Pozdrowienia

Zgadzam się z d.roger, jeśli ludzie przenoszą pliki, muszą być wystarczająco duże, aby naprawić swój błąd, w przeciwnym razie z pamięci w VBA Excel użyłem CuDir do sprawdzenia naprawy, aby zobaczyć, czy z VBA Solidwokrs też działa :)

Witam

Po małym teście funkcja CurDir (o której nie wiedziałem, dzięki MaD) zwraca folder instalacyjny SolidWorks, a nie makro.

Pozdrowienia

A oto święty Graal :)

http://help.solidworks.com/2012/English/api/sldworksapi/SolidWorks.Interop.sldworks~SolidWorks.Interop.sldworks.ISldWorks~GetCurrentMacroPathName.html

Edycja, a raczej http://help.solidworks.com/2012/English/api/sldworksapi/SolidWorks.Interop.sldworks~SolidWorks.Interop.sldworks.ISldWorks~GetCurrentMacroPathFolder.html

2 polubienia

Dziękuję bardzo

To jest dokładnie to, czego szukałem