W 2015 r. SW kontra Pro E Creo, Solid Edge, Topsolid, inventor, Catia, ZW CAD

Witam na forum.

Mała debata w bardzo południowo-zachodnim otoczeniu.....

Jak SW wypada w 2015 roku na tle innych produktów?

Pro E Creo, Solid Edge, Topsolid, wynalazca, Catia, SpaceClaim,ZW CAD........

- Dziedzina mechaniki ogólnej.
- Produkcja blach i kotłów.
- Zarządzanie dużymi montażami (asse i draw).
- Przetwórstwo tworzyw sztucznych (retusz powierzchni + kształtu)
- Obliczenia mechaniczne.
- Realistyczne renderowanie, animacja, ..
- Różne opcje (konwersja plików, 

Pod względem wydajności, produktywności, łatwości obsługi, niezawodności (błąd) ..............  

A +

2 polubienia

Witam

Używam Creo od około 6 lat, wcześniej używałem SW przez 2-3 lata. 

Do tej pory nie śledziłem ewolucji SW do tej pory, więc trudno będzie mi porównać te 2 programy.

Jednak te 2 są dość blisko, zarówno pod względem interfejsu, jak i funkcji.

Nie mogę powiedzieć nic więcej, nie chcę zniekształcać opinii

1 polubienie

Creo i niewątpliwie bardziej wydajne / duże montaże i powierzchnia.

Pomimo tego, że SW odnotował x ulepszeń w ostatnich latach.

Jednak nadal jest obciążony przez silnik obliczeniowy.

Witam.

Używałam Creo w zeszłym  roku i właśnie znalazłam go ponownie (z radością!) Solidorkowie ... Tak, cóż, myślę, że rozumiemy moją miłość do pierwszego!

W rzeczywistości, z mojego punktu widzenia, Creo jest bardzo dobry, jeśli chcesz zrobić powierzchnię. Solidworks jest zdecydowanie zbyt lekki w tym ... A jednocześnie, jeśli pozwala mu obniżyć cenę, dlaczego nie. (Wydaje mi się, że jest moduł, ale go nie testowałem)

Z drugiej strony uważam, że Creo jest nieco ograniczone w niektórych aspektach. Dość regularnie szukałem funkcji, która uprościłaby proste czynności, takie jak umieszczanie otworów.

Natomiast z drugiej strony nie pamiętam, żebym szukał istniejących funkcji w Creo, gdy byłem z Solidworks. Innymi słowy, Sldw sprawiło, że były one również ;)

Należy również zauważyć, że Creo to amerykańskie oprogramowanie, które jest dość rzadkie we Francji. Innymi słowy, musisz mieć pewną znajomość języka angielskiego, aby przeglądać pomoc w Internecie / forum 

Krótko mówiąc, z mojego punktu widzenia, jeśli chcesz zrobić powierzchnię / formę lub inne specjalne rzeczy, wybierz Creo. W przeciwnym razie Solidworks jest bardzo dobry.

W końcu między Solidworks a Inventorem nie ma bardzo oczywistych różnic. Te dwa produkty są równe, a każdy z nich ma swoją specyfikę. 

Na przykład program Inventor umożliwia pracę w projektach. Jest to bardzo praktyczne, aby znaleźć linki, plany tła, nomenklatury itp. specyficzne dla tego konkretnego projektu. Niemniej jednak, jeśli regularnie musisz żonglować kilkoma plikami w ciągu dnia ... I ba, musisz zamknąć wszystko i zadeklarować swój nowy projekt pracy, aby mieć do niego dostęp (irytujące, co?)

Jeśli chodzi o obliczenia mechaniczne, myślę, że ogólnie rzecz biorąc, jego oprogramowanie wyraźnie nie jest do tego dedykowane. Tak, może ci pomóc w podejmowaniu pewnych decyzji ... Ale nie zaryzykowałbym zaufania im z zamkniętymi oczami. Nic nie przebije oprogramowania RDM specjalnie do tego dedykowanego.

Ale to tylko moje uczucie. Najlepiej jest określić własne potrzeby i poprosić o pożyczkę na oprogramowanie, aby je z nimi przetestować (nie wiem jednak, czy jest to możliwe)

Proszę bardzo, mam nadzieję, że trochę ci pomogłem

5 polubień

Catia to konieczność................ ale to nie ta sama cena

Nie można porównywać kłód, nie znając ich ceny i możliwości

Jak powiedziano wcześniej, jaka jest twoja potrzeba

do renderowania i obliczeń RDM

Istnieją konkretne dzienniki, które robią to bardzo dobrze 

Dziś mamy wyścigowe komputery z wieloma rdzeniami

SW działa głównie w trybie jednordzeniowym (jak większość jego konkurentów)

Od 2015 roku SW jest w stanie rozwijać skomplikowane powierzchnie

SW bardzo się rozwinął od czasu jego przejęcia przez EADS

Nie jest to już specyficzne, czysto mechaniczne oprogramowanie

Zobacz te artykuły

http://forum.solidagora.com/topic162.html

Albo też ta dość blefująca strona

http://www.rs-online.com/designspark/electronics/eng/nodes/view/type:design-centre/slug:3d-design-2

@+ ;-))

1 polubienie

Cze wszystkim

Uważam, że to pytanie jest szczególnie interesujące. Używam SWorks od 10 lat, pracuję z Inventorem również od 10 lat, przeszedłem przez prawie każdą wersję Autocad/Autocad Mechanical od R2.1 do R2002i lub coś koło tego i pracuję z Catia od około 4 miesięcy. A jednak... Zawsze szukam idealnego modelarza 3D. Creo byłoby moim kolejnym krokiem, gdyby koszty przejścia nie były dla mnie przeszkodą.

Jak wielu powiedziało, SWorks i Inventors są bardzo równi. Uważam, że Inventor jest bardziej intuicyjny niż Sworks, bardziej wszechstronny, bardziej konfigurowalny, ale mniej stabilny w przypadku dużych zespołów. Po otwarciu zespołu, w którym zarówno spoiny, jak i części są kalafiorowe, ponieważ wiązanie styczności zostało odwrócone, program Inventor traci wiele ze swojego uroku. Z drugiej strony bardzo podobało mi się środowisko projektowe, które zapewnia program Inventor.

Możliwość tworzenia rodzin gigantycznych części poprzez łączenie plików Excela z Solidworks jest dla mnie jego podstawową cechą. Jednak Dassault po raz kolejny udaje się mnie uspokoić, gdy Solidqirks gubi link do wewnętrznego pliku lub źle go interpretuje lub niekompletnie. Z czasem i wysiłkiem możemy "prawie" wyeliminować te problemy.

Nie używałem Catii dłużej niż wersji próbnej, którą mi wypożyczono, ponieważ krzywa uczenia się jest zbyt stroma. Ostudził mnie również fakt, że często muszę dołożyć moduł, aby pokryć całe spektrum Twoich potrzeb. Z punktu widzenia stabilności Catia jest jednak liderem we wszystkich kategoriach i zdaję sobie sprawę, że doświadczony użytkownik Catii osiąga wyniki co najmniej takie same jak tańsze oprogramowanie, w tym samym czasie lub nawet szybciej.

Krótki:

W jaki sposób Creo dba o rodziny pokojowe i czy jest stabilny?

Czy funkcja Feature Recognition spełnia swoje obietnice? Lepsze niż SWorks?

Jak wygląda wsparcie?

Jak wygląda krzywa uczenia się w porównaniu do Catia?

Więcej pytań niż odpowiedzi, ale musiałem wiedzieć :)

Dziękuję wszystkim współpracownikom, jesteście cenni.

1 polubienie