Witam
Użyłem dokumentu z jednego z przewodników Solidworks w bazie danych zasobów, a następnie zastosowałem go do nowego modelu.
Część kierownicza równania idzie płynnie, ale mam problem ze sprzęgłem (kąt między zębami i zintegrowane zęby z zębem). W tej chwili nie chodzę po obwodzie w trybie automatycznym.
Poprzez powielenie szkicu w celu dokonania wolnej od błędów regulacji splajnu Solidworks zgodnie z zaleceniami.
Jeśli szanuję moją liczbę zębów wynoszącą 22 zęby, mój parametr.
Mój problem wynika z połączenia początku okręgu podstawowego krzywej parametrów splajnu i utworzenia skrzyżowania średnicy stopy. Niełatwe do opisania, brakuje mi promienia połączenia.
Mam profil kątowy parametru 4° (360deg/( "z" * 4 )' profilu.
Koło zębate przewodnika ma na rysunkach na zrzucie ekranu ząb, który zaczyna się w okręgu podstawowym, ale nie ma związku z okręgiem stopy (nie przekracza tej wysokości, progu granicznego);
Jeśli ktoś może mi powiedzieć skąd wziął się mój problem, to mam koło zębate z wygenerowanym zębem i swoją stopą!
Dziękuję za dostarczony przewodnik i życzę miłego zakończenia dnia.
engrenage_parametre_22_dents_pilotage_developpante_de_cercle.sldprt
Dobry wieczór
Czy korzystasz ze standardu GB po integracji z przybornikiem. Bez standardu GB koła zębate skrzynki narzędziowej nie są prawdziwymi kołami zębatymi, a jedynie przybliżonymi reprezentacjami.
Pozdrowienia
[HS WŁ.]
czysta ciekawość z mojej strony ;-)
Musiałbyś wiedzieć, dlaczego chcesz produkować precyzyjne koła zębate, skoro są one dostępne we wszystkich rozmiarach i wszystkich gotowych modułach z dodatkowymi możliwościami obróbki. Nawet po wykonaniu rysunku 3D sama przekładnia pozostaje do wykonania, jest to bardzo skomplikowane: obróbka skrawaniem, obróbka cieplna, szlifowanie, metrologia itp.
[HS /wył.]
1 polubienie
Witaj ZOZO,
Potrzebuję wygenerowanego modelu 3d jak najbardziej zbliżonego do ewolwentu koła, nie korzystam z generowania z przybornika podzielam Twoją opinię na temat ich geometrii............ Nie chcę tego robić poprzez obróbkę skrawaniem lub podwykonawstwo.
Ostatnio używam różnych maszyn do drukowania metalu, wiele anomalii z drukowaniem kół zębatych za pomocą procesu obróbki końcowej , a następnie spiekania długi okres pieczenia z cyklami, które nie dają mi satysfakcji na kołach zębatych z bardzo cienkimi niezgodnymi modułami (wykonanie mikro reduktora do zminiaturyzowanego drona mój model 3D też nie jest bezbłędny, co jest źródłem moich pytań o skrzyżowania profilu globalnego.
Koło zębate w fazie odpalania jest pokonywane przez grawitację, a więc widoczną flarę bez przechodzenia przez metrologię (profil optyczny projektor stara maszyna (powstaje stożek, którego nie ma na modelu 3d, w zasadzie jak zamek z piasku z mojego dzieciństwa, ale za cenę trudną do zaakceptowania, druga maszyna SLS w proszku, ale z ziarnami, które nie są wszystkie skalibrowane u podstawy 60 mikronów, ale najdrobniejsze są wyrzucane przez przepływ gazu w celu inertyzacji, a zatem niedobory w zależności od kierunku przepływu, tworzenie oszczędności i brak gęstości.
Ponadto problem podawania na siłę trudny do uchwycenia, przechodzę przez promień tarczy drukarskiej, ładuję ponad 200% objętości mojego proszku, ale warstwa jest zmienna, zjawisko łuku zgodnie z profilem warstw zamiatanych z poprzednich warstw przez wiązkę.
Chcę więc już teraz wyeliminować problem pliku źródłowego bliższego idealnej geometrii.
Dziękuję za Twoją wiadomość.
Wrócę i dokończę ustawienia w przyszłym tygodniu.
Musisz oderwać myśli od rzeczy i żyć dla siebie.........
Miłego weekendu.
Widmo.
Dobry wieczór
Znalazłem równanie, którego brakuje do zdefiniowania ewolwentów koła.
Pozdrowienia.
Widmo
engrenage_ok.pdf
Witam @spectrum
Dziękujemy za podzielenie się z nami tym, czym zajmujesz się drukiem metali.
To bardzo interesujące, ale osobiście nadal mam wątpliwości co do zdolności tych technik do dostarczania częściom stopnia finezji, który zwalniałby nas z konieczności przeróbki maszyny.
Myślę, że część problemu wynika z precyzji ruchów maszyny, niezależnie od tych, o których wspominasz, nieodłącznie związanych ze wszystkimi fazami post-processingu.
Obecnie istnieją małe specjalistyczne maszyny (do małych części), które pracują na poziomie mikronów, ale stoły wykorzystują zgodne systemy z bardzo, bardzo powtarzalnym poziomem.
Brawo za znalezienie brakującego równania! ;-)
Co powiesz na małą "pracę domową" dla naszej społeczności, która byłaby bardzo przydatna! Czy mógłbyś zrobić mini samouczek, który wyjaśniłby, jak zrobić jedno lub więcej kół zębatych za pomocą użytej metody.
Pozdrowienia
PS: czy możesz opublikować obraz końcowego wyniku uzyskanego w print3D. ;-) W przeciwnym razie będzie Cię prześladować widmo :-)
Witam
Mamy również wątpliwości co do gwarantowanych tolerancji........
Wpływa to na stan powierzchni (wątek pozostaje widoczny nawet po włożeniu do piekarnika), a drugiego brakuje..........
Dużą trudnością jest usunięcie 100% żywicy, która pozostaje obecna, stąd trudność w uzyskaniu dużej gęstości części.
W przypadku kolorowego proszku HP problem polega również na przerwaniu skały płonnej wokół cienkich części bez uszkodzenia powierzchni, a zwłaszcza w celu zapewnienia ewakuacji, jeśli warstwy generują fizyczne kieszenie podczas drukowania, co wcale nie jest oczywiste. Jego orientacja wpływa na to, że jest to normalne, jego właściwości mechaniczne, tworzenie warstw.
Chcę tylko odkryć i rozwinąć szybkie prototypowanie, z mojej strony pozostaje eksperymentalne, a nie wola produkcji, ale zgadzam się z tobą, obróbka skrawaniem nie będzie konkurować o masową produkcję, ani wiele innych procesów, jest alternatywą dla materiałów, które są trudne do opracowania;
W przyszłym tygodniu zrobię tutorial i zdjęcia uzyskanych wrażeń.
Miłego weekendu.
Widmo.
Witam
FYI, jest już to jako samouczek.
Pozdrowienia
2 polubienia
Witam, czy rozwiązałeś problem z pamięcią masową? Ze swojej strony mam ten sam problem. ale nie jest dostępny parametryczny 3D.
Czy masz rozwiązanie?
Dziękuję.