Przekładnia stożkowa Gen

witam wszystkich, muszę założyć 2 koła zębate stożkowe, nie wiem jak mogę je ograniczyć, aby miały odpowiednią odległość do ich działania, poszukałem trochę w internecie i odkryłem mechaniczne ograniczenie zębnika, wszystko to, ale kiedy go wybiorę, 2 koła łańcuchowe nadal ruszają ze swojego miejsca, z góry dziękuję za pomoc :)

Witam

Każde z dwóch kół zębatych musi być ograniczone współosiowością na ich osiach obrotu, następnie ograniczeniem translacji (normalnym kierunkiem do osi), a na końcu użyciem ograniczenia przekładni.

Zobacz także ten film:

https://www.youtube.com/watch?v=IQn_HPt-xAs

1 polubienie

Na filmie widzimy, że pokazuje szkic dwóch kół łańcuchowych, ale nie mam szkicu na moich zębatkach 

Można albo utworzyć te szkice, albo utworzyć szkic, który jest okręgiem o średnicy pierwotnej, albo utworzyć powierzchnię reprezentującą prymityw.
1 polubienie
Ale poza tym wystarczą dwa ograniczenia współosiowości i dwie koincydencje.

Te 3 powinny wystarczyć:

- zbieżność wierzchołków stożków

- styczność okręgów pierwotnych (jeśli jest to możliwe dla 2 okręgów niewspółpłaszczyznowych?), w przeciwnym razie utworzenie punktu na okręgu każdego koła zębatego i zbieżność tego punktu

- zbieżność osi jednego zębnika z płaszczyzną średnicową drugiego.

Uważaj na 2-gi, w przypadku przesunięcia zęba.

Edit: Nie oglądałem filmu PL, jest tam wszystko, tylko wariant z prostopadłością osi zamiast styczności okręgów pierwotnych.