Usuwanie materiału przez środek okręgu

Witam

Sprawdź, czy może ± spełnić Twoje potrzeby

ac_crobra_revolution_came_faciale_noir_ref_3103172.sldprt
3 polubienia

Gratulacje dla @m.blt za możliwość zaprojektowania tego elementu.

W przypadku anomalii , na którą zwraca uwagę, jest ona prawdopodobnie spowodowana nieużyciem opcji "określ wektor kierunku" (tutaj musisz wybrać oś części). Dla mnie wynikowa część wydaje się być w porządku z włączoną tą opcją (z wyjątkiem jednego końca, gdzie splajn jest zbyt krótki, więc SW robi, co mu się podoba na tym końcu).

Zobacz piżamę

Uwaga: rozwiązanie AC cobra również wydaje się być OK, ale ostateczna geometria wydaje się nieco inna niż moja. Może to być spowodowane tym, że narzędzie jest obecne w mojej metodzie i nie istnieje w jego metodzie (ale różnica wydaje się zbyt duża, aby tak było naprawdę).

cameaxiale_avec_vecteur_de_direction.sldprt
1 polubienie

Cześć @criss 

Zobacz ten stary wątek com

https://www.lynkoa.com/forum/modélisation-volumique-3d/chemin-de-came?page=0

@+

Cześć @gt22 

Lubię balayage objętościowy ;-)

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Wielkie dzięki, za odpowiedzi, w zeszłym tygodniu byłem chory, teraz czuję się lepiej, zacząłem testować rozwiązania.

Muszę zrobić 2 krzywki, próbowałem ponownie wykonać tę samą operację, ale nie jest to łatwe, po prostu muszę zmodyfikować punkt splajnu (jeśli spojrzysz, brakuje ostatniego punktu splajnu , który nie jest dołączony), a funkcja skanowania korpusu objętości już nie działa

Zamierzam testować jeden element na raz i myślę, że potrzebuję twojej porady, aby móc odtworzyć funkcję i zrozumieć, jak to działa

Cze wszystkim

Oferuję Państwu podsumowanie różnych odpowiedzi udzielonych na pytanie zadane przez @criss dotyczące krzywki osiowej.
Wnioski są oparte na moich testach i muszą zostać potwierdzone. Albo kwestionowane...

Pozdrowienia.

cameaxiale.docx
baticame.zip
2 polubienia

Witam,  m.blt

Przetestowałem wersję z blachy, profil nie podąża dobrze za trajektorią, patrz załącznik, umieściłem wyraźne adnotacje na rysunku 2D

Utknąłem, spróbuję innej metody

3_tolerie_ac_crobra_revolution_came_faciale_noir_ref_3103172_0.slddrw
3_tolerie_ac_crobra_revolution_came_faciale_noir_ref_3103172_0.sldprt

Witaj @criss,

Wersja blaszana wydaje mi się najprostsza i najbardziej niezawodna, biorąc pod uwagę ogólny kształt Twojej części.
W dołączonym zamku błyskawicznym znajduje się dostosowany model i kilka wyjaśnień na temat zastosowanej metody...

3_tolerie_ac_crobra_revolution_came_faciale_noir_ref_3103172_0_xxx.zip

Witaj Michel Blt {m.blt},

Dziękuję za odpowiedzi.
Masz bardzo dobry poziom.
Na razie staram się uzyskać odpowiednie wymiary na krzywce 
na środku krzywki jest dobrze, ale po bokach nie mogę uzyskać rzeczywistych wymiarów mierzonych między 3D a 2D 
Oto mój numer telefonu komórkowego, zobacz prywatną wiadomość, używam aplikacji whatt

Jeśli któregoś dnia będziesz mnie potrzebował do sprzętu, może będę mógł ci pomóc 

Witam @.

Wydaje mi się, że jest to możliwe tylko przy trajektorii liniowej, nieskończenie małej krzywce lub jak zwykłe krzywki, które generują elewacje pod precyzyjnymi kątami obrotu (nie na całej trajektorii). 

came.png

Dobry wieczór @Lynk,

Całkowicie zgadzam się, że profil krzywki i przemieszczenie środka rolki, która będzie się z nią stykać w mechanizmie, to dwie bardzo różne rzeczy... Podczas projektowania mechanizmu przejście od specyfikacji, która narzuca prawo ruchu, do geometrii krzywki, która pozwoli na jego uzyskanie, jest czasem trudnym problemem, w zależności od budowy mechanizmu.
Wracając do naszych owiec, pytanie zadane u podstawy dotyczy tego, jak wygenerować ścieżkę krzywki za pomocą SolidWorks, znając jej krzywą profilu, niezwiązaną z przyszłym mechanizmem i jego rolką. Mówimy oczywiście o geometrycznej definicji pomieszczenia.

Być może w moich uwagach była dwuznaczność, wynikająca z wyrażenia "prawo podnoszenia", którego użyłem, zamiast "krzywizny profilu krzywki". Prawdą jest, że pierwsza z nich ma konotację kinematyczną, która przypomina ruch rolki i jej mechanizmu nośnego, podczas gdy druga dotyczy tylko geometrii krzywki.
Mea culpa, mój język rozwidlił się bez mojej wiedzy.

Aby być całkowicie kompletnym i iść w Twoim kierunku, moje "sprawdzenie" profilu za pomocą mechanizmu zostało wykonane za pomocą rolki o zerowym promieniu, dokładnie tak, aby profil krzywki i prawo podnoszenia dokładnie się pokrywały.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witaj @tous. 

Wracam więc do mojej poprzedniej wiadomości, ale tym razem w:

• Zaczynając w (dowolnym) tempie
  • Określenie chodu krzywkowego metodą opisaną @froussel (metodą, którą uważam za najbardziej logiczną)
  • Nałożenie wynikowego chodu na krzywą teoretyczną 

Podsumowując, wynik jest zbieżny 

allure_came.pdf
came.zip

Witam

Dziękuję, za wszystkie te informacje, jesteś naprawdę bardzo dobry w rysowaniu.

Witam

Czy możesz mi pomóc, mam problem z nawijaniem 3D, aby utworzyć nachylenie 5° do oka na mojej obrabianej części

Spojrzałem na 3D, rzeczywiście  jest wada uzwojenia, tworzy powierzchnię ze spadkiem, patrz załączone pliki 

Uważam, że praca Lynka jest świetna, ale nie udało mi się zmodyfikować jego rysunku, ponieważ użyte elementy, tabela itp. są dla mnie zbyt skomplikowane, a na pierwszy rzut oka wizualnie kształt krzywki nie jest zgodny z częścią modelu fizycznego, więc moim zdaniem powinienem ją zmodyfikować, jest to tabela punktowa, której nie umiem opanować, zbyt skomplikowana dla osoby o takiej osobie średniego poziomu.

Zrobiłem więc zamiatanie na moim podstawowym kształcie, ale powierzchnia nie jest prosta, ale pochylona do wewnątrz pod kątem 1,31°

Czy możesz mi pomóc, ponieważ jestem daleko w tyle?

1_came_faciale_noir_ref_3103172.sldprt
1_came_faciale_noir_ref_3103172.slddrw

Ja bym się starał zrobić oś D 20 ze spadkiem, który kompensowałby istniejące nachylenie, ale może to nie być regularne

Krótko mówiąc, pomóż

Potwierdzam, że nie jest to regularne

gdy kładę nachylenie na osi zgodnie z kompensacją trochę, ale nachylenie jest zmienne na całej powierzchni

Witam

Na tej 2-giej krzywce starałem się przechylić okrąg D 20 +-1° na zewnątrz, aby skompensować nachylenie powierzchni do wewnątrz 

Nie jest idealny, ale na razie to moje jedyne rozwiązanie, ponieważ nie mogę modyfikować rysunku Michela, który jest dla mnie zbyt skomplikowany

Próbuję z pierwszą krzywką, właśnie spróbowałem, to nie działa

17_11_2021_camw_cm-010279_ref_3103170.sldprt
17_11_2021_camw_cm-010279_ref_3103170.sldprt

Hello@criss

czy możesz opublikować swoją część parasolid (nie wszyscy mamy tę samą wersję oprogramowania)

jeśli to możliwe, płaski i zakrzywiony, aby poznać promień

@+

Dobry wieczór @criss ,

Upieram się: Nie udało mi się wygenerować profilu w zadowalający sposób za pomocą funkcji usuwania zeskanowanego materiału:
- jeśli utrzymam skręt profilu na "Minimalne skręcanie" w opcjach, profil podąża za krzywą, ale powierzchnia ma nachylenie w stosunku do promienia prostopadłego do osi, jak zauważyłeś.
- jeśli wybiorę opcję "Wektor kierunkowy" poprzez wybranie Oś1, powierzchnia nie jest już nachylona, ale nie podąża ściśle za profilem.
Kolejny ciekawy element: profil zdefiniowany przez szkic "POINT 3D" jest dość wgnieciony, podobnie jak jego krzywizna. Myślę, że nie ułatwia to generowania powierzchni za pomocą funkcji skanowania; idzie lepiej, zmniejszając promień narzędzia "Boss.Extru.2".
Pytanie poboczne: nawet jeśli powierzchnia jest poprawnie wygenerowana przez SolidWorks, co stanie się z prawdziwym  walcem, który będzie musiał toczyć się po torze krzywki?

Postaram się zdefiniować część za pomocą funkcji nawijania.

Hello@tous

Właśnie opublikowałem obiekt testowy w moim poprzednim poście (SW18), mam nadzieję, że to pomoże, ponieważ nie mogę też otworzyć twoich plików@criss .