Usuwanie materiału w stanie rozłożonym

Cze wszystkim

Będąc nowym na forum i początkującym w solidworks, mam problem.

Po utworzeniu moich 2 części arkusza blachy chciałbym usunąć materiał ze stanu rozłożonego jednej z moich części. Gdy to zrobię, kiedy włożę go z powrotem do punktu początkowego, usunięcie nie jest zakończone.

Jak to zrobić? Z góry dziękuję

etat_deplie.jpg
etat_final.sldprt

Aby wykonać otwór w stanie rozłożonym, należy użyć 1. ikony (Rozwiń), zaznaczyć wszystkie fałdy, zatwierdzić, a następnie usunąć materiał, wybrać 2. ikonę (Składanie), zaznaczyć wszystkie zagięcia, zatwierdzić. I dopiero wtedy możesz spasować, rozłożyć z 3. ikoną.

8 polubień

Witam

Jest to normalne, twój otwór jest cylindryczny na rozłożonym, podczas gdy powinien być "owalny". Rozsądniej jest wykonać wytłoczenie na złożonej części, zaznaczając "Usuń. normalnej materii". 

3 polubienia

Jeśli jednak nie jest to część cylindryczna (nie mam tej samej wersji co Ty), opcja oferowana przez sbadenis jest dobra.

1 polubienie

FYI @contact_168 ja też nie mogłem otworzyć pliku (przyszła wersja), odpowiedziałem na to, co myślę, że zrozumiałem!

Przy odrobinie szczęścia jeden z nas 2 odpowie dobrze.

1 polubienie

Dziękujemy za Twoją opinię,

Chciałem przejść przez etap "rozwikłania", ale część ma kształt cylindryczny, więc nie można wybrać stałej powierzchni.

Zacząłem od projekcji planu usunięcia materiału.

W przeciwnym razie odpowiedź "sbadenis" jest w tym przypadku właściwa. Jeszcze raz dziękuję.

Witam 

Możesz dołożyć kawałek płaskiej blachy, który potem usuniesz ;)

img_20210916_172607_1.jpg
1 polubienie

W przypadku części giętej, zamiast wybierać powierzchnię, można wybrać krawędź, aby utworzyć funkcję rozwijania i składania (patrz załączony obraz) i wziąć tę samą krawędź dla 2 funkcji

5 polubień