NORMALNE USUWANIE ZAMIATANEGO MATERIAŁU W ŚRODKU RURY (cięcie laserowe)

Witam @ m legras

Miło jest podziękować wszystkim osobom, które przyczyniły się do powstania tego wątku, aby spróbować rozwiązać Twój problem i dziękujemy Ci za to

Ale czy naprawdę uważasz, że to jest najlepsza odpowiedź, ta, która jest wyznaczona 

Miłego dnia @+ ;-) 

Oto mój zestaw do analizy, jeśli chcesz.

gueule_de_loup_cintrage.zip

Przepraszam, duży błąd dziś rano, napisałem powieść, aby podziękować wszystkim i podsumować odpowiedzi, a po opublikowaniu było tylko pierwsze zdanie, a moja wiadomość dotarła i została zatwierdzona jako lepsza odpowiedź!! ... Nic nie zrozumiałem i w żaden sposób nie uważam, że mój post jest sfinalizowany. Jest tam mnóstwo dobrych odpowiedzi i po prostu musisz wszystko przetestować. Mam nadzieję, że jest to dla Ciebie tak samo interesujące, jak dla mnie. W każdym razie WIELKIE podziękowania dla wszystkich

3 polubienia

Witaj @m.legras

"Czy ktoś wie, jak odznaczyć rozwiązanie problemu? "

Nie jest to możliwe, będziemy musieli zaznaczyć inną "najlepszą odpowiedź", aby ją zastąpić.

Pozdrowienia.

2 polubienia

Mam proste 2-etapowe rozwiązanie, jeśli ktoś jest jeszcze zainteresowany...

1 polubienie

Witaj @tarikc24 ,

Tak, jestem zainteresowany. Zwłaszcza, że jestem w tym samym temacie, ale dla rurek prostokątnych.

Mam rozwiązanie przez powierzchnie podążające za ścieżką belki, ale jeśli zrobisz to w 2 krokach, jestem zainteresowany !!

"Proste", skuteczne i wykonalne rozwiązanie:

1) Uzyskać krzywą wewnętrzną lub zewnętrzną (na przykład z "krzywą rzutowaną" lub przecięciami powierzchni). tutaj zrobiłem to od środka

2) Podziel powierzchnię do cięcia za pomocą narzędzia "zszyta powierzchnia" i poprzednią krzywą (wnętrze rury)

3) "Usuwanie materiału pogrubiającego" z usuwanej zszytej powierzchni. Ze względów bezpieczeństwa ustaw go dwukierunkowo i zajmij ponad 2 razy większą grubość części; Zaletą tej funkcji jest to, że normalnie usuwa materiał z powierzchni

SKOŃCZONY

Zobacz komputery zmodyfikowane jednostronnie w V2020

modif_cadre_01_-_barre_retenue_-_fab.sldprt
1 polubienie

Obraz zmodyfikowanej części dla tych, którzy nie mają SW2020 (na zielono krzywa przecięcia powierzchni uzyskana dzięki linii podziału)

Uwaga: na uzyskanej części pięta jest obpięta w dolnej części. Moim zdaniem nie ma prostego rozwiązania, aby uniknąć tego geometrycznego problemu. Krzywą uzyskaną w pierwszym kroku należy zmodyfikować, aby nieznacznie ją przesunąć, aby uniknąć tego zakłócenia.

capture_enlevement_matiere.jpg

Usuwanie zakłóceń nie jest takie skomplikowane: wykonaj ponownie tę samą pracę, ale na zewnętrznej powierzchni, która przeszkadza.

zobacz ostateczną wersję komputera PC

Po sprawdzeniu nadal występują mikrozakłócenia. Jeśli chcesz być w 100% wolny od zakłóceń, najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, jest prawdopodobnie wykonanie niewielkiego przesunięcia o kilka dziesiątych na powierzchni granicznej. (zamiatanie powierzchniowe1) przed usunięciem materiału.

Mały szczegół techniczny: Ponieważ cięcie znajduje się na końcu krzywej, nieuchronnie pojawią się odchylenia w prawdziwym życiu. Jeśli chcesz być pewien geometrii, musiałbyś ciąć na prostym elemencie (z drugiej strony mniej pięknym..)

modif_cadre_01_-_barre_retenue_-_fab_sans_interference.sldprt