Witam.
Używałam Creo w zeszłym roku i właśnie znalazłam go ponownie (z radością!) Solidorkowie ... Tak, cóż, myślę, że rozumiemy moją miłość do pierwszego!
W rzeczywistości, z mojego punktu widzenia, Creo jest bardzo dobry, jeśli chcesz zrobić powierzchnię. Solidworks jest zdecydowanie zbyt lekki w tym ... A jednocześnie, jeśli pozwala mu obniżyć cenę, dlaczego nie. (Wydaje mi się, że jest moduł, ale go nie testowałem)
Z drugiej strony uważam, że Creo jest nieco ograniczone w niektórych aspektach. Dość regularnie szukałem funkcji, która uprościłaby proste czynności, takie jak umieszczanie otworów.
Natomiast z drugiej strony nie pamiętam, żebym szukał istniejących funkcji w Creo, gdy byłem z Solidworks. Innymi słowy, Sldw sprawiło, że były one również ;)
Należy również zauważyć, że Creo to amerykańskie oprogramowanie, które jest dość rzadkie we Francji. Innymi słowy, musisz mieć pewną znajomość języka angielskiego, aby przeglądać pomoc w Internecie / forum
Krótko mówiąc, z mojego punktu widzenia, jeśli chcesz zrobić powierzchnię / formę lub inne specjalne rzeczy, wybierz Creo. W przeciwnym razie Solidworks jest bardzo dobry.
W końcu między Solidworks a Inventorem nie ma bardzo oczywistych różnic. Te dwa produkty są równe, a każdy z nich ma swoją specyfikę.
Na przykład program Inventor umożliwia pracę w projektach. Jest to bardzo praktyczne, aby znaleźć linki, plany tła, nomenklatury itp. specyficzne dla tego konkretnego projektu. Niemniej jednak, jeśli regularnie musisz żonglować kilkoma plikami w ciągu dnia ... I ba, musisz zamknąć wszystko i zadeklarować swój nowy projekt pracy, aby mieć do niego dostęp (irytujące, co?)
Jeśli chodzi o obliczenia mechaniczne, myślę, że ogólnie rzecz biorąc, jego oprogramowanie wyraźnie nie jest do tego dedykowane. Tak, może ci pomóc w podejmowaniu pewnych decyzji ... Ale nie zaryzykowałbym zaufania im z zamkniętymi oczami. Nic nie przebije oprogramowania RDM specjalnie do tego dedykowanego.
Ale to tylko moje uczucie. Najlepiej jest określić własne potrzeby i poprosić o pożyczkę na oprogramowanie, aby je z nimi przetestować (nie wiem jednak, czy jest to możliwe)
Proszę bardzo, mam nadzieję, że trochę ci pomogłem