Wycięcia na grubość rury powinny być prostopadłe do grubości, jak cięcie blachy. Wiązka lasera idzie w kierunku środka rury. Głowica lasera obraca się wokół osi rury, aby wykonać cięcia.
W przypadku połączeń klejonych lub zazębiających zawsze istnieje rozwiązanie polegające na ukosowaniu / wykańczającym, ale jak mówisz, w przypadku części spawanych preferowana jest przestrzeń.
Zapomnij o moim rozwiązaniu, nie odpowiada ono cięciu laserowemu w środku, tak jak chcesz, które w rzeczywistości i zawsze jest prostopadłe do punktu styczności.
Z drugiej strony , czy to Twój rysunek będzie używany do sterowania tubą laserową, ponieważ masz defekty na powierzchni po cięciu laserowym na swoim modelu?
Krok 2: Ogranicz powierzchnię rury, która zostanie przecięta
Krok 3: pogrubić zewnętrzne powierzchnie, aby uzyskać rurki
Załączam moją wersję monety z 2019 roku w PJ.
Wady:
Funkcja zagęszczania czasami zawodzi z nieznanych mi powodów (w moim artykule, jeśli chcę zrobić geule wilka z każdej strony, muszę najpierw przeciąć rurkę na dwie połówki);
Tworzone tuby nie są składane , w przeciwieństwie do rozwiązań blaszanych, takich jak te oferowane przez ac cobra 427. To powiedziawszy, możemy to obejść, tworząc pierwsze powierzchnie nie przez skanowanie, ale przez kopiowanie zewnętrznych powierzchni rozkładanej rury za pomocą funkcji powierzchni offsetowej (przy użyciu przesunięcia 0).
Korzyść:
Pozwala na stworzenie gry między elementami sugerowanymi przez gt22 przy użyciu powierzchni przesuniętych przed wprowadzeniem ograniczenia powierzchni. Ponieważ w niektórych przypadkach rurki wycinane laserowo naprawdę do siebie nie pasują.
Jak powiedział AC COBRA 427, dysza laserowa jest zawsze prostopadła do powierzchni rurki i skupiona na środku rury. Stąd złożoność generowanej powierzchni ...
To bardzo interesujące odkrywać wszystkie Twoje rozwiązania. Uzwojenie jest niesamowite, Gauthik!
Ale narysowanie kształtu odpowiadającego połączeniu na zagięciu rury musi być skomplikowane, prawda?
Dla pogrubionych powierzchni, mgauroy, przerobiłem twój plik. Musisz wziąć wewnętrzną powierzchnię, a następnie zagęścić. Działa również bardzo dobrze. Nie przymierzałem jeszcze ogniwa na łokciu. Ale rozwiązanie jest również interesujące.
Przepraszam, duży błąd dziś rano, napisałem powieść, aby podziękować wszystkim i podsumować odpowiedzi, a po opublikowaniu było tylko pierwsze zdanie, a moja wiadomość dotarła i została zatwierdzona jako lepsza odpowiedź!! ... Nic nie zrozumiałem i w żaden sposób nie uważam, że mój post jest sfinalizowany. Jest tam mnóstwo dobrych odpowiedzi i po prostu musisz wszystko przetestować. Mam nadzieję, że jest to dla Ciebie tak samo interesujące, jak dla mnie. W każdym razie WIELKIE podziękowania dla wszystkich
1) Uzyskać krzywą wewnętrzną lub zewnętrzną (na przykład z "krzywą rzutowaną" lub przecięciami powierzchni). tutaj zrobiłem to od środka
2) Podziel powierzchnię do cięcia za pomocą narzędzia "zszyta powierzchnia" i poprzednią krzywą (wnętrze rury)
3) "Usuwanie materiału pogrubiającego" z usuwanej zszytej powierzchni. Ze względów bezpieczeństwa ustaw go dwukierunkowo i zajmij ponad 2 razy większą grubość części; Zaletą tej funkcji jest to, że normalnie usuwa materiał z powierzchni
SKOŃCZONY
Zobacz komputery zmodyfikowane jednostronnie w V2020
Obraz zmodyfikowanej części dla tych, którzy nie mają SW2020 (na zielono krzywa przecięcia powierzchni uzyskana dzięki linii podziału)
Uwaga: na uzyskanej części pięta jest obpięta w dolnej części. Moim zdaniem nie ma prostego rozwiązania, aby uniknąć tego geometrycznego problemu. Krzywą uzyskaną w pierwszym kroku należy zmodyfikować, aby nieznacznie ją przesunąć, aby uniknąć tego zakłócenia.
Usuwanie zakłóceń nie jest takie skomplikowane: wykonaj ponownie tę samą pracę, ale na zewnętrznej powierzchni, która przeszkadza.
zobacz ostateczną wersję komputera PC
Po sprawdzeniu nadal występują mikrozakłócenia. Jeśli chcesz być w 100% wolny od zakłóceń, najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, jest prawdopodobnie wykonanie niewielkiego przesunięcia o kilka dziesiątych na powierzchni granicznej. (zamiatanie powierzchniowe1) przed usunięciem materiału.
Mały szczegół techniczny: Ponieważ cięcie znajduje się na końcu krzywej, nieuchronnie pojawią się odchylenia w prawdziwym życiu. Jeśli chcesz być pewien geometrii, musiałbyś ciąć na prostym elemencie (z drugiej strony mniej pięknym..)